Ruski prestrezniki MiG-31 obtičali na civilnem letališču

by Urednik

SNEŽENJE PRIMORALO PILOTE MIGOV V PRISTANEK

Zaradi močnega sneženja in debele snežne odeje so štirje ruski prestrezniki MiG-31 obtičali na civilnem letališču Usinsk v ruski avtonomni republiki Komi v severozahodnem zveznem okrožju.

Piloti prestreznih lovcev Mikojan-Gurevič MiG-31 foxhound so bili 15. novembra 2018 zaradi vremenskih prisiljeni pristati na civilnem letališču Usinsk, ki je sploh prvič “gostilo” takšen tip letal. Migi so po trenutnih informacijah še vedno na letališču, kjer čakajo oskrbo – tako podroben pregled tehnikov pred novim vzletom, kot tudi dotakanje goriva. Ruske letalske sile so se za pomoč pri tem že obrnile na regionalnega letalskega prevoznika Komiaviatrans.

Po opravljenih vzdrževalnih delih se bodo piloti s prestrezniki MiG-31, ki so bili sicer namenjeni v vojaško bazo v Vorkuti, vrnili v domačo bazo Bolshoye Savino v bližini mesta Perm.

MiG-31 foxhound velja za najhitrejše letalo (2,83 macha / 3000 km/h) dolgega doleta za prestrezanje na svetu. MiG-31 je dvosed in lahko prestreza cilje do razdalje 200 km zahvaljujoč dosegu radarja in dosegu raket zrak-zrak dolgega dosega. Vzpenja se lahko s hitrostjo 208 metrov na sekundo, največja obremenitev pa je 5 g.

Letalska korporacija MiG (Mikojan-Gurevič) je sestavila okoli 500 lovskih prestreznikov MiG-31, večino za Sovjetske letalske sile. Rusija ima sedaj v svoji floti še okoli 130 letal MiG-31, ki jih nadgrajujejo v različico MiG-31BM, Kazahtan 30, Sirija pa 6 letal od leta 2015.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki