Ukrajina: Ob dnevu zmage novi spopadi v Mauripolu – dva mrtva

by Urednik

UKRAJINSKE TELEVIZIJE BREZ ELEKTRIKE, POOSTREN NADZOR V KIJEVU

Med praznovanjem dneva zmage v Ukrajini ni mirno, saj poročajo o novih spopadih v Mauripolu in sabotaži električnih vodov, ki so prekinila oddajanje televizijskih ter radijskih programov v Kijevu.

V Evropi se 9. maja vsako leto praznuje dan zmage oz. dan Evrope. Praznovanja potekajo tudi v Ukrajini, kjer pa je že prišlo do prvih incidentov.  Ukrajinska vlada je že več dni opozarjala, da na praznovanjih pričakuje (pro-)ruske provokacije, ki bi lahko še bolj destabilizirale razmere v Ukrajini pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 25 maja.

Prav zaradi teh opozoril se je po poročanju časopisa Kyiv Post na praznovanjih dneva zmage ob 69. obletnici  konca druge svetovne vojne v Ukrajini letos zbralo manj ljudi  v spomin na žrtve.

Televizijske hiše brez elektrike

Že zjutraj so poročali, da je ob 4.00 uri prenehalo oddajati večino kijevskih televizijskih in radijskih programov, saj so zagoreli električni vodi. Predstavnik mesta Kijev, Vladimir Bondarenko, je dejal, da požar na električnem vodu ni izbruhnil kot posledica sabotaže, temveč zaradi kratkega stika na električnih omrežjih.

Ukrajinski svet za nacionalno varnost pa je sporočil, da so požar na električnih vodih povzročile molotovke, ki so jih uporabili pripadniki ruskih specialnih sil. Po njihovih izjavah, naj bi že včeraj povečali varnost v vseh televizijskih hišah in drugih pomembnih infrastrukturnih objektih v Kijevu, zato so separatisti z molotovkami uničili električno napeljavo v podzemnih kanalih.

Dopoldne pa je v Kijevu patrulja cestne policije in ukrajinskih samoobrambnih enot pridržala moškega v neprebojnem jopiču z vozilom škoda, ki je imel avtomatsko puško in strelivo v prtljažniku.

Spopadi v Mauripolu na jugovzhodu Ukrajine

Ukrajinske varnostne sile v obmorskem mestu  Mauripol na jugovzhodu Ukrajine pa so se danes spopadle s pro-ruskimi separatisti. Boji so potekali na območju policijske postaje in stavbe lokalnega ministrstva za notranje zadeve v pristanišču. V spopadih sta bila dva ubita, ranjenih pa osem, je poročal Interfax. Policija naj bi v Mauripolu poskušala ponovno dobiti nazaj nadzor nad policijsko stavbo, ki je bila pod nadzorom pro-ruskih separatistov, potem ko jim je v četrtek uspelo zasesti mestno hišo.

Pripravil: A. Knific, foto: El Dinamo

Povezani članki