Rusija bo tanke armata začela proizvajati v letu 2016

by Urednik

KDAJ BO RUSIJA RAZKRILA TANK ARAMATA ?

Razvoj nove generacije ruskega glavnega bojnega tanka (MBT armata) bo končan v letu 2015, množična proizvodnja pa bo stekla v letu 2016, je sporočilo podjetje Uralvagonzavod, ki skrbi za razvoj in proizvodnjo.

Vodilni možje Ruske Federacije so že videli tajni prototip novega tanka, ki so ga  poimenovali armata (armada), za katerega pričakujejo, da bo v prihodnje predstavljal hrbtenico ruskih oklepnih sil.

“Začenjamo z naslednjo stopnjo razvoja projekta, ki bo zaključen leta 2015,” je dejal Vyacheslav Khalitov, namestnik generalnega direktorja državnega podjetja Uralvagonzavod. “Začetek proizvodnje se v skladu z načrtovanimi zmogljivostmi pričakuje v letu 2016,” je povedal Khalitov. Tri prototipe novega tanka armata že testirajo, proizvodnja pa bi se lahko začela še pred dokončanjem razvoja in testiranj, je še dodal.

Podvozje novega tanka armata je zasnovano kot modularna univerzalna bojna platforma, ki bi jo lahko uporabili tudi za druge različice oklepnih vozil, vključno s tistimi za ognjeno podporo, razminiranje, samohodne havbice in pontonske mostove, so zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

Kljub temu da novi glavni bojni tank armata ostaja strogo varovana skrivnost, pa so pri Uralvagonzavodu že pred časov izjavili, da njegova oblika združuje elemente videne pri drugih prototipnih projektih, kot so  object 195 in black eagle. Po zapisih nekaterih ruskih medijev, naj bi novi tank imel daljinsko voden top in popolnoma avtomatizirano polnjenje, kakor tudi ločen prostor za posadko, ki bo narejen iz kompozitnih materialov in zaščiten z večplastnim oklepom.

Rusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da bo Ruska vojska opremljena s 2300 glavnimi bojnimi tanki armata do leta 2020.

Več o sodobnih tankih si lahko preberete v posebni izdaji revije Obramba

TANKI 21. STOLETJA.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Prototip ruskega tanka black eagle

Povezani članki