Ciper prizemljil jurišne helikopterje Mi-35

by Urednik

UMIK HELIKOPTERJEV ZARADI SANKCIJ ZDA PROTI RUSIJI?

Poveljstvo letalskih sil ciprske nacionalne garde je prizemljilo floto 11 jurišnih helikopterjev Mil Mi-35P hind-F, je poročal ciprski dnevnik Politis in tako pojasnil odsotnost teh helikopterjev na prvooktobrski vojaški paradi ob 58. letu neodvisnosti.

Ciprski časopis povezuje pomanjkljivo vzdrževanje helikopterjev Mi-35 s pomladansko odločitvijo ciprske centralne banke o zamrznitvi računov ruskih državljanov in družb, ki so se znašli na listi sankcij ZDA, kar je vodilo do zamrznitve bančnega računa ruskega Rosoborexporta, ruskega državnega podjetja za trgovino z oborožitvijo in dvonamenskimi izdelki, in blokade ciprskega obrambnega ministrstva, ki je sicer že imelo rezervirana sredstva za servisiranje helikopterjev ruskega izvora.

Ciper je leta 2002 v Rusiji nabavil 12 jurišnih helikopterjev Mi-35P v sklopu pogodbe, ki ni presegla vrednosti 110 milijonov evrov. Eden teh (št. 822) j strmoglavil v usodni nesreči 5. julija 2006, v kateri sta mrla ruski inštruktor letenja – pilot stotnik Jurij Olejnik in njegov ciprski učenec – pilot letalski poročnik Andreas Papasozomenos. Preostali del flote Mi-35P sestavlja 2. vod panther 450. Helikopterske eskadrilje  (450 Mira Elikopteron, 450ME), nameščen pa je na civilno-vojaškem letališču Paphos, 95 km jugozahodno od Nikozije.

Ciprski helikopterji Mi-35P bi morali na obsežnejši vzdrževalni servis med dvema prenovama (TBO) po 5 letih ali naletenih 1000 urah (karkoli pride prej). Flota helikopterjev je že imela dve prenovi, ki so ju opravili v Rusiji, prvo v obdobju 2007 – 2008. Sledila je prenova leta 2014, ki so jo opravili v Ruskem St. Petersburgu v 419. Letalskem remontnem obratu (419 Aviatsionny Remontny Zavod, 419 ARZ).

Naslednji servis bi naj opravili leta 2019, ima pa večina ciprske flote Mi-35P že nalatenih 1000 ur, prizemljeni pa so zaradi pomanjkanja kritičnih rezervnih delov in potrošnega materiala, ki bi jim po vsej logiki potekel rok leta 2019. Slednje je potrdil tudi brigadni general Gabriel Demetriou, namestnik poveljnika štaba ciprske nacionalne garde in nekdanji poveljnik ciprskih letalskih sil. Kot je še potrdil za dnevno časopisje, res obstaja problem operativne  razpoložljivosti helikopterjev, ki pa naj bi bil začasen, saj e iščejo rešitve in helikopterji naj bi bili prav kmalu dobili ustrezno dovoljenje za letenje.

Novoizdelani ciprski Mi-35P so dobili proizvajalčevo 25-letno garancijo brez vsakih nadgradenj vsaj do leta 2026. Seveda pa ti logistični problemi in kritična odvisnost od nabave rezervnih delov v Rusiji usmerjajo Ciper v iskanje drugih rešitev – nabave sodobne in nove helikopterske tehnologije na zahodu, seveda če bodo zahodne sile še nudile vojaško podporo leta 1974 na grški in turški del razdeljenemu otoku.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Mi-24

Povezani članki