Ukrajinski vojska bo dobila lahka oklepna vozila cougar in spartan

by Urednik

HITRA REŠITEV IZ ZAE ZA UKRAJINSKO VOJSKO

Ruski mediji poročajo, da naj bi Ukrajinska vojska prejela prva lahka oklepna kolesna vozila cougar in spartan, ki je razvilo ukrajinsko podjetje AutoKrAZ v sodelovanju s podjetjem Streit Group iz Združenih arabskih emiratov.

To bi lahko pomenilo, da je ukrajinski proizvajalec avtomobilov AutoKrAZ začel zelo tesno sodelovanjo z mednarodno korporacijo Streit Group, Ukrajinska vojska pa bi dobila več lahkih oklepnih vozil z visoko stopnjo balistično zaščito. Pričakuje se, da bi se lahko tako cougarji kot spartani že v nekaj dneh znašli na prizorišču spopadov s pro-ruskimi separatisti v vzhodni Ukrajini.

Generalni direktor AutoKrAZ, Roman Cherniak, je dejal, da podjetje načrtuje začetek dobav teh vozil Ukrajinski vojski in potrdil, da bodo po prejemu nekatere od teh vozil že v naslednjih nekaj dneh poslali na bojna območja.

Lahko štirikolesno (4×4) oklepno bojno vozilo spartan tehta okoli 8 ton (odvisno od oklepa) in je zasnovano na podvozju FORD F550. Oklep ponuja balistično zaščito ravni B6 (zaščita posadke pred izstrelki kalibra 5,56 x 45 (jurišne puške) in 7,62 x 51 (ostrostrelske puške)), ki je nadgradljiva do B7 in protiminsko ravni 2 (v skladu s STANAG 4569). Vozilo ima motor s 400 KM, samodejnim menjalnikom in lahko prevaža do 1100 kg tovora.

Štirikolesno (4×4) vozila cougar je zasnovano na šasiji terenskega vozila Toyota z maso 4,5 ton (odvisno od oklepa) in nosilnostjo do 1000 kg (do 8 oseb). Vozilo je opremljeno z motorjem z močjo 240 KM in avtomatskim menjalnikom. Oklep ponuja balistično zaščito ravni B6 (zaščita posadke pred izstrelki kalibra 5,56 x 45 (jurišne puške) in 7,62 x 51 (ostrostrelske puške)).

Cougar je odlična platforma za nadgradnjo z oborožitveno postajo (mitraljez  7.62mm ali 12.7mm, bombomet 40mm) in tako zelo primeren za spremljanje konvoja vojaških vozil. Cougar je primeren tudi za zahtevnejše teren in omogoča uporabnikom dobro okretnost na in izven cest.

Pripravil: A. Knific, foto: Army Recognition

SORODNE NOVICE: 

Ukrajina bo začela izdelovati oklepnike dozor-B 4×4

Ukrajinske oblasti so napovedale začetek proizvodnje lahkih izvidniških oklepnikov dozor-B 4×4 za potrebe bojevanja s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine.

“Ukrajinska oklepna vozila BTR so ››krste na kolesih‹‹”

Povezani članki