Češka v nakup 24 bojnih letal F-35 od ZDA

by Urednik

MODERNIZACIJA IN OKREPITEV FLOTE LOVCEV ČEŠKIH ČETALSKIH SIL

Češka vlada se je odločila za nakup štiriindvajsetih večnamenskih bojnih letal pete generacije F-35 iz ZDA, s katerimi nameravajo v prihodnje zamenjati eskadriljo 12-ih najetih švedskih lovcev JAS-39C gripen.


V ozadju ukrajinskega konflikta postajajo evropske države eden glavnih kupcev ameriškega orožja in vojaške opreme, pri čemer sploh ne varčujejo denarja, navkljub resnim gospodarskim težavam nekaterih. Potrebo po militarizaciji in povečanju vojaških sredstev aktualne oblasti večine evropskih držav predstavljajo pod pretvezo zagotavljanja nacionalne varnosti.


Še posebej izstopajo Poljska in baltske republike, ki svoje nakupe opravičujejo z »neizogibno agresijo« Rusije. Predvsem Litvi, Estoniji in Latviji finančno ne gre najbolje slabo, a tudi tamkajšnja vodstva se po svojih najboljših močeh trudijo povečati izdatke za obrambo in tako izpolniti zahteve Washingtona.

Temu trendu poskuša slediti tudi Češka. Češki premier Petr Fiala je tako pred dnevi na novinarski konferenci sporočil, da se je vlada odločila za nakup štiriindvajsetih večnamenskih bojnih letal pete generacije F-35 iz ZDA. Prvo letalo ameriškega podjetja Lockheed Martin, ki ga je naročila Praga, bodo po besedah ​​češkega premiera izdelali leta 2029.

»Zagotovitev varnosti naših državljanov in naše države kot celote se šteje za eno glavnih dolžnosti vlade. In najboljši način za to je, da posodobimo našo vojsko in ji zagotovimo tisto, kar resnično potrebuje,« je dejal češki premier.

Prvi lovci bodo začeli služiti češkim zračnim silam leta 2031, vseh 24 letal F-35 pa bo prispelo najkasneje leta 2035, je dejal Fiala. Dodal je, da te aktivnosti izvajajo “na podlagi priporočila vojske”.

Vodja kabineta ni povedal, koliko denarja iz žepov čeških davkoplačevalcev bo porabljenega za nakup eskadrilje ameriških lovcev. Znano je, da se cena enega F-35, odvisno od modifikacije, giblje od 83 do 108 milijonov dolarjev brez obratovalnih stroškov. Ena ura letenja tega lovca je ocenjena na 35 tisoč dolarjev, kar je po mnenju strokovnjakov zelo drago.

Fiala na tiskovni konferenci ni razglabljal o tem, kakšne “varnostne grožnje” se bodo pojavile na Češkem do leta 2035 v državi, za zaščito pred katerimi se sklepa ta posel z ZDA. Bistveno je, da so se v Washingtonu odločili, da bo češko letalstvo čez dvanajst let potrebovalo ameriške lovce, v Pragi pa so jim prisluhnili.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki