Revija Obramba, julij 2017

4,10 

Šifra: RO07-2017 Kategoriji: , Oznaka:

Opis

IZ VSEBINE:

Vojaške mednarodne operacije in misije Nata in EU

Čeprav prvi operacija in misija v tujini, v katerih so sodelovali pripadnice in pripadniki Slovenske vojske (SV), nista bili Natovi oz. EU, jih je v zadnjih 20 letih večina sodelovala v mednarodnih operacijah in misijah (MOM) pod vodstvom Nata ali EU. Nato in EU sta z MOM bistveno pripomogla k vzpostavitvi in vzdrževanju miru ter stabilnosti v naši soseščini, na prostoru nekdanje Jugoslavije, in v Albaniji, s čimer se posredno zagotavlja večja varnost tudi Sloveniji in širši regiji, povečuje razvojni potencial in gospodarsko ter drugo sodelovanje. Zato je pomembno, da podrobneje (s)poznamo MOM, saj jih lahko le tako vrednotimo in se odločamo o prihodnjem sodelovanju.

52. letalski salon v Parizu

Številni razstavljavci, proizvajalci letal in letalske opreme so ponovno zapolnili letališče Le Bourget nedaleč od Pariza na že 52. mednarodnem letalskem salonu. Vsi so prišli po svoj košček kruha ali pa zgolj potešit (letalsko) radovednost. Pariška predstava je bila letos v znamenju ameriškega Boeinga in evropskega Airbusa, ki želita odrezati čim večji kos (letalske) pogače. In oba napovedujeta večjo prodajo svojih potniških letal, čeprav tudi njune ”vojaške” številke niso zanemarljive.

Težavna ločitev – Brexit

19. junija so se, skoraj točno leto dni po usodnem referendumu, uradno začela pogajanja o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije. Gre za prvega od več štiritedenskih krogov, vse skupaj pa naj bi se zaključilo konec marca leta 2019. Bo konec srečen? Verjetno nobena ločitev ni ravno srečna, pa četudi zakon ni bil ne vem kako srečen. Prvi odhod kakšne države iz Evropske unije bo travmatična izkušnja za obe strani, še posebej, ker zvezo evropskih držav zapušča njena druga največja gospodarska sila in (s Francijo) najmočnejša vojaška. Ne glede na vse upravičene kritike delovanja Evropske unije je marsikomu žal, tudi piscu teh vrstic, da Britanci in Britanke odhajajo iz evropske povezave. Lahko bi nanizali več razlogov za obstanek Združenega kraljestva kot za njegov odhod, toda bodimo objektivni in pač priznajmo, da so se britanske volivke in volivci 23. junija lani z 51,9 % večino odločili za izstop.

Vrnitev v ZSSR

Leta 2011 je William J. Astore v svojih razmišljanjih o razpadu Sovjetske zveze 20 let prej in dogodkih, ki so temu sledili, zapisal: »Leta 1991, ko je Sovjetska zveza razpadla in so ZDA ostale edina svetovna velesila, so to v Washingtonu šteli za izredno redko zmago. V naslednjih letih so ameriški voditelji v ozračju samozadovoljstva in samopotrjevanja skušali vzpostaviti pravcati globalni Pax Americana. Vendar so njihove dih jemajoče ambicije v senci pustile sledove arogance. Sedaj je jasno, da so bili rezultati vse prej kot dih jemajoči, lahko bi rekli kar katastrofalni. Dvajset let po odhodu manjše hladnovojne velesile se je tudi ‘zmagovalka’ znašla v zatonu; tokrat kot druga poraženka hladne vojne.«

13 milijard vredna tarča za Kitajsko in Rusijo?

Zadnji dan v maju je ameriška vojna mornarica sprejela v operativno rabo najnovejšo letalonosilko USS Gerald Ford, prvo od štirih novih plovil tega razreda. Na 337 m dolgo ladjo bo šlo približno 60 letal, vključno s 24 lovci pete generacije F-35 lightning II v palubni različici, poleg pa bo še ravno toliko lovcev F/A-18 super hornet. Letalonosilko so opremili s hitrejšim dvigalom za prevoz streliva na palubo in novim elektromagnetnim katapultom (EMALS) za vzletanje letal s palube ter zavornimi kljukami, kar naj bi povečalo hitrost palubnih letalskih operacij in zmanjšalo vzdrževalne stroške. Vse te nove »prednosti« pa so stale nič manj kot 13 milijard, več kot dvakrat več kot prejšnja letalonosilka USS George H. W. Bush.

Novi ameriški tank v tridesetih?

Tankovski raziskovalni, razvojni in inženirski center – TARDEC – Kopenske vojske ZDA je trenutno zatopljen v oblikovanje konceptualne zasnove različnih visokotehnoloških tankovskih platform. Zagotovo pa bo potrebnega še veliko konceptualnega dela, simulacij in modeliranja zasnov, preden bo na voljo pravi model, zrel za serijsko proizvodnjo. KoV ZDA je na tem področju za zdaj v fazi konceptualnega modeliranja in prvih oblikovnih iskanj za novo mobilno, ubojno, visokotehnološko, lahko tankovsko platformo, ki bo lahko zaznala in uničila široko paleto ciljev z večje razdalje, prečila mostove, uničevala brezpilotnike z laserskim orožjem in uničila nasprotnikova artilerijska orožja. Vse to naj bi bilo nared po letu 2030.

Večni F-4 fantom (phantom): Legenda, ki traja

Ta dvomotorna McDonnel Douglasova pošast verjetno nikoli ni bila najbolj okretno in hitro letalo Grških letalskih sil (Πολεμική Αεροπορία − Polemikí Aeroporía). Kljub nedavni razpustitvi 348. izvidniške eskadrilje pa še vedno ostajajo pomembna komponenta v načrtih grškega taktičnega letalstva, kajti Grške letalske sile so obdržale dve eskadrilji F-4, čeprav so letala v uporabi že kar štiri desetletja. Legenda, ki traja …

Arabsko-izraelska vojna 1967

Na začetku junija je minilo 50 let od šestdnevne vojne med Izraelom in arabskimi državami, ki se je končala z odločilno izraelsko zmago. Če se ozremo nazaj v podrobnosti tega konflikta, zlahka ugotovimo, da je bila to bitka za učbenike zaradi uporabe omejenih zmogljivosti na več frontah hkrati proti premočnemu nasprotniku.

Revolverji Wiliama Tranterja

Sredi šestdesetih let 19. stoletja je Wiliam Tranter skupaj z mlajšim bratom videl perspektivno orožarsko podjetje v Birminghamu. Proti koncu leta 1853 je Tranter začel izdelovati petstrelne perkusijske revolverje različnih velikosti v kalibrih .32, .38, .45 in .50, za katere je licenčno uporabljal Adamsovo ogrodje, vendar pa tudi povsem drugačen prožilni mehanizem z dvojnim proženjem (“double trigger”) s podaljšano ostrogico pod branikom sprožilca po lastnem patentu. Tranter je te revolverje tržil deloma samostojno, deloma pa prek podjetja Deane, Adams & Deane, pogosto tudi z njihovimi oznakami. Nedvomno so se Tranterjevi vrhunsko izdelani petstrelni ‘‘double trigger’’ revolverji izkazali za bolj praktične v primerjavi z Adamsovimi ‘‘self cocking’’ revolverji in so hitro postali zelo cenjeni na trgu – pravi ‘‘aristokrati’’ med konkurenco.

KAZALO REVIJA OBRAMBA 3/2017

4  Vojaške mednarodne operacije in misije Nata in EU: Zbornik ob 20-letnici SV v MOM

8 52. letalski salon v Parizu

11 Na kratko

17 Aktualni komentar: Težavna ločitev – Brexit

21 Tradicionalni spust po reki Kolpi

24 Vrnitev v ZSSR: Resnična rdeča nevarnost

S P E C I A L I S T

27 13 milijard vredna tarča za Kitajsko in Rusijo?: Nova letalonosilka USS Gerald Ford

32 Novi ameriški tank v tridesetih?

36 Iljušin Il-112V: Novo rusko (lahko) transportno letalo

39 Floggerji v pozabljeni vojni: MiG-23/27

43 Legenda, ki traja: Večni F-4 fantom (phantom)

49 25 let Makedonskega vojnega letalstva

53 Arabsko-izraelska šestdnevna vojna 1967: Kako je šestdnevna vojna pred 50 leti postavila temelje sodobnemu   vojskovanju

K A L I B E R

57 Revolverji Williama Tranterja: Angleški revolverji na enovite naboje – 2.

62 Uvedba in proizvodnja mitraljezov KoV ZDA po vstopu v veliko vojno: General William Crozier in ameriška lahka orožja 1901–1918 – 3.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, julij 2017”