Ameriški vojaki hodijo na liposukcijo, da obdržijo službo

by Urednik

VSE VEČ VOJAKOV OBIŠČE PLASTIČNEGA KIRURGA, DA JIM ODSTRANI ODVEČNO MAŠČOBO 

Ameriški vojaki v zadnjih letih vse bolj uporabljajo liposukcijo za odstranjevanje odvečne maščobe  v obupnem poskusu, da opravijo Pentagonov preizkus telesne maščobe, ki temelji na meritvah maščob na vratu in v pasu. To namreč lahko zaznamuje njihovo prihodnost v vojski, so zapisali v ameriškem mediju Associated Press.

Ameriški plastični kirurg Adam Tattelbaum iz Marylanda je novinarjem razložil, da je vedno bolj pogosto, da si ameriških vojaki želijo hitro liposukcijo, saj “pridejo v paniki, da jih bodo vrgli iz službe ali bodo dobili ukor, kar bi vplivalo na njihove možnosti pri napredovanju.”

Težava naj bi bila v tem, da so metode ameriškega obrambnega ministrstva za ocenjevanje telesne maščobe zastarele, saj temeljijo na meritvah maščobe na vratu in v pasu. Sodobna metodologija namreč uporablja indeks telesne mase, ki temelji na posameznikovi telesni višini in teži. Poleg tega so tabele zelo stare in ne upoštevajo, da so Američani zdaj večji, kar pa ne pomeni nujno manj zdravi.

Opravljeni testi vojakom zagotavljajo, da so pripravljeni za v boj. Ameriška vojska sicer ne podpira kirurških posegov pred testiranjem, vendar pa liposukcija ni prepovedana.

Pentagon vztraja, da le majhen delež pripadnikov, ki presegajo omejitve telesne maščobe dobro opravi tudi fitnes teste. Tistega, ki ne naredi testa maščob označijo pri marincih za “krof brigade” in mu dodelijo poseben program vadbe in prehrane. Če pripadnik trikrat ne naredi testiranj ga lahko odpustijo.

Število vojakov s prekomerno telesno težo se je v Ameriški vojski v zadnjih petih povečalo za več kot 10-krat, iz 168 v letu 2008 do 1815 v letu 2013. Pri marincih se je število vojakov s prekomerno telesno težo v enem letu skoraj podvojilo (2010 – 102 vojaka, 2011 – 186), nato pa lansko leto ponovno upadlo (2012 – 132).

Ameriški vojak

Ameriški vojak pri meritvi

Zanimivi so tudi podatki plastičnega kirurga Michaela Pasquala iz Honoluluja, da je število vojaških pacientov od leta 2011 poskočilo za več kot 30 odstotkov, na vsaj 6 posegov mesečno.

Vojaško zavarovanje krije liposukcijo le, če se šteje za medicinsko potrebno, ne pa kot pripomoček za opravljanje testov. Stroški liposukcije pa lahko presežejo tudi vrednost 6.000 USD.

Pripravil: A. knific, foto: Military Photos

Povezani članki