Zgodbe o obrambi neba, P.I. december 2010

3,84 

Opis

Posebna izdaja revije Obramba – Zgodbe o obrambi neba

Doživete zgodbe o slovenskih pilotih in letalih, ki so jih leteli po koncu druge svetovne vojn e. Za začetek zgodbi o messerschmittih na cerkljanskem letališču, o zgodah in nezgodah, pa o fantih, ki so v njih leteli, o njihovih občutenjih… In naposled menjavi iztrošene nemške ter ruske tehnike z ameriško.

Sledijo zgodbe s pomenljivim naslovom »Nikoli nad 500 m«. Gre seveda za legendarnega ruskega Il-2 štormovika, pa o šolanju slovenskih pilotov za letenje z njim v Rusiji, o posebnostih tega letala in načinu šolanja v Rusiji (takrat Sovjetski zvezi) še pred koncem in tik po drugi svetovni vojni in o razkolu med takratnima komunističnima državama Sovjetsko zvezo in Jugoslavijo.

»Divizija za Beograd« – zgodbe o uvajanju prve generacije reaktivcev v Jugoslovansko ljudsko armado, prepletene s pripovedmi o »ločitvi« od Sovjetske zveze in sprejemanju pomoči od Američanov – ZDA ter s tem povezanim uvajanjem ameriške tehnike in tudi metodologije pilotskega šolanja in letenja nasploh. Zgodbe govorijo o slovitih tunderjetih in sabreih, prebijanju zvočnega zidu in potem vračanju k ruski tehniki in tehnologiji z uvajanjem že legendarnih sovjetskih prestreznikov MiG-21.

O teh lovcih, njihovih pilotih, »velikih vojaških skrivnostih« in tudi tragedijah govorijo zgodbe iz poglavja »Kodno ime L-12«. Prvi podrobni vpogled v skrivnosti letenja s »supersonikom«, tegobah, pilotskih »zvijačah«, višinskih in hitrostnih dosežkih, opremi, o skrivnostni letalski bazi pod Plješevico pri Bihaću, o letalskih bazah v Batajnici in v Prištini…

Doslej zamolčani del slovenske vojaške letalske zgodovine kot so ga videli in doživeli njihovi protagonisti: Vražji (slovenski) fantje v letečih strojih…

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Zgodbe o obrambi neba, P.I. december 2010”