VIDEO: Turški samovozni protiletalski topovski sistem Aseslan korkut

by Urednik

TURŠKE POTREBE PO OBRAMBI PRED SODOBNIMI GROŽNJAMI IZ ZRAKA

Turški podjetji Aselsan in FNSS sta na mednarodnem obrambnem sejmu IDEF 2015 prvič predstavili delovanje (videoposnetek) novega mobilnega topovskega sistem zračne obrambe korkut z amfibijskimi zmogljivosti, ki ga sestavljata oklepno gosenično vozilo z dvojnim 35mm protiletalskim topom in poveljniško oz. kontrolno gosenično oklepno vozilo z radarskim sistemom.

Sodoben samohoden protiletalski sistem Aselsan korkut so namestili na večnamensko gosenično oklepno vozilo ACV-30, ki ga je družba FNSS razvila na osnovi oklepnikov ACV-15 in ACV-19.

Samovozni protiletalski sistem je opremljen z brezpilotnih kupolo, ki je oborožena z dvema avtomatskima topoma kalibra 35mm, ki ju je razvila družba MKEK. 35 mm top izstreli do 1100 nabojev na minuto. Na zadnjem delu kupole je za potrebe nadzora ognja nameščen še 3D radar, skupaj s toplotnim radarjem in kamero na desni strani. Posadka samovoznega topa vključuje strelca, poveljnika in voznika.

Poveljniško oz. kontrolno gosenično oklepno vozilo je opremljeno z zmoglivejšim 3D radarskim sistemom, ki omogoča iskanje in sledenje ciljev do 70 km daleč.

Obe podjetji sta spoznala potrebo turškega ministrstva za obrambo za nov sistem zračne obrambe z amfibijskimi zmogljivostmi. Samovozni protiletalski topovski sistem (SPADGS) je povsem na novo zasnovan in razvit za obrambo pred sodobnimi grožnjami iz zraka. Zaenkrat še ni znano, kdaj in koliko teh sistemov namerava naročiti Turška vojska.

Gosenično oklepno vozilo ACV-30 je opremljeno z edinstvenim laminiranega sistem oklepa, ki združuje jeklo in aluminij ter ščiti posadko pred izstrelki  malega kalibra (STANAG 4569 ravni  4) in eksplozivnimi sredstvi (STANAG 4569 ravni 2). ACV-30 lahko na cesti doseže hitrost  65 km/h, njegov doseg pa je do 500 km. Vozilo je opremljeno z dvema propelerjema (amfibijsko) in lahko pluje po vodi s hitrostjo  do 6 km/h.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Turški samovozni protiletalski topovski sistem Aseslan korkut

Povezani članki