Ameriški F-35 na letališču na Japonskem pristal na nosu

by Urednik

NESREČA AMERIŠKEGA LOVCA 5. GENERACIJE

V zadnjem času se precej redno pojavljajo poročila o različnih neprijetnih dogodkih z ameriškimi lovci pete generacije. Izkazalo se je, da hvaljenim lovcem pete generacije F-35, ki jih izdeluje letalski koncern Lockheed Martin, lahko spodleti včasih tudi že na letalski stezi in se posledično niso sposobni dvigniti v nebo. Okvara F-35, o kateri je govora okvare se namreč ni pojavila med vzletnim pospeševanjem, temveč med vleko letala po letališki stezi, kljub temu, da je šlo za modifikacijo F-35B, ki ima zmogljivost kratkega vzleta in navpičnega pristanka.

Takšen incident se je tokrat zgodil z letalom F-35B v letalskem oporišču Kadena na japonskem otoku Okinava, kjer je baziran 1. letalski polk Korpusa mornariške pehote (marincev) ZDA. Japonski televizijski kanali so distribuirali posnetke, na katerih je bil F-35Bv zelo nenavadnem položaju na vozni stezi, njegov trup pa je ”zakopan” v beton. Letalu naj bi se med vleko po stezi zložilo nosno podvozje. Kaj bi se lahko zgodilo, če bi do take okvare prišlo med vzletom ali . še huje –  med pristankom.

Morda se je tudi zaradi tega, že kar nekaj časa po prvem incidentu s tem ameriškim letalom, japonska vlada odločila, da zavrne sodelovanje z ameriškimi oblastmi pri razvoju lovca nove generacije, ki ga izdeluje koncern Lockheed Martin. Japonci so se namreč raje odločili za pogodbo za razvoj bojnih letal nove generacije z italijanskimi in britanskimi letalskimi podjetji.

Hkrati je bila vodilna vloga pri razvoju novega bojnega letala dodeljena japonskemu podjetju Mitsubishi Heavy Industries, ameriški letalski koncern pa Tokiu ni niti želel zagotoviti tehnologij za konstruiranje novega bojnega letala prihodnje generacije. Britanski proizvajalec BAE je obljubil, da bo japonski strani omogočil popoln dostop do razvoja njihovega letala naslednje (šeste) generacije. Tokio je upravičeno menil, da bi bil njegov lastni nadzor zanesljivejši od slepega zaupanja ameriškim inženirjem.

Pred letom dni (decembra 2021) je bojno letalo F-35A, ki ga upravljajo japonske letalske samoobrambne sile, zasilno pristalo na mednarodnem letališču Hakodate v prefekturi Hokaido. Pilot ni bil poškodovan, sam incident pa nikakor ne govori v prid ameriškemu letalu.

Aprila 2019 je japonsko obrambno ministrstvo poročalo, da je lovski bombnik pete generacije F-35A japonskih samoobrambnih sil strmoglavil v Tihi ocean v bližini severne prefekture Aomori. Razlog še ni bil uradno imenovan. Po neuradnih podatkih naj bi se pilot zadušil zaradi pomanjkanja kisika, ko je odpovedal sistem za dovod kisika.

Novembra lani se letalu F-35B kraljevih letalskih sil Velike Britanije med vzletom ni uspelo odlepiti s krova letalonosilke in je strmoglavilo v morje. Pilotu se je uspelo katapultirati in ga je rešila ladijska posadka, letalo pa je potonilo.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki