LandCamo – maskirni vzorci, ki vznemirjajo tujino

by Urednik

“NEVIDNI” S SLOVENSKIM ZNANJEM

V reviji Obramba so se skozi čas zvrstile številne predstavitve slovenskih podjetij in produktov s področja namenske industrije, čeprav so te v zadnjem obdobju tudi zaradi globalne in domače krize na naših straneh prava redkost. A kot pravijo, kriza je priložnost za nove ideje, zato je našo pozornost pritegnilo podjetje LandCamo, ki se ukvarja z razvojem maskirnih vzorcev. Če bi vam rekli, da gre za slovenski projekt – in celo s pozitivnimi odzivi iz tujine –, bi verjetno le skomignili z rameni. Zanimivo zgodbo vam predstavljamo v nadaljevanju.

Predanost življenju v naravi

Njena poglavja s številnimi vzponi in padci je z nami delil idejni oče in snovalec novih maskirnih vzorcev, Brane T. Červek. Mogoče je kateremu od bralcev že poznan, če ste kot vojak v okviru usposabljanj Slovenske vojske ali civilist s pustolovsko žilico izkusili Branetov “pekel” preživetja v divjini v objemu slovenskih gozdov. Že od malih nog ga je zanimala narava in prvinsko življenje človeka, ki se v tem okolju znajde in preživi brez sodobnih pripomočkov, torej po načelu naredi si sam. Temu se je v celoti posvetil in si postopoma, tudi v tujini – med drugim je na pobudo Department for Aboriginal Affairs South Australia dve leti preživel pri avstralskih aboriginih – nabral bogate praktične izkušnje in potrditev svojega znanja preživetja v naravi, tako da je lahko samozavestno stopil na lastno pot in se iz učenca prelevil v učitelja – inštruktorja s certifikatom. Pred 23 leti je ustanovil šolo preživetja v naravi S.S.F.N (School of Survival from Nature – Special Forces Training) in svoje znanje začel prenašati predvsem na tuje in tudi slovenske oborožene sile: specialne enote, izvidniške enote, pilote, kandidate za častnike, enote za iskanje in reševanje. Tečajniki lahko izbirajo med različnimi programi, tako vojaškimi kot civilnimi, ki poleg učenja tehnik preživetja v divjini dajejo poudarek razvoju posameznikovih lastnosti in kohezivnosti skupine za delovanje v stresnih in nepredvidljivih razmerah. V divjini ni dovolj misliti ali govoriti, ampak je treba narediti … in preživeti – poleg znanja je potrebna železna volja, zato  marsikdo trči na realna tla, ko se mu zrušijo iluzorne predstave.

Od ideje do produkta: vzponi in padci

Brane je tako do obisti spoznaval zakonitosti narave in v sodelovanju z vojaki različnih držav (in maskirnih vzorcev) tudi lastnosti njihove opreme, predvsem uniforme in njene (ne)učinkovitosti v različnih razmerah, s poudarkom na dodani vrednosti maskiranja. Ko se je nabrala kritična masa lastnih izkustev in mnenj tečajnikov, se je Branetu leta 2005 porodila ideja o razvoju lastnega maskirnega vzorca, ki bi se približal idealu “nevidnosti” in do popolnosti izpolnil pričakovanja vojaka, tudi najzahtevnejšega med njimi – pripadnika specialnih sil. Zavedal se je, da je trg maskirnih vzorcev nasičen s trendovskim modelom, ki pa ni zadovoljil visokih pričakovanj in vseh potreb vojakov, novosti tudi ni bilo, čeprav so vedno dobrodošle in popestrijo dinamiko med akterji na trgu.

Seveda izdelava maskirnega vzorca ni tako preprosto dejanje, da bi vzeli kos blaga in ga “pomalali” z določenimi barvami v poljubnem vzorcu, ampak je dolgotrajen postopek s številnimi premisleki, ki zaznamujejo kakovost končnega produkta. Temeljna dilema razvijalcev je, ali se odločiti za večji kompromis in univerzalni izdelek, ki bo do neke mere uporaben v večini okolij, ali snovati za vsako okolje specifičen izdelek, ki se z okolico “zlije” skoraj v popolnosti. V zadnjem obdobju narekuje trende komercialno prevladujoč maskirni vzorec MultiCam, ki se je v posameznih različicah uveljavil v številnih oboroženih silah – tudi nova bojna uniforma slovenskega vojaka je v tem stilu, in sicer v SloCam vzorcu. Brane se je odmaknil od trenda in izbral alternativni pristop: odločil se je za razvoj specifičnih produktov za posamezno okolje, ki se razlikujejo po barvni paleti in obliki vzorca.

Landcamo maskirni vzorec ABD/SERE

ABD/SERE “zlit” z okoljem

Prav omenjena elementa sta naslednji korak v procesu in pomembno zaznamujeta sleherni maskirni vzorec, ker mu dajeta prepoznavnost. Izbira barv in vzorca je prvi operativni korak, ki zahteva dolgotrajno zelo natančno opazovanje narave (oblik, barv, senc, svetlobe), beleženje (fotografiranje) lastnosti dotičnega okolja in spremljanje posameznih naravnih elementov v različnih razmerah (rastlinja, kamnin, živali). Za odličen maskirni vzorec so ključni tisti elementi, ki so za človeško oko “nevidni”, ker jih pri opazovanju in iskanju opornih točk preprosto spregleda. Od tod tudi izhaja moto LandCamo kamuflaž: “Deceive The Visible.” Temu sledi pisarniško delo s precizno analizo zbranega gradiva. Pri tem je treba biti pozoren na vsako malenkost, a ves čas imeti v mislih celotno sliko. Počasi se s pomočjo računalnika oblikujejo idejne različice barvnih odtenkov in oblike vzorcev. Za slednje je pomembno, kje in na kakšen način naj bi se posamezni elementi ponavljali na tiskarski šabloni, kar predstavlja dolg seznam zakonitosti, ki odločajo o kakovosti končnega izdelka. Ko maskirni vzorec dobi zadovoljivo podobo, je naslednja faza prenos iz virtualnega v realni svet, to je tiskanje na izbrano blago oziroma material, iz katerega bodo izdelani končni produkti. Ponavadi nastane težava zaradi barvnih odstopanj, saj imajo barve v tekstilni industriji določene kode (t. i. pantoni), kar določa sestavo in količino elementov za nastanek določene barve, vendar je zaradi specifičnih zahtev te treba ustvariti na novo, da bi se čim bolj približali odtenkom narave. Gre za fazo, ki je zaznamovana s številnimi poskusi in z izboljšavami prototipnih modelov, vse dokler izdelek ni popoln. Na tej točki je Brane na svoji poti prvič potreboval spremljevalca, tiskarja. Prvi izdelki so nastali v Sloveniji, nato je kakovost preskusil še v tujini, kjer je tudi našel sedanjega poslovnega partnerja za tisk.

Landcamo camouflagePrve ideje je Brane predstavil na referenčnih spletnih forumih, kjer je bil nemudoma deležen zanimanja, kar ga je še dodatno prepričalo, da dela v pravi smeri. Brane nam zaupa, da so mu takrat velikani v kamuflažni industriji začeli krasti ideje – o odlično opravljenem delu ni bilo več dvoma –, vendar jih niso pravilno izpeljali, saj jim je bil idejni izvor neznan. Kritičen je do večine današnjih kamuflaž, ki sledijo trendu in ne poglobljenim študijam. Oglasili so se prvi potencialni vlagatelji oziroma poslovni partnerji iz tujine, vendar Branetovo prizadevanje ni ostalo neopaženo niti v domovini, kjer je do njega pristopilo podjetje Efektum, ki je specializirano podjetje za distribucijo in dobavo visokokakovostne taktične in reševalne opreme ter pripomočkov za zahtevne uporabnike. Hitro so našli skupni jezik in ustanovili nov poslovni subjekt in blagovno znamko LandCamo. Brane poudari, da je bila sklenitev omenjenega sodelovanja zelo pomemben korak, saj sta se projektu pridružila novo znanje in dobrodošla finančna podpora. Skupne moči so usmerili v razvoj samo enega od številnih idejnih maskirnih vzorcev, ki jih ima Brane v svoji zbirki okrog dvesto. Produkt ABD/SERE so v treh letih razvoja “izpilili” do popolnosti in se uspeli prebiti na ameriški trg, kjer nastopajo z ramo ob rami s svetovnimi imeni s področja maskiranja. ABD/SERE je bil prvotno razvit za avstralsko pokrajino, ker so želeli konkurirati na razpisu domače vojske, ki pa so ga zaradi tehničnih težav zamudili.

Landcamo maskirni vzorec ABD/GORA

Utrinek s številnih preskušanj testnih vzorcev: ABD/GORA

LandCamo: primerjalne prednosti

Unikatna zgodba v svetu maskirnih vzorcev je pritegnila pozornost zainteresirane javnosti že zaradi drugačnosti, ker ne posnema obstoječih produktov in temelji na osebnih izkušnjah ter posnemanju narave. Brane je glede na izkušnje v razvoj maskirnega vzorca vključil tako vidne kot “nevidne” dejavnike narave, kar opazovalca še bolj zmede pri iskanju nepravilnosti v okolju, da bi odkril nasprotnika, ki ga najbolj izdajata obris postave in senca. Razvoj je nadgradil v smeri virtualne navideznosti (iluzije), še posebej v gibanju, ker možganski center zaznava nekatere stvari drugače, kot so v realnosti, kar je dodaten dejavnik zavajanja opazovalca. Po njegovem mnenju se vsaka kamuflaža vključi v okolje šele, ko se od njega navzame tudi naravne umazanije. Če so bili starejši maskirni vzorci prepoznavni po velikih “flekih”, ki so bili učinkoviti na daljše razdalje, so LandCamovi učinkoviti tako na kratke kot dolge razdalje, kjer se zaradi izbire barv svetloba in barva okolja absorbirata, maskirni vzorec pa se posledično navidezno združuje v večje enote (“fleke”). Za vojaške produkte je pomembno izpolnjevanje določenih zahtev, kot sta IR odtis in motenje laserja za določanje razdalj, kar je LandCamo tudi upošteval pri izbiri posebnih barv in blaga. Po Branetovih besedah se najbolje izkaže bombaž, ker je naraven material, čeprav tiskajo tudi na ostale materiale. Posebno področje so barve in metoda potiska, pri čemer LandCamo uporablja barvanje vlaken, tako da je kamuflaža obstojnejša. Pozorni so na zahteve bojišča, kjer je dobrodošla lastnost materiala negorljivost.

Prva prodaja licence v ZDA, zanimanje s celega sveta

Naposled so se odzvali na številna povpraševanja iz tujine in skrbno izbrali poslovnega partnerja iz ZDA. V zvezni državi Teksas je podjetje SpecOpShop, ki razvija in prodaja vojaško opremo, lastnik pa je nekdanji pripadnik ameriških oboroženih sil, ki prav tako na podlagi lastnih izkušenj razvija nove produkte. Ameriški partner je odkupil pravice za maskirni vzorec z imenom ABD (American Battle Disruption), ki obstaja v različnih barvnih kombinacijah za specifična okolja: SERE (suho ali puščavsko okolje), ALPINE (sneg), MAMMUT (jesensko obdobje, urbano okolje), JAGER (gozd), GORA (gorski svet). LandCamo skrbi za razvoj vzorca ABD in potisk naročenega blaga, SpecOpShop pa razvija in izdeluje končne izdelke. Ameriški partner se je letos na Floridi predstavil z izdelki maskirnega vzorca LandCamo na industrijski konferenci specialnih sil (SOFIC).

Landcamo maskirni vzorec ABD/JAGER

ABD/JAGER v gozdu

Na spletu ima dober glas možnost hitrega širjenja, kar je LandCamo uvrstilo med blagovne znamke, ki pridobivajo na prepoznavnosti po zaslugi kakovosti in inovativnosti. Drugi kanal za promocijo pa so Branetova osebna poznanstva s pripadniki oboroženih sil, ki jih je spoznal na svojih tečajih. LandCamo maskirni vzorci se preskušajo v državah na različnih kontinentih, na primer v Braziliji, Rusiji, Nemčiji, VB, Avstraliji in JAR, od koder prihajajo pozitivni odzivi uporabnikov in strokovnjakov. Testiranja so bila opravljena tudi v Afganistanu. Predvsem pripadniki specialnih sil na lastno pobudo opravljajo testiranja, da bi imeli lažjo odločitev na morebitnih uradnih izborih nove opreme. LandCamo seveda redno izvaja testiranja tudi samostojno, pri tem pa je Branetovo vodilo, da se testnega maskirnega vzorca ne prekriva z drugimi predmeti, ampak ga postavi v ospredje, na plano v določenem prostoru, tako da se takoj vidi učinek (najbolj zgovorne so priložene fotografije) – normalno pa je, da vojak v boju uporablja priložnostno kritje. Potencialni uporabniki so že omenjeni pripadniki oboroženih sil, varnostnih sil, pogodbeniki zasebnih varnostnih ali vojaških podjetij, lovci, airsofterji, ljubitelji maskirnih uniform itd. Brane je zadovoljen, da projekt ni zamrl ob nastanku končnega izdelka, saj je to šele prvi korak, najpomembnejša za uspeh pa sta odziv globalnega trga in zadovoljstvo uporabnikov, ki jih je LandCamo prepričal z inovativnostjo, s primerjalnimi prednostmi in z drugačnim pristopom.

Idej ne manjka

Brane ima polno načrtov in idej za prihodnost, saj je nabor maskirnih vzorcev že zelo bogat, tako da načrtuje, da bi imeli v prihodnje deset primerkov stalno na razpolago za potencialne naročnike. LandCamo razvija tudi lastne kroje in dizajn za uniforme ter skrbi za razvoj ostale opreme posameznika. Ena od zamisli se nanaša na celoto uniforme in opreme s številnimi elementi, ki bi si jo uporabnik za posamezno nalogo prilagodil po lastnih željah. LandCamo se bo pri razvoju maskirnih vzorcev lotil še večjih izzivov: termalno spreminjanje barv (kamuflaža bo spreminjala odtenke glede na temperaturne spremembe v okolici); prosojnost materialov za svetlobo (blago bo tridimenzionalno s strukturo, pri čemer se vsa svetloba ne bo odbila, kar bo še izboljšalo funkcionalnost); uporaba različnih materialov. Naslednji projekt maskirnega vzorca bo po lastni izbiri ali na željo uporabnikov. Ena od nalog bo iskanje domačih in tujih partnerjev za ostale vzorce, ki so pripravljeni do mere, da se lahko tiskajo. V kompleksnem razvoju kamuflaž je vključenih veliko strokovnih znanj, kar je priložnost za slovenska podjetja – trenutno LandCamo išče računalniško podjetje, ki bi nudilo strojno podporo. Sicer pa je razvoj maskirnih vzorcev nikoli dokončana zgodba – stalno preizkušanje in popravljanje, da bi posnemali naravo.

Avtor: Jure Mikelj, foto: LandCamo,  članek je bil objavljen v reviji Obramba, oktober 2013.

Extrem pro puška AO-15 Black Label

Povezani članki