Poljska bi lahko kupila 1.000 brezpilotnih letal za zaščito ozemlja

by Urednik

POLJAKI NAČRTUJEJO (LASTNO) IZDELAVO BREZPILOTNIH LETALNIKOV

Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz je za medije dejal, da namerava poljsko obrambno ministrstvo kupiti večje število brezpilotnih letal (UAV) za zaščito državnega ozemlja. Ob tem je poudaril, da je učinkovitost brezpilotnikov odvisna od njihovega števila, tako da bi jih lahko Poljska vojska dobila tudi do 1000.

Poljski obrambni minister Macierewicz je dejal, da bi serijska proizvodnja brezpilotnih letal bistveno zmanjšalo njihove stroške.

“Nameravam kupiti toliko brezpilotnih letal, kot je potrebnih za delovanje različnih enot [Poljske vojske]. Brezpilotna letala so orožje, ki se uporablja v velikih količinah. Njihova učinkovitost je odvisna od masovne proizvodnje. Torej, govorimo o več tisoč UAV-jih,” je dejal za poljsko državno tiskovno agencijo PAP.

Številna flota novih brezpilotnih letalnih sistemov bi bila močno v “pomoč” novo predlaganim vojaškim enotam teritorialne obrambe za zaščito ozemeljske celovitosti države, je poudaril Macierewicz in dodal, da bi (bodo) brezpilotnike dobile tudi sile, ki sodelujejo v vojaških operacijah, ko jih bodo začeli masovno proizvajati.

Poljska vojska sicer že od leta 2015 načrtuje nakup brezpilotnih letal v obdobju do leta 2022. Spomladi 2016 je poljska obrambna industrija, ob podpori ameriških in izraelskih podjetij, že predstavila projekte za programe bojnih brezilotnih letalnikov (srednjega doleta) “Zefir”in “Gryf”, brezpilotnih letalnikov “Orlik” “(kratkega doleta), kot tudi mini brezpilotnih letal “Wizjer in “Ważka” (VTOL).

Že dalj časa pa se v zvezi s Poljsko vojsko omenja možnost nakupa izraelskega brezpilotnega letala Hermes 900 in ameriškega MQ-9 reaper (na sliki zgoraj).

Pripravil: A. Knific, foto: Defence24

Povezani članki