Velika Britanija bo posodobila podmorniško bazo Faslane na Škotskem

by Urednik

BRITANSKI KONSERVATIVCI DRŽIJO PREDVOLILNE OBLJUBE

Velika Britanija bo v naslednjih letih namenila okoli 500 milijonov funtov (770 milijonov USD) za infrastrukturne projekte paradne podmorniške baze Kraljeve mornarice Clyde v Faslanu na Škotskem, kjer imajo dom jedrske podmornice razreda vanguard (trident) za jedrsko odvračanje, je medijem sporočil britanski finančni minister George Osborne v ponedeljek 31. avgusta 2015.

Velika Britanija namerava v izboljšanje infrastrukture in zmogljivosti podmorniške baze Faslane na Škotskem vložiti okoli pol milijarde funtov. Projekt modernizacije naj bi se pričeli leta 2017 in zaključila v naslednjem desetletju, s tem pa bo delovna mesta obdržalo 6700 vojakov in civilnega osebja, ustvarila pa se bodo tudi nova, je dejal Osborne.

Najava sledi Osbornovi proračunski napovedi iz 8. julija 2015, v kateri je obljubil, da bo Velika Britanija izpolnila zahteve iz Severnoatlantske pogodbe (NATO) in namenila najmanj 2 odstotka letnega BDP za obrambni proračun.

Vlaganja po Osbornovih besedah dokazujejo zavezo vlade Združenega kraljestva, da se zagotovi, da Faslane ostane središče podmorniških operacij Velike Britanije v naslednjih desetletjih. Na Škotskem, kjer so septembra 2014 na referendumu zavrnili izstop iz kraljestva (neodvisnost), okoli 12.600 ljudi dela v vojski oz. v njenih vojaških bazah.

Prav posodobitev podmorniške baze Faslane, ki edina v Veliki Britaniji izpolnjuje zahteve za delovanje jedrskih podmornic razreda trident, je bila burna tema tudi v času priprav na splošne volitve (7. maja 2015) , na katerih je konservativna stranka obljubila obnovo baze. Konservativcem na čelu z Davidom Cameronom je uspelo na volitvah dobiti absolutno večino.

Britanska Kraljeva mornarica (Royal Navy) ima v svoji floti trenutno štiri jedrske podmornice razreda vanguard (trident) (SSBN), tri razreda trafalgar (SSN) in dve novi razreda astute (SSN) (pričakujejo jih še 5), ki imajo vse domačo bazo v Faslanu.

Pripravil: A. Knific, foto: Royal Navy

Povezani članki