Švica išče nove lovce in protiletalske sisteme

by Urednik

NOVA BOJNA LETALA ZA ŠVICARSKE LETALSKE SILE

Švicarsko obrambno ministrstvo je znova začelo iskanje novih bojnih letal in kopenskih raketnih sistemov zračne obrambe za zaščito švicarskega zračnega prostora. Predstavili so seznam specifikacij za nova bojna letala in ​​tudi raketne sisteme zračne obrambe.

Švica išče nova bojna letala, ki se v nekaj minutah lahko odzovejo na kršitve, ko se v švicarskem zračnem prostoru pojavijo letala, helikopterji in brezpilotni letalniki. Novi lovec mora biti povezljiv z obstoječimi kopenskimi protiletalskimi in radarskimi sistemi, flota letal mora biti dovolj velika, da opravlja običajne operacije in usposabljanje.

Švicarskim letalskim silam za novo bojno letalo ponujajo Airbusov  Eurofighter typhoon,  Dassault Aviationov rafale, Saaov JAS-39 gripen E, Boeingov F/A-18 super hornet in Lockheed Martinov F-35A.

Prav tako Švicarji želijo, da bi njihov sistem zračne obrambe BOEDLUV (kopenski sistem zračne obrambe 2020) lahko prestrezal in uničeval cilje na srednje in velike razdalje ter zajema področje nekaj manj kot 10.000 km2.

Kandidati za sistem BOEDLUV so Eurosanov SQAMP/T, Rafaelov David’s sling in Raytheonov patriot.

Tako novo bojno letalo kot kopenski zračno-obrambni naj bi bili bili v operativni rabi 30 let, na tej osnovi pa je izdelana tudi finančna shema s ceno nabave in 30-letnega operativnega delovanja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki