Revija Obramba, maj 2018

4,75 

Šifra: RO05-2018 Kategoriji: , Oznaka:

Opis

KAZALO REVIJA OBRAMBA 5/2018

04 │ POLIGON INTERESOV NE GLEDE NA ŽRTVE: Sirija

09 │ NA KRATKO

17 │ TIHA(DIPLOMATSKA) VODA BREGOVE DERE

20 │ RAZMERJA VOJAŠKE MOČI V REGIJI: Severna Koreja

 S P E C I A L I S T 

27│ LETALSKO BOJEVANJE 2030: Ameriški pogled

32│ NEKAJ MISLI O KONCEPTU SV DO LETA 2030

34│ VRHUNSKA ZANESLJIVOST IN UČINKOVITOST: KONGSBERG PROTECTOR MTC

40│ MODEL TUDI ZA IRAN – 2007: Izrael tiho uničil sirski jedrski program

43│ CH-4 RAINBOW: Kitajski brezpilotnik

46│ HRVAŠKA IZBRALA F-16 BARAK

47│ NEKDAJ KOMANDOSI, DANES SPECIALCI – 3. DEL: Severna Afrika 1941

51│ ROMMLOVA INFILTRACIJA NA KOLOVRATU: Velika vojna na Slovenskem – 2.

56│ LETNA SKUPŠČINA ZSČ

 K A L I B E R 

58│ GLOCK MOD 40 GEN 4 MOS: Sodobna polavtomatka

62│ WERDER MODEL 1869: Bavarska vojaška enostrelka

 

Iz vsebine:

SIRIJA: POLIGON INTERESOV NE GLEDE NA ŽRTVE

Zadnji dogodki v Siriji nakazujejo, da so vse neposredno in posredno vpletene strani v večletno državljansko vojno v Siriji, skladno s svojimi interesi in žal že dolgo nazaj uveljavljenimi dvojnimi merili delovanja sploh svetovnih akterjev, očitno pripravljene nadaljevati vojno do »zadnjega« Sirca. Četudi se po sedmih letih krvavih spopadov nakazuje zmaga silam sirskega predsednika Bašarja al Asada, je dejstvo, da bo, ko do nje pride, to Pirova zmaga. Država je uničena v državljanskih spopadih, ljudje izčrpani, ne glede, kateri strani pripadajo. Prisotnost ruskih vojaških sil, morebiti pa še kakšnih v državi po koncu vojne, pa žal ne pomeni nobene vnaprejšnje garancije za dolgotrajen mir in stabilnost v varnostno izredno kompleksni regiji, bolj verjetno prav nasprotno.

TIHA (DIPLOMATSKA) VODA BREGOVE DERE

Svetovno prizorišče že nekaj časa obvladujeta dve hudi krizi: sirska in severnokorejska. Gre za različne zadeve, nevarnost pa je podobna. Seveda v obeh primerih ne gre le za lokalne zadeve obeh držav, ampak za krizi, v kateri so vpletene vse svetovne sile. V zadnjih dneh je prišlo do pomembnih premikov, predvsem s sporočilom severnokorejskega vodstva, da ustavlja svoje jedrske in raketne poskuse.

RAZMERJA VOJAŠKE MOČI V REGIJI

Zaostrovanje razmer na Korejskem polotoku se je na začetku letošnjega leta po lanskem vrenju nekoliko umirilo, vendar to še zdaleč ne odraža dejanskega varnostnega stanja v regiji. Posledice zaostrenih odnosov med Washingtonom in Pjongjangom so se neposredno in posredno razširile v regijo. Tudi neposredno srečanje na vrhu, med ameriškim in severnokorejskim voditeljem Donaldom Trumpom ter Kim Džong Unom, če do srečanja sploh pride, ne bo čez noč spremenilo varnostnih razmer in rešilo varnostnih izzivov v vzhodni Aziji. Veliko je besed o razmerjih vojaške moči nasprotnih strani ter vojaških scenarijih razrešitve krize, veliko manj pa je vprašanj ter odgovorov o posledicah potencialne uporabe vojaške sile na regijo in svet v celoti. Glede na izkušnje iz bližnje in bolj oddaljene preteklosti ter udeležence ni dvomov, da so vojaški scenariji ob diplomatskih in drugih scenarijih že pripravljeni. Dejstvo je, da se tako imenovano »okno priložnosti« za razrešitev severnokorejske krize vse bolj zapira, po nekaterih, najbolj črnih ocenah, pa se je že zaprlo. Vendar upanje pač umira zadnje! Namreč nesporno drži, da ima Severna Koreja jedrsko orožje in da se mu pod nobenim pogojem, vsaj v trenutnih razmerah, ni pripravljena odreči.

VRHUNSKA ZANESLJIVOST IN UČINKOVITOST: KONGSBERG MCT

Skupina Kongsberg Gruppen (Kongsberg) je evropska in mednarodna tehnološka skupina, ki dobavlja napredne in zanesljive rešitve za izboljšanje varnosti ter zmogljivosti za izvajanje kompleksnih operacij tudi v najzahtevnejših razmerah. Kongsberg so odziva zahtevam kupcev v globalnem obrambnem, mornariškem, naftnem in plinskem, ribiškem ter letalskem sektorju. Kongsberg Defence & Aerospace je specializirani del Kongsberg Gruppen in prvi norveški dobavitelj obrambnih in z njimi povezanih sistemov. Kongsberg Defence & Aerospaceov portfelj obsega proizvode ter sisteme za poveljevanje in nadzor, vodenje orožja in nadzorovanje, komunikacijske rešitve ter raketne sisteme. Kongsberg Defence & Aerospace prav tako proizvaja napredne kompozitne material in inženirske proizvode za letala in helikopterje.

Model tudi za Iran?

 

Izrael pod nobenimi pogoji ne dopušča kateri od sosednjih držav, da bi pridobila jedrsko orožje. To je temeljna doktrina izraelske varnostne politike, ki jo je oblikoval še ministrski predsednik Menachem Begin v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. V današnjem času se tako pričakuje, da bi (bo) Izrael podobno ravnal tudi v primeru Irana, o čemer špekulirajo številni vojaški analitiki in izvedenci z vsega sveta. In sledi logično vprašanje: Ali so izraelske letalske sile sposobne izvesti takšno operacijo? Pred časom je Izraelu kar dvakrat uspelo izvesti takšno operacijo: proti Iraku in njegovemu jedrskemu programu v letu 1981 in proti Siriji v letu 2007.

 

PRVE IZKUŠNJE PRVIH BRITANSKIH KOMADOSOV

Za delovanje in akcije specialnih enot je vedno vladalo veliko zanimanje. Še posebej v prejšnjih desetletjih, ko so  akcije komandosov – tako še vedno radi označujejo pripadnike specialnih sil – privlačile tako pisce prispevkov v revijah in časopisih kot pisce scenarijev za TV-nadaljevanke in filme. Specialci so bili vedno – in so še vedno – elita svetovnih vojska, njihove izurjenost, spretnosti in veščine pa občudovane. S tem sestavkom nadaljujemo prispevke, tokrat o izkušnjah prvih britanskih komandosov, pridobljenih v Severni Afriki v začetku druge svetovne vojne.

 

ROMMLOVA INFILTRACIJA NA KOLOVRATU

Prvega dne 12. soške ofenzive je nemški alpski korpus dosegel dnevni cilj. Polk Leib je zavzel pomembno obrambno vozlišče na grebenu Kolovrata – koto 1114. Nemške enote so naletele na močan odpor in obstajala je nevarnost, da se bo tempo napada zaustavil. V dogajanje je posegel nadporočnik Erwin Rommel z idejo infiltracije na mirnejšem odseku fronte.

Glock mod 40 gen 4 MOS

Na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja je inženir Gaston Glock zasnoval ultralahko vojaško pištolo z nabojnikom kapacitete 17 nabojev kalibra 9 mm para. Od vseh drugih vojaških pištol se je nova pištola ločila predvsem zaradi uporabljenih materialov in preproste zasnove, ki ima le 33 elementov. Najizvirnejši material, ki so ga uporabili pri izdelavi ogrodja z integriranim ročajem, nabojnikov in številnih drugih delov, je posebna sintetična kompozitna snov, imenovana polimer. Ta ohranja svoje mehanske lastnosti do temperature 200 Celzijevih stopinj, hkrati pa ima 90 odstotkov trdote jekla. Povsem je odporna (vključno z barvo) proti vsem zunanjim vplivom, koroziji in sredstvom za podmazovanje: preprosto ne potrebuje nobenega vzdrževanja.

 

 

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, maj 2018”