Farnborough 2014: Tri desetletja letala EMB-121 xingu

by Urednik

Tri desetletja EMB-121 xingu v Francoski vojski

Brazilski letalski proizvajalec Embraer je med salonom letalstva na Farnboroughu slavil zavidljiv jubilej: 30-letnico uporabe dvomotornega turbopropelerskega letala EMB-121 xingu v Francoskih letalskih silah (Armée de l’Air) in Francoski vojni mornarici (Marine Nationale). Francozi uporabljajo xinguje v šoli trasnportnega letalstva  – Ecole de l’Aviation de Transport (EAT) v 702. letalski bazi v Avordu. V tem obdobju so Francozi s temi letali izšolali nad 1900 kadetov ne le iz svoje države, pač pa tudi iz Belgije, Biukrkine Fasso, Kameruna, Gabona, Luksemburga in Madagaskarja.

Prvi EMB-121 xingu je pristal v 702. Letalski bazi v marcu 1983, ko je t6zamenjal trenažna letala Dassault 312 flamant. V letu 1984 je prva generacija francoskih transportnih pilotov sklenila šolanje z xinguji, odtlej pa so s 43 letali EMB-121 naleteli nad 330.000 ur, danes pa jih uporabljajo še 33.

Leta 2012 so Francozi posodobili xinguje, jim vgradili novo avioniko  in podaljšali življenjsko dobo vse do – po načrtih – leta 2025. Skupaj bodo tako operativni kar 42 let, kar je dandanes redkost v letalstvu. Vso francosko floto EMB-121 vzdržuje Embraer, ki ima v Franciji poslovna partnerja v podjetju Daher-Socata (podpora in logistika) ter v Airbus Defence & Space kot izvajalcu vzdrževalnih del.

Embraer je letalo EMB-121 poimenoval po plemenu in reki v Amazoniji, razvili pa so ga na osnovi Embraerjevega letala bandeirante. Slednji je nosil do 8 potnikov, namenjen pa je bil poslovni sferi. Hkrati je bilo to prvo brazilsko letalo s kabino z izenačenim tlakom, kar mu je omogočalo letenje na višini do 8500 m.  Čeprav je bila zgradba trupa enaka, so EMB-121 xinguja opremili z zmogljivejšimi motorji, naslednja inovacija pa je bil T rep, pri katerem so višinski stabilizator namestili na vrhu navpičnega repa. Tako so izničili vpliv turbopropelerskih motorjev na višinski stabilizator, posledica pa je bilo zmanjšanje vibracij in hrupa. Prototipni EMB-121 xingu je vzletel oktobra 1976. Prvi kupec so bile Brazilske letalske sile (Força Aérea Brasileira – FAB), ki je kupilo letala za svojo Posebno transportno skupino (Grupo de Transporte Especial – GTE), Prototipni xingu je bilo prvo brazilsko letalo, ki je preletelo Atlantik, skupaj z s civilno izvedenko bandeirante v barvah francoskega regionalnega letalskega prevoznika Air Littoral. Vsa potrebna letalska dovoljenja je letalo pridobilo leta 1979, potem pa so se začeli tudi poslovni uspehi.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki