Slovenski tanki M-84 na poti v Ukrajino

by Urednik

ZAKASNITEV DOBAV PREMIER GOLOB OPRAVIČUJE Z MENJAVO OBLASTI V SLOVENIJI

Potem ko je bila Nemčija deležna precejšnjih kritik zaradi počasnih dobav težkih oborožitvenih sistemov Ukrajini, je del krivde za zamude ”prevzel” tudi novi slovenski premier Robert Golob in napovedal napotitev oklepnikov (verjetno tankov M-84) Slovenske vojske v Ukrajino.

Namesto neposrednih dobav orožja Ukrajini dobavlja Nemčija orožje prek tako imenovanih “verižnih zamenjav”, kjer vzhodnoevropske države članice dostavljajo svoje sovjetske tanke Ukrajini v zameno za posodobljeno orožje iz nemških zalog.

Potem ko je bila Nemčija deležna hudih kritik zaradi počasnih dobav, je del krivde za zamude prevzel novi slovenski premier Robert Golob. Zamude pri dobavi orožja Ukrajini iz verižne menjave med Nemčijo in Slovenijo so bile posledica procesa oblikovanja vlade v Ljubljani, je Golob povedal na nedavnem obisku v Berlinu.

»Žal je ta proces pri nas malo zavlekla menjava vlade,« je dejal Golob na skupni novinarski konferenci z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem po dvostranskih pogovorih med inavguracijskim obiskom novega slovenskega premierja v Berlinu. Golob in njegova vlada sta mandat nastopila v začetku junija po aprilskih parlamentarnih volitvah v Sloveniji.

»Toda odločno smo podprli Ukrajino in že napotili prvo pošiljko tankov v Ukrajino,« je dodal. Kot poroča spletna stran ukrinform.net je Slovenija nameravala v Ukrajino premestiti 30 tankov T-72 (M-84), novo (nadomestno) opremo pa bi prejela iz Nemčije v sklopu tako imenovanih krožnih dobav. Vendar je Berlin v nadomestilo ponudil le 15 tankov leopard 2A4. Pogajanja so trajala več kot dva meseca.

V valu negativnega odziva je vlada v Berlinu objavila svoj prvi popolni seznam opreme, ki jo je po navedbah že poslala v Ukrajino, in obljubljenih predmetov, ki se od takrat stalno posodablja (o tem smo obširno pisali prejšnji mesec).

Golob je tudi obljubil, da bo pospešil pogovore z Nemčijo o prihodnjem sodelovanju pri dobavah orožja, Scholz pa se je strinjal, da “bomo morali narediti hiter napredek”.

Nemški kancler je poudaril, da sta obe državi enotni v prepričanju, “da bo Ukrajina še naprej potrebovala vsestransko podporo pri obrambi pred rusko agresijo”.

Medtem ko mednarodna podpora Ukrajini počasi izgublja zagon, Nemčija še naprej zavrača dobavo visokotehnoloških tankov Ukrajini, namesto tega pa stavi na vzhodnoevropske zamenjave orožja, pri čemer vztraja, da je bil tak pristop sprejet v tesnem posvetovanju s čezatlantskimi zavezniki.

V primeru Slovenije naj bi Berlin z zamenjavo, dogovorjeno aprila še s prejšnjo vlado, dostavil Ljubljani nemške oklepnike marder in fuchs v zameno za to, da bi Slovenija Ukrajini poslala tanke iz sovjetskih časov – licenčno izdelane v Jugoslaviji (M-84).

Slovenija bo v Ukrajino (prek Nemčije) dobavila  ”sovjetske” tanke T-72 (gre seveda za jugoslovansko licenčno različico tega tanka M-84) in druga oklepna vozila (verjetno so mišljeni gosenični oklepniki M-80A jugoslovanske proizvodnje). V zameno bi morala Slovenija iz Nemčije prejeti sodobna oklepna vozila, in sicer marder, fox, leopard 2A4, osemkolesne oklepnike boxer in bojna vozila pehote puma.

Po vesteh iz slovenskih virov naj bi se sicer Slovenija dogovarjala za nakup cenejših poljskih oklepnikov rosomah – licenčne različice Patriinih osemkolesnikov AMV 8×8, ki jih ima Slovenska vojska (SV) 30, sestavljeni pa so bili v velenjskem Gorenju (INDOP v Šoštanju v sestavi skupine Gorenje).

Pred tem je OBOZREVATEL poročal, da je Slovenija 17. junija v Ukrajino poslala  35 pehotnih bojnih vozil. Ukrajinci o teh niso poročali, navajajo pa, da gre za jugoslovanske M-80A, analogne ruskim oklepnikom BMP-1 s topom 20 mm in lanserjem protioklepnih raket na kupoli. SV je imela v rezervi 52 oklepnikov M80A, v oborožitvi jih imata tudi Hrvaška (približno 100) in Srbija 300 (še 200 v rezervni), nekaj vozil pa še Makedonija in BiH.

Največja dobaviteljica težkega orožja Ukrajini je Poljska, ki je (oz. še bo) med neprekinjeno vojaško agresijo Rusije Ukrajini predala tudi tanke in drugo težko orožje – več kot 240 tankov, okoli 100 enot oklepnih vozil in orožja, pa tudi puške, strelivo, rakete ipd., skupni znesek poljske vojaške pomoči je znašal 2 milijardi dolarjev.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum, SV

Povezani članki