Eurosatory 2022: Premiera novega nemškega tanka KF51 panther

by Urednik

NOVI GLAVNI BOJNI TANK ZA NOVO DOBO

Rheinmetall je na oborožitvenem sejmu Eurosatoryj 2022 premierno predstavil novi glavni bojni tank KF51 panther, ki napoveduje spremembo igre za bojišča prihodnosti.

Najnovejši član Rheinmetallove družine goseničnih vozil (KF je okrajšava za Kettenfahrzeug, to je gosenično vozilo) je KF51 panther, ki naj bi mu bilo namenjeno, da spremeni igro na bojiščih prihodnosti. Koncept glavnega bojnega tanka postavlja nove standarde na vseh področjih – ubojnost , zaščita, izvidništvo, mreženje in mobilnost. Rheinmetall je vozilo razkril na slovesnosti v ponedeljek, 13. junija 2022 ob 14:00, na razstavnem prostoru F241-240 na letošnji osrednji svetovni orožarski razstavi Eurosatory 2022.

Vsi orožni sistemi novega nemškega tanka KF51 panther so povezani z opazovalno-namerilno optiko poveljnika in strelca ter računalnikom za vodenje ognja preko popolnoma digitalizirane arhitekture – NGVA. To omogoča tako funkcijo lovec-morilec kot strelec-ubijalec in s tem takojšen napad na cilj – v prihodnosti podprt tudi z umetno inteligenco (AI).

Smrtonosnost: KF51 panther s svojo glavno oborožitvijo, 130 mm Rheinmetallovim topom Future Gun System ponuja vrhunsko ognjeno moč proti vsem trenutnim in predvidljivim mehaniziranim ciljem. Poleg tega ima na voljo dodatne možnosti oborožitve, ki zagotavljajo koncentrirano ognjeno moč za udare na dolge razdalje in proti več ciljem. Rheinmetall Future Gun System (FGS) sestavlja 130 mm gladkocevni top s popolnoma avtomatskim sistemom za ravnanje s strelivom.

Samodejni polnilnik topa ima 20 pripravljenih nabojev. V primerjavi s trenutnimi 120 mm sistemi FGS zagotavlja več kot petdeset odstotkov večjo učinkovitost pri bistveno daljših razdaljah delovanja. FGS lahko izstreli naboje s kinetično energijo (KE), kot tudi programabilno strelivo z zračnim udarom in ustrezne vadbene naboje, 12,7 mm koaksialni mitraljez pa dopolnjuje glavno orožje. Več možnosti za integracijo daljinsko vodenih orožnih postaj (RCWS) ponuja prilagodljivost za zaščito bližine in boj proti oboroženim brezpilotnikom. KF51 panther, predstavljen na Eurosatoryju 2022, je opremljen z Rheinmetallovim novo daljinsko upravljana bojno postajo RCWS natter v različici z mitraljezom 7,62. Možna pa je tudi integracija lanserja za brezpilotnike HERO 120, Rheinmetallovega (izraelskega) partnerja UVision, na kupolo. To povečuje sposobnost KF51, da napada cilje zunaj neposredne vidne linije, kajti doseg brezpilotnika, ki tehta 12,5 kg in nosi bojno glavo s 3,5 kg, je 40 km.

Preživetje in zaščita pred silo: panther ima popolnoma integriran, celovit koncept zaščite z optimizirano težo, ki vključuje aktivne, reaktivne in pasivne zaščitne tehnologije. Brez dvoma je najbolj prepričljiva značilnost koncepta njegova aktivna zaščita pred grožnjami.

Poleg tega njegova digitalna arhitektura NGVA omogoča integracijo dodatnih senzorjev za zaznavanje orožij, lansiranih na tank. Zahvaljujoč zmožnosti zaznavanja prihajajočega streliva lahko KF51 panther prepozna in nevtralizira grožnje v zgodnji fazi. KF51 je zasnovan za delovanje v spornem elektromagnetnem okolju in je popolnoma odporen proti kibernetskim grožnjam.

Nadzor in povezovanje: KF51 panther ima inovativen koncept delovanja. V osnovi je zasnovan za tričlansko posadko: poveljnika in strelca v kupoli ter voznika v šasiji, kjer je na voljo dodatna operaterska postaja za specialista za orožje in podsisteme ali za poveljniško osebje, kot je poveljnik čete ali poveljnik bataljona.  Zasnovan je v skladu s standardi NGVA, popolnoma digitalna arhitektura tanka omogoča brezhibno integracijo senzorjev tako znotraj platforme kot tudi v omreženo v “sistem sistemov”.

Delovanje senzorjev in orožja se lahko takoj prenese med člane posadke. Vsaka operaterska postaja lahko prevzame naloge in vloge od drugih, hkrati pa ohrani polno funkcionalnost. Ker je kupolo in orožje mogoče upravljati tudi z operaterskih postaj znotraj tanka, so v prihodnosti načrtovane tudi različice KF51 panther s kupolo brez posadke ali popolnoma daljinsko vodena vozila.

Izvidništvo in situacijska osveščenost: zahvaljujoč panoramskemu optičnemu senzorju SEOSS in glavni bojni namerilni napravi EMES sta poveljnik in strelec sposobna opazovati in napadati cilje neodvisno drug od drugega, podnevi in ​​ponoči, medtem ko sta stabilizirana dnevna opazovalno-namerilna naprava in IR optika z integriranim laserskim daljinomerom na voljo obema. Poleg tega ima posadka preko zaslona v bojnem prostoru 360° 24-urni pogled na okolico vozila. Integrirani sistemi za zračno izvidništvo brez posadke izboljšajo situacijsko osveščenost posadke v naseljenih območjih in v neposredni bližini vozila. S temi lahko posadka izvaja tudi izvidništvo pod oklepno zaščito in omrežno deli rezultate z drugimi akterji.

Mobilnost: KF51 panther temelji na konceptu mobilnosti leoparda 2. Z delovno težo le 59 ton zagotavlja veliko večjo mobilnost kot trenutni sistemi in ima največji doseg delovanja približno 500 kilometrov. Brez predhodne priprave se prilega profilu AMovP-4L, česar ne more narediti nobena druga trenutna nadgradnja glavnega bojnega tanka.

Logistika: Zahvaljujoč Rheinmetallovemu inovativnemu razvojnemu pristopu lahko uporabniki, strokovnjaki za vzdrževanje, logistiki in strokovnjaki za nabavo iz vseh sedanjih in bodočih uporabnikov igrajo aktivno vlogo pri oblikovanju prihodnosti vozila. Rheinmetall ima dolgoletne izkušnje pri vzpostavljanju globalnih dobavnih verig, da bi v sodelovanju z državami uporabnicami zagotovili, da se velik delež proizvodnje izvaja v državi, s čimer pomaga ustvarjati in/ali ohranjati suverene zmogljivosti in zmogljivosti.

Sposobnost preživetja: pri razvoju KF51 se Rheinmetall ni odločil le za posodobitev obstoječih konceptov glavnih bojnih tankov. Začenši iz nič je platformo zasnoval popolnoma na novo. Tank KF51 panther je mogoče enostavno posodobiti in opremiti z najnovejšimi zmogljivostmi in funkcijami. Njegova napredna, modularna, odprta sistemska arhitektura NGVA omogoča iterativni razvoj tanka, ki ga je mogoče nato posodobiti v skladu z inovacijskimi cikli. KF51 je prvi predstavnik nove generacije bojnih vozil. Kmalu bodo bodoče inovacije omogočile okolju prijazne operacije v miru ter nadaljnjo optimizacijo avtomatizacije in bojne učinkovitosti.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall, Military Forum

Povezani članki