Saab kupil ladjedelnico Kockums AB (ThyssenKrupp Marine Systems AB)

by Urednik

SAAB ŽELI DOBITI POSLE S ŠVEDSKO MORNARICO

Švedsko obrambno podjetje Saab je kupilo švedsko ladjedelnico Kockums AB (tudi TKMS AB – Thyssen Krupp Marine Systems AB) iz mesta Malmö, ki je bila do sedaj del nemške ladjedelnice HDW (Howaldtswerke-Deutsche Werft), hčerinske družbe podjetja Thyssen Krupp Marine Systems. Pridobitev nove ladjedelnice krepi Saabov položaj celovitega ponudnika pomorskih vojaških sistemov.

Podjetje TKMS AB trenutno razvija naslednjo generacijo podmornice Kockums A26 za Švedsko mornarico, razvil minolovca razreda landsort in styrsö, podmornice razreda näcken, västergötland, södermanland in gotland, poleg tega pa je s podjetjema Northrop Grumman in HDW razvil korveto razreda visby, s podjetjem Raytheon norveške korvete razreda skjodl,  sodeluje pa tudi pri ameriškem projektu priobalnih vojaških ladij LCS (razreda freedom in independence).

Nova Saabova ladjedelnica se bo imenovala Saab Kockums, krovno podjetje pa pričakuje, da bo ladjedelnica še vedno delovala v mestih Malmö, Karlskrona and Muskö.

Že v juniju sta Saab in švedsko obrambno ministrstvo podpisala pismo o nameri za vzdrževanje in razvoj pomorskih (tudi podmorniških) zmogljivosti za Švedske mornarice. Vsekakor je to pripomoglo družbi Saab pri nakupu nove ladjedelnice. Z nakupom ladjedelnice TKMS AB si je Saab tako zagotovil dostop do obstoječih znanj in pravic intelektualne lastnine (IPR), ki so potrebni za nadaljnji razvoj, proizvodnjo in vzdrževanje v podmorniškem sektorju tako na švedskem kot mednarodnem trgu.

Kockums ima edinstveno ponudbo in močno lokalno prisotnost na Švedskem v zvezi s podmornicami in vojaškimi ladjami, je dejal Håkan Buskhe, predsednik in izvršni direktor podjetja Saab.

Pripravil: A. Knific, foto: Kockums

VIDEO: Produkti podjetja Kockums AB

Povezani članki