Obrambno taktična puška Kel Tec – KSG

by Urednik

Obrambno taktična puška Kel Tec – KSG

Tu in tam se zgodi, da nam inovativni izum celovito spremeni zasnovo in pričakovani videz nekega izdelka. Uspešne inovacije zapovedujejo konkurenci nove smernice in drugačne prijeme v razvoju nekega izdelka. Ameriški proizvajalec orožja Kel Tec je na tem področju predstavil novost, obrambno-taktično puško KSG, ki bo konkurenci zelo velik izziv.

Ob pogledu na puško KSG se zdijo vse do sedaj poznane taktične puške šibrenice zastarele. Kel Tec pošilja konkurenci s svojo puško KSG naslednje sporočilo: »Postanite priročnejši ali pojdite domov!«

Puška KSG je premopotezna repetirna puška – pumparica, kalibra 12 mag. Pred do sedaj znanimi obrambno-taktičnimi puškami ima vsaj tri velike prednosti.

Zahvaljujoč svoji »bullpup« osnovi, ko leži sprožilni mehanizem pred zaklepom in ležiščem naboja, je puška KSG resnično zelo kratka. Strelno orožje s Floride meri od ustja cevi do konca kopita pičlih 66 cm! Za primerjavo naj zapišemo, da meri taktična puška Remington 887 nitro mag skoraj 99 cm in nekoliko bolj znana Benelli supernova 114 cm. Primerjave ne bomo delali s šibrenicami brez kopita ali z Mossbergovo “motorno žago”, ki je primernejša za filmske barmane kot pa za obrambno ali taktično uporabo. Očitno je, da je puška KSG skoraj za polovico krajša od svojih sovrstnic. KSG ima zaradi svoje kratkosti in posledično okretnosti nesporne prednosti v majhnih in tesnih prostorih, kot so ozki hodniki, stopnišča, sobe, napolnjene z ovirami, in vrata. KSG je tako kratka in priročna, da je primerna celo za prikrito nošenje pod plaščem ali površnikom.

VIDEO: Streljanje s puško KSG (Kel Tec Shotgun)

Orožje je zelo primerno za vpad v stanovanjski objekt skozi okna ali vrata, kjer, še posebej pri vstopu skozi vrata, puška s povprečno dolžino popolnoma odpove in je za vogalom neuporabna. Dolgo cev moramo pri vpadu med vrati in okrog vogala povesiti, kar znatno podaljšuje odzivni čas, po drugi strani pa tvegamo, da nam nekdo prime cev ter nas razoroži. Puške, kot je KSG, vam pri preiskavi prostora ne bo treba nikoli povesiti in lahko boste postopoma preiskali del za delom svojega vidnega polja, vedno pripravljeni na »rock and roll«. To prinaša psihološko prednost, poleg tega pa se s kratko puško, oprto v ramo, lahko premikamo veliko hitreje in spretneje.

S puško, opremljeno z »red point« namerilno piko, bomo lahko z odprtimi očmi zaznavali svojo najširšo okolico in se je v največji meri zavedali. Presodite sami, kako pomembno je to!

Bullpup puška Kel Tec – KSG

Puška KSG ima pod cevjo dva cevasta nabojnika, vsak ima kapaciteto 7 nabojev kalibra 12. Skupna kapaciteta puške je torej neverjetnih 15 nabojev (7+7+1 naboj v cevi). Vsak nabojnik lahko polnimo z drugačno vrsto streliva, zato imamo lahko v enem šibrene naboje za bližinski boj, v drugem pa krogle za gladko cev (»slug shoot«), primerne za strele na večjo razdaljo. To je zagotovo velika in za nasprotnika nenadejana prednost strelca. Selektor, s katerim lahko poljubno zbiramo strelivo, ki ga želimo izstreliti, je za sprožilnim mehanizmom. Puška je ergonomična, uporaba pa preprosta, prav tako pa tudi samo polnjenje nabojnikov. Puško obrnemo tako, da vidimo spodnjo stran in dostop do obeh tub nabojnikov. Najprej vstavimo 7 nabojev v eno tubo nabojnika, preklopimo selektor na drugi nabojnik in napolnimo s sedmimi naboji še tega. Če želimo v orožju še petnajsti naboj, ga z repetiranjem potegnemo v cev in nabojnik dopolnimo. Tubi nabojnika imata luknjice za vizualni nadzor vsebine nabojnika.

KSG je primerna za uporabo tako desničarjev kot levičarjev. Merki ali namerilne naprave se pritrdijo na picatinnyjevo letev, nameščeno nad cevjo. Druga picatinnyjeva letev je na drsnem kopiščku, potrebuje pa za montažo vertikalne ročice, svetilke, laserja ali drugo poljubno opremo.

Znano je, da orožje na splošno povzroča največje izgube v boju iz bližine, iz obraza v obraz, čeprav je dolgocevno orožje natančno z velike razdalje. Zaustavna moč šibrenice je na krajših razdaljah velikanska, še težje pa si je predstavljati obrambno moč puške KSG s 15 naboji. Ekstremna kapaciteta nabojnika je za uporabnika presežek, za nasprotnika pa velik šok.

Repetirna taktična puška Kel Tec – KSGSpecifikacije:
Kaliber: 12 in 12 magnum
Skupna dolžina: 66 cm
Dolžina cevi: 47 cm
Kapaciteta nabojnika: 7+7+1 ali za 12 mag 6+6+1
Teža prazne puške: 3,1 kg
Teža polne puške: 3,8 kg
CENA: 1.198,- EUR
Uvoznik in distributer za Slovenijo:

SlovArms d.o.o., www.slovarms.si

Puška KSG bo zagotovo ponovno napisala pravila uporabe pušk kalibra 12. Kaj vse ji govori v prid, je očitno. Zakaj torej imeti dolgo, težko, z naboji omejeno šibrenico, če dobimo za zelo sprejemljivo ceno kratko, lahko in moderno puško z ogromno streliva?!

Avtor: Milivoj Ravbar, foto: SlovArms

 Članek o obrambno-taktični puški Kel Tec – KSG je bil objavljen v reviji Obramba februar 2014.

SlovArms

Povezani članki