Irak naročil nove ruske oborožitvene sisteme za milijardo USD

by Urednik

BO RUSIJA UJELA ZDA PRI IZVOZU OROŽJA V IRAK

Irak je podpisal novo pogodbo z Rusijo za dobavo orožja in vojaške opreme v vrednosti približno ene milijarde dolarjev. Sporazum je bil podpisan med moskovskim obiskom iraškega obrambnega ministra Saadoun al-Dulaimija 27. julija 2014, poroča časopis Vedomosti. Nov nakup vsekakor prihaja v luči spopadov z sunitsko militantno teroristično skupino ISIS, kjer se zdi, da Iraška vojska nima odgovora na njen napad.

Kot so časopisu zaupali nekateri viri iz ruskega vojaško-industrijskega kompleksa, naj bi Irak od Rusije kupil večje količine orožja, predvsem streliva, pištol in pušk, artilerijskih sistemov, mobilnih raketnih sistemov, tudi 4 lansirne sisteme TOS-1A.

Večcevni samovozni raketni sistem (MLRS) TOS-1 so Rusi razvili sprva kot 30-cevni raketomet   (Ob.634 ali TOS-1m, kaliber 220 mm, doseg do 3000m) v osemdesetih letih na podvozju tanka T-72. TOS-1 s termobaričnimi izstrelki je bil zasnovan za uničevanje sovražnikovih utrdb in oklepnih vozil, kaor tudi za podporo pehoti. Prvi bojni test je potekal v letih 1988-1989 v dolini Panjshir v času sovjetske vojne v Afganistanu. Sistem TOS-1 je bil prvič prikazan v javnosti leta 1999 v Omsku. V tem času so Rusi začeli razvijati tudi že novejšo različico imenovano TOS-1A (Ob.634B), ki ima 24 termobaričnih raket kalibra 220 mm z dosegom do 9000m in jih lahko izstreli v manj kot 15-ih sekundah.

Rusija je verjetno poleg sistemov TOS-1A iraški vojski ponudila tudi par bataljonov samovoznih večcevnih raketnih sistemov BM-21 grad (Bojevaja Mašina-21  toča) kalibra 122 mm in samovozne havbice 2S19 MSTA-S kalibra 152 mm.

Bataljon iz 18-ih sistemov BM-21 lahko v eni salvi na bojišče izstreli kar 720 raket v nekaj sekundah, kar je primerno predvsem za artilerijsko pripravo terena, vendar pa ciljanje ni natančno.

Iraška vlada bo tako še razširila vojaško sodelovanje z Rusijo, potem ko se je že leta 2012 odločila za nakup ruske vojaške opreme v vrednosti 4,2 milijarde dolarjev, kar vključuje tudi 36 bojnih helikopterjev Mi-28NE (19) in Mi-35M (24) ter  42 raketnih sistemov protiletalski pancir-S1. V juniju 2014 je Irak “na hitro” kupil še vsaj pet lovskih letalih Su-25. Rusija se z Irakom med drugim tudi pogaja za dobavo 10 lovskih letalih Su-27 in Mig-29m in več deset oklepnih vozil, skupni znesek te pogodbe pa bi lahko dosegel šest milijard dolarjev.

Danes so ZDA najpomembnejši dobavitelj vojaške opreme za Iraško vojsko, saj skupna vrednost podpisanih pogodb presega 12 milijard dolarjev. Če bi Rusija uspela podpisati vse načrtovane pogodbe z Bagdadom, bi se približala vrednostim ameriških pogodb oz. bo jo celo presegla.

Pripravil: A. Knific, foto: Vitaly V. Kuzmin, Military Photos

Povezani članki