Lockheed Martinov F-35 prvič na ogled evropski javnosti

by Urednik

“NEVIDNI” F-35 NA OGLED NA LETALSKIH SALONIH RIAT IN FARNBOROUGH

Ameriške letalske sile (USAF) bodo letos poleti predstavile lovsko-bombniško letalo F-35 lightning II na dveh osrednjih britanskih letalskih prireditvah. Prva je čisto vojaška, RIAT (Royal International Air Tatoo) v Fairfordu v bazi britanskih Kraljevih letalskih sil nedaleč od Oxforda, naslednja pa bo Mednarodni letalski salon v Farnboroughu pri Londonu. RIAT bo letos potekal od 8. do 10. julija, salon na Farnboroughu pa (kar v nekakšnem podaljšku) od 11. do 17. julija 2016.

To bi tudi prva evropska javna predstavitev novega (doslej najdražjega) ameriškega vojaškega projekta v zgodovini. Za projekt večnamenskega bojnega letala pete generacije naj bi v 55-ih letih zapravi skupaj poldrugi bilijon (trilijon) evrov.

Kot poroča proizvajalec Lockheed Martin, naj bi kljub temu, da bojne zmogljivosti F-35 še niso povsem preizkušene, nadaljevali s serijsko proizvodnjo. Prav lahko se zgodi, da bo proizvajalec izdelal stotine letal, ki jih čaka draga nadgradnja ali popravila po tem, ko bo letalo enkrat povsem bojno preizkušeno, zmogljivo in operativno. V Pentagonu tako pravijo, da bi bilo lahko na tak način izdelanih kar 500 lovcev F-35 še preden bo dognana njegova učinkovitost. Tako je že jasno, da so preložili preizkus zmogljivosti lovca za leto dni, testiranja pa bodo začeli šele v letu 2018.

Revija Obramba bo ob zadostnem interesu pripravila (skupni) ogled obeh prireditev v dneh med 9. in 12. julijem 2016, natančnejše datume in podrobnosti bomo sporočili predvidoma do konca aprila!

Novo izdelana letala bodo verjetno takoj potrebovala nekaj modifikacij, katere pa inženirjem še niso znane, zatrjuje Pentagonov vodilni človek za preizkušanje oborožitvenih sistemov Michael Gilmore. Kar seveda pomeni, da bo letalo potrebovalo dodatna sredstva, ki še niso zajeta v trenutni dokumentaciji.

Proizvodnja F-35 se bo v naslednjem obdobju precej povečala, ZDA tako računajo na skupaj 2443 teh bojnih letal pete generacije, nekaj pa jih bodo dobavili še zaveznicam in sodelujočim državam v projektu: Veliki Britaniji, Italiji, Avstraliji in Japonski ter Izraelu. Letos jih bodo izdelali skupaj 57, v letu 2010 pa že 120.

Serijska izdelava torej teče (resda v manjšem obsegu), kljub temu, da morajo rešitvi še celo vrsto nakopičenih problemov v zvezi z letalom. Gre na primer za vrsto pomanjkljivosti gorivnega sistema, ki omejuje manevrske sposobnosti letala, naslednja težava je v “slabi natančnosti” avtodiagnostičnega sistema za odkrivanje napak v delovanju(ALLIS), zatem imajo težave s katapultnim sistemom v zvezi s prilagajanjem velikosti pilota in pripenjanjem (kar lahko “zlomi” pilotu vrat ob morebitni izstrelitvi…),…

Še večja pomanjkljivost pa naj bi bila v programski opremi računalnika v letalu, namenjeni samemu letenju. Dokončno naj bi bila programska oprema gotova do januarja 2018, kar je vsaj 15 mesecev kasneje, kot so sprva računali. Šele zatem bodo lahko začeli z bojnimi preizkušanji “nevidnega” lovca F-35, Pentagon pa bi zatem lahko prižgal zeleno luč za polno serijsko proizvodnjo. Po najbolj optimističnem scenariju bi se to lahko zgodilo najprej v aprilu 2019. Letalske sile ZDA so ta datum že označile z “rdečo”, saj ga “ogrožajo” stabilnostni problemi avionike, je v svojem poročilu  navedel Gilmore.

V začetku februarja 2016 je ameriško obrambno ministrstvo podjetju Pratt & Whitney namenilo dodatnih 33 milijonov dolarjev za prilagoditev motorjev lovca F-35, predvsem za potrebe Korpusa ameriških marincev (različici B in C).

Pripravil: B. Knific, foto: USAF, Lockheed Martin

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

SORODNE NOVICE:

Italijanska strela (lovec F-35) preletela Atlantik

Prvo italijansko bojno letalo pete generacije F-35A lightning z oznako AL-1, ki so ga izdelali v Italiji, je 5. februarja 2016 prvič preletel Atlantski ocean v družbi letečega tankerja KC-767.

 

Izmetni sedež F-35 lahko lahkemu pilotu zlomi vrat

Nedavna testiranja nove čelade in izmetnega sedeža ameriškega “nevidnega” lovca F-35 so pokazala, da bi med katapultiranjem med počasnim letom lahko sila katapultnega sedeža zlomila vrat pilotu.

Povezani članki