Revija Obramba, avgust 2017

4,10 

Šifra: RO08-2017 Kategoriji: , Oznaka:

Opis

IZ VSEBINE:

Milijardni posli tudi na moskovskem letalskem  salonu

Od torka, 18. julija, do nedelje, 23. julija, je potekal letošnji mednarodni vesoljski in letalski salon MAKS 2017 v Moskvi. Nekoliko presenetljiv datum v drugi polovici julija, ki je marsikoga odvrnil od obiska, med drugim smo tudi sami odpovedali letošnji obisk. Zaradi termina namreč večjega zanimanja sredi naše počitniške sezone ni bilo. Presenetljivo je bil salon samo mesec dni po pariškem, kar predstavlja težavo tudi za razstavljavce, kajti obisk in udeležba na tako veliki prireditvi sta povezana z velikimi stroški in zahtevata odlično logistično podporo, posebej za družbe, ki se odločijo svoje letalnike predstaviti tudi v vsakodnevnem programu letenja. Bo pa držalo, da MAKS ostaja po letalski plati med najatraktivnejšimi in se po zračnih atrakcijah − nastopih letal − v zraku z njim kosata le britanski RIAT (Royal International Air Tatoo) in pa ameriški EAA Air Venture v Oshkoshu.

Sejem vojaške opreme in oborožitve PARTNER 2017

Od 27. do 30. junija je bila v Beogradu 8. razstava vojaške opreme PARTNER 2017. Organiziral jo je „Beogradski sajam“ v sodelovanju z državnim podjetjem Yugoimport SDPR in pod pokroviteljstvom srbskega ministrstva za obrambo. Na razstavi je sodelovalo 91 srbskih in 37 tujih proizvajalcev iz skupno 22 držav, kar je več kot na predhodnih sedmih razstavah Partner. Razstava je bila zaprtega tipa, le zadnji dan je bila odprta za javnost.

Vrh skupine G20: Divjanje protestnikov in medle odločitve

Če se vprašamo, po čem smo si najbolj zapomnili vrh skupine G20 v Hamburgu 7. in 8. julija, bi lahko v veliki večini odgovorili, da po nemirih, divjanju levičarskih skrajnežev, številnih ranjenih, razbitih in oropanih trgovinah, zažganih avtomobilih … Morda bi na drugo mesto postavili prvo srečanje predsednikov Rusije in Združenih držav Amerike Donalda Trumpa in Vladimirja Putina. Če pa bi si zastavili vprašanje, o čem so se pogovarjali voditelji 19 najrazvitejših in gospodarsko hitro razvijajočih se držav ter Evropske unije kot celote in kakšni so bili sklepi srečanja, bi bolj ali manj bili v zadregi z odgovori. Kaj so v Hamburgu že sklenili gostiteljica, nemška kanclerka Angela Merkel, Donald Trump, Xi Jinping, Vladimir Putin, Theresa May, Emmanuel Macron in drugi?

Sporazum o prepovedi jedrskega orožja

Nobena od držav, ki razpolaga z jedrskim oborožitvenim arzenalom ali pa si ga prizadeva razviti, se mu ni pripravljena popolnoma odreči v dogledni prihodnosti. Še več, večina od teh držav posodablja obstoječa, razvija ali pa že ima v operativni uporabi nova jedrska orožja. To seveda ni dober obet za Sporazum o prepovedi jedrskega orožja (angl. Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons), vendar je bilo to bolj ali manj znano dejstvo, še preden je bil dokončno letos zapisan. Kljub temu pa je omenjeni sporazum dolgoročno eden od pomembnih korakov na očitno še dolgi in težavni poti do popolne odprave jedrskega orožja.

Bodo v Utvi izdelovali Sravatijev jurišnik iz ZDA?

Pred dvema tednoma je ameriška konstruktorska firma Stavatti Aerospace iz ameriške Minnesote podpisala sporazum s srbskim državnim posrednikom za uvoz in izvoz orožja in obrambne opreme ter tehnologij Jugoimport SDPR o skupnem razvoju in proizvodnji ”novega enosedežnega letala”. Sporazum sta v Beogradu podpisala Stavatti Aeospaceov izvršni direktor Christoper Beskar in pomočnik direktorja Jugoimporta Aleksandar Lijaković. Gre za prvi dodatek k sporazumu o strateškem partnerstvu, ki sta ga družbi podpisali že 19. aprila letos, o raziskavah, razvoju, prodaji in promociji novega Stavattijevega letala, pri čemer bi uporabili izkušnje, znanje in proizvodne zmogljivosti srbskega letalskega proizvajalca Utva avio industrija iz Pančeva. Slednjo so – obremenjeno z dolgovi – letos 28. februarja priključili Jugoimportu SDPR.

Znanost lahko koristi pri vodenju oborožitve

»Znanost lahko koristi pri vodenju oborožitve« je zapisal podpolkovnik baron Jurij Vega v prošnji cesarju Jožefu II. za dovoljenje, da bi smel kot učitelj matematike na bombardski šoli, prostovoljno sodelovati v vojni z osmanskimi Turki, ki je izbruhnila leta 1788. V bitki pri Beogradu je Jurij Vega ukazal močnejše nabijanje  možnarjev, ustrezno popravil nagib cevi in izboljšal tesnenje med cevjo in izstrelkom, tako, da je uporabil koščke lesa. Možnarji so po opravljenih spremembah učinkovitejše zadevali cilje. Pruski minister Hertzberg se je izrazil: »da je Vegovo odkritje smrtonosen strel za Turke«.

Kamov Ka-52 hokum

Ruski izvidniški bojni helikopter Ka-52 je doživel svoj prvi bojni krst v operaciji ruske vojske v Siriji, kjer predvsem podpira enote sirske vojske v bojih proti Islamski državi na obširnih puščavskih območjih osrednje Sirije na ozemlju Palmire v smereh proti Itriji, Deir Ez-Zoru in iraški meji. Njegova velika učinkovitost je že vzbudila zanimanje po svetu in Egipt je prvi večji kupec teh helikopterjev, s katerimi bo opremil tudi svoji nekdanji ruski desantni ladji mistral.

V senci Erwina Rommla

V letih tik pred začetkom 1. svetovne vojne so na nemških vojaških akademijah zaključevale šolanje generacije mladih častnikov, ki si verjetno niti v sanjah niso predstavljali, da se bodo bojevali in vodili svoje enote v kar dveh svetovnih vojnah. Mnogi med njimi so padli na bojiščih širom Evrope. Veliko pa je bilo tudi takih, ki so vojni preživeli in bili v svoji vojaški karieri povišani tudi v čin generala oziroma feldmaršala. Nekateri med njim so pustili svoj pečat tudi na ozemlju današnje Republike Slovenije.

Od ponesrečenega ”šo-šoja” do izjemnega BAR-a

Ameriške enote so šele konec leta 1917 začele prihajati v Evropo – na bojišča prve svetovne vojne. Enotam je primanjkovalo orožja in opreme vseh vrst, kar pa se tiče avtomatskega orožja za podporo, so bili Američani skoraj goloroki. Prvi mitraljezi ameriške proizvodnje colt-vickers M1915 in Browningov Machine Gun, Caliber .30, M1917 ter puškomitraljez BAR so v večjem številu prišli v enote šele na začetku leta 1918. To je navedlo Crozierja in nadrejene, da so prvih 12 divizij opremili s francoskimi mitraljezi hotchkiss M1914 in puškomitraljezi Le Fusil Mitrailler M 1915 (chauchat) v izvirnem francoskem kalibru.

 

KAZALO REVIJA OBRAMBA 8/2017

4 MAKS 2017

7 PARTNER 2017: Razstava vojaške opreme in oborožitve v Beogradu

12 NA KRATKO: Zanimivosti in novosti

18 VRH SKUPINE G20: DIVJANJE PROTESTNIKOV IN MEDLE ODLOČITVE

21 SPORAZUM O PREPOVEDI JEDRSKEGA OROŽJA: Aktualni komentar

S P E C I A L I S T

27 BODO V UTVI IZDELOVALI STAVATTIJEV JURIŠNIK ZA ZDA?

31 ”5 TORRI 2017”: Vojaška vaja pri 5 stolpih

34 ZNANOST LAHKO KORISTI PRI VODENJU OBOROŽITVE: Bodočnost vojaškega izobraževanja  in razvoja vojaških ved v Sloveniji – 1.

39 PRODAJA LETAL F-16 INDIJI – ODLIČEN POSEL

48 STRUPENI GRDOBEC: Kamov Ka-52 hokum

49 BOLGARI SE ODLOČAJO ZA NOVO LETALO

52 USPEŠNI FIRE BOSSI NA PORTUGALSKEM

54 PRODOR V TOLMINU 1917 – ZMAGA KONCEPTOV, MORALNE IN BOJNE MOČI

K A L I B E R

57 OD PONESREČENEGA ”ŠO – ŠOJA” DO IZJEMNEGA BARA

62 REVOLVERJI KYNOCH-SCHLUND, GALAND-SOMMERVILLE IN ENFIELD: Prvi angleški revolverji na enovite naboje – 4.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, avgust 2017”