Totalno vojaško urjenje Rusov – izraelski scenarij

by Urednik

RUSKE TEŽAVE V VOJNI V UKRAJINI

Rusija je vsekakor zašla v težave, kar si tiče kadrovskega popolnjevanja vojske, ki jo je napotila v »posebno vojaško operacijo« v Ukrajino. Težave rešujejo na več načinov, vprašanje pa je, koliko so ti učinkoviti – predvsem kratkoročno. O tem vprašanju potekajo razprave tudi v ruski državni dumi in nekaj jih povzemamo.

V Rusiji prihajajo velike spremembe v organizaciji vojaškega nabora, saj je ruski je predsednik podpisal odlok o dvigu vpoklicne starosti z 18 na 21 let, starostna meja pa se bo dvignila na 30 let. Predsednik odbora državne dume za obrambo Oleg Kargapolov je nedavno izjavil, da bo letos vpoklic potekal po “mešani shemi”, ko bodo v vojsko vpoklicani moški, stari od 18 do 30 let, dokončen prehod na novo shemo pa bo trajal nekaj časa.

Gre za prve korake k postopnemu povečanju velikosti ruske vojske na milijon in pol pripadnikov. V isti sklop sodi tudi odločitev o možnosti podpisa pogodbe vojaškega osebja od prvega leta služenja vojaškega roka,  zato so naborno starost povišali na 21 let, saj menijo, da  odločitve sprejemajo bolj zavestno kot pri 18 letih.

Zdi pa se, da ti ukrepi niso dovolj za povečanje obrambne sposobnosti Rusije, tako vsaj meni generalpodpolkovnik Viktor Sobolev, član odbora državne dume za obrambo iz Komunistične partije, ki je pred kratkim predlagal izvedbo popolnih “tečajev za mlade borce”, posebnost vpisa v vojaške evidence vojaške pa mora biti po njegovem mnenju prisotna za vse – brez izjeme – mlade moške, ki so sposobni držati orožje v rokah .

Predlaga nekakšen dvostopenjski obvezni vojaški rok.  Tisti, ki so sposobni za služenje vojaškega roka, so podvrženi vpoklicu, ostali, ki niso služili, gredo skozi posebna usposabljanja. Po besedah ​​generala zdaj od desetih vojaških obveznikov devet ni bilo v vojski. Sobolev predlaga vsaj šestmesečno vojaško usposabljanje, tako bi Rusija lahko oblikovala potrebno mobilizacijsko rezervo za ”pravo vojno” z Natom.

V predlogih Soboleva so velike spremembe v mobilizacijski bazi, zdaj se namreč precejšen del vojakov usposablja in bojno uri v vojaških šolah, kar po njegovem, mnenju negativno vpliva na izobraževalni proces in usposabljanje bodočih častnikov. Po generalpodpolkovnikovi viziji bi moral vsak moški obvladati minimalne veščine kombiniranega boja in biti sposoben za vojaško službo. 

Sobolev je nadalje mnenja, da je celotna ruska moška populacija določene starosti predstavlja mobilizacijsko rezervo, sprašuje pa se, kakšna je njena kakovost.

V nedavnem intervjuju za URA.RU je general Sobolev pojasnil podrobnosti pobude:
»Tisti, ki so starejši od 30 let, bodo privabljeni v tabore za usposabljanje, da bodo prejeli vojaško specialnost in ne bodo topovska hrana na bojišču. Za to je treba narediti veliko, mora Rusija imeti usposobljeno mobilizacijsko rezervo.«

Starostna meja še ni določena, vendar je zdaj težko poklicati mlade nabornike za usposabljanje. 

Sobolev se je v intervjuju dotaknil ”smrti koncepta profesionalne vojske in visokotehnološke vojne prihodnosti”, na katero se je Rusija pripravljala zadnja desetletja, zdaj se po njegovem mnenju vse spušča v banalno vojno v jarkih, v kateri ne zmaga tisti, ki ima več raket in bombnikov, temveč tisti, ki ima več pehote, pa ne samo pehote, ampak visoko motivirana in usposobljena delovna sila. Slednje je, meni ruski general, zagotovilo današnjo stabilnost ukrajinske vojske. Po njegovem mnenju Ukrajina že od leta 2014 živi v stanju delne mobilizacije – v državi je poleg služenja vojaškega roka minilo vsaj šest valov naborništva. Ukrajinske oborožene sile so tako ubile dve muhi na en mah: najprej se je nekaj sto tisoč Ukrajincev ”spomnilo”, kaj je orožje in kako ga uporabljati.  Še nekaj deset tisoč jih je šlo skozi spopade v vzhodnem delu države in ven so prišli z bojnimi izkušnjami, čeprav ne vsi. Ukrajinskim vojakom so v tem obdobju vseskozi razlagali, kakšno grožnjo jim predstavlja Rusija in kaj je treba z njo narediti. Sobolev tako meni, da so v sosednji državi nekaj let razvijali izjemno militarizirano družbo, ki je odkrito sovražila svojo ”veliko” sosedo. Ta absces naj bi nekoč počil in zato ga je bilo po njegovem mnenju treba kirurško zdraviti – s posebno vojaško operacijo. Posebna operacija je tudi temeljito spremenila poglede ruskega vodstva na vojaško načrtovanje. 

Izraelski scenarij

Po mnenju ruskega generala se bo situacija z vojaškim naborom v Rusiji očitno spremenila, četudi se vojna konča jutri ali čez eno leto. Nadalje meni, da pri tem za rusko vojsko ne bo zelo koristen samo ukrajinski scenarij, ampak tudi izraelski. Z Izraelom vidi naenkrat več konceptualnih presečišč: Jeruzalem si namreč v svoji obrambni strategiji odkrito pridržuje pravico, da izvede preventivni napad na ozemlje katere koli države, ki zanj predstavlja grožnjo. To se sliši kot “doktrina bliskovitega preventivnega napada za nevtralizacijo oboroženih sil sovražnika,” kar so izraelske obrambne sile – IDF –  že večkrat dokazale, zato naj bi Izraelci tudi ne imeli tolikšne protiizraelske histerije kot je zdaj Rusija priča protiruski.

Izrael po mnenju generala Soboleva priznava, da Judje so in bodo še naprej preganjani na nacionalni podlagi, zato bodo morali braniti svojo pravico do življenja z orožjem v rokah. Podobno, meni ruski general, so zdaj Rusi za kijevske nacionaliste ljudje drugega ali tretjega razreda in Rusija zdaj dobiva drugo Palestino  z majhno razliko: Ukrajina ima razvito industrijo in podpirajo jo vodilne države sveta.
 
Kot še navaja, bi se Rusi morali ozreti po izraelskih izkušnjah, samo odločiti se morajo, v kolikšni meri. Ben Gurion je nekoč izjavil , da izraelska varnost temelji predvsem na rezervni sestavi. Na borcih, ki jih je mogoče hitro mobilizirati, takoj ko se pojavi potreba. V Izraelu se vsak državljan po opravljenem obveznem 30-mesečnem služenju (za ženske – 24 mesecev) prijavi v določeno vojaško enoto in vzdržuje bojno pripravljenost z letnimi urjenji, slednja pa lahko trajajo do 55 dni. Sobolev citira še en hebrejski izraz, ki zelo natančno opiše situacijo (povzema ga po načelniku generalštaba IDF ob zori nastanka izraelske državnosti Yigala Yadina):  “Izraelec je vojak, ki je 11 mesecev na leto na dopustu.”

V Rusiji so sicer formirali državno bojno vojaško rezervo, vendar je bila organizirana šele nedavno – leta 2021 – in je še vedno majhna. Težko je reči, kako uspešne bodo pobude generala Soboleva. Najprej se zastavlja vprašanje o daljših izostankih rezervistov z delovnih mest. V nekaterih sektorjih ruske industrije in nacionalnega gospodarstva bi lahko množični umik zaposlenih moških za tako obdobje povzročil kolaps. Po drugi strani pa je spet vprašanje, koliko bi lahko vojake usposobili, če bi znižali izostanke rezervistov z dela na 20-30 dni.

V ruski državni dumi nasprotujejo zamislim generala Soboleva. Tako Andrej Kartapolov, vodja obrambnega odbora dume, meni, da je sedanji ruski mobilizacijski sistem kos vsem sodobnim izzivom in grožnjam. Poslanec Alexander Tolmačev pa predlaga kompromis – uvedbo tritedenskega tečaja za mobilno rezervo. Če bo tistim, ki so služili v vojski, to pomagalo oživiti svoje sposobnosti, potem za ostale to absolutno ni dovolj, menijo nekateri, kar je Tolmačev dopolnil s spremembo, da bi za tiste, ki vojaškega roka niso služili, dolžino usposabljanja podvojili.

Pripravil: B. Knific, foto: Twitter Russian Embasy UK

Povezani članki