Lovski bombniki Soko J-22 orao kazali zobe nad Srbijo

by Urednik

SRBIJA POSODABLJA FLOTO LOVSKIH BOMBNIKOV J-22 OREL 

Konec marca je imela srbska vojska (Vojska Srbije, VS) taktično vajo  ”Sadejstvo 2018”, v kateri je sodelovalo 900 pripadnikov več Kopenske vojske ter Vojnega letalstva in zračne obrambe (RV i PVO). Cilj vaje je bil preveriti zmogljivosti za preventivne aktivnosti v primeru  uporniških akcij na delu srbskega ozemlja.

Vaja ”Sadejstvo 2018” je potekala na območju Pasuljanskih livad vzhodnem osrednjem delu države, približno 20 km severovzhodno od mesta Ćuprija. V tej vaji je bilo ko opaziti aktivno udeležbo jurišnih in taktičnih izvidniških dvomotornih letal Sokoorao iz 214. lovskobombniške eskadrilje 98. letalske brigade, nameščene na letališču Ladjevci pri Kraljevu v osrednji Srbiji.

Srbija ima, po besedah predsednika in vrhovnega poveljnika Aleksandra Vučića za zdaj eno ali dve operativni letali tega tipa v posodobljeni izvedenki. Gre za precej izboljšano različico jurišnika – lovskega bombnika, razvitega v sedemdesetih letih v nekdanji Jugoslaviji. Kot je poudaril Vučić na Pasuljskih livadah, bo imela Srbija prav kmalu 12 operativnih lovskih bombnikov Soko J-22 orao (orel).

Srbski orli so pritegnili pozornost že dan pred vajo, ko so štirje orli  izredno nizko in hitro preletavali naseljena območja v Preševski dolini, območju na jugu Srbije, ki ga naseljujejo večinoma Albanci. Dvajsetminutno prisotnost orlov nad Preševsko dolino so kosovske oblasti označile za demonstracijo srbske vojaške moči v napetem stanju in odnosih med Prištino in Beogradom, ki se še poslabšujejo. Dogodek je bil obenem namenjen provokaciji mednarodnih sil KFOR – mirovniški misiji, ki jo vodi NATO za ohranitev varnosti na Kosovu. O vaji ”Sadejstvo 2018”  je Srbija obvestila KFOR.

Letalo J-22 orao (orel) poganjata dva (relativno šibka) Rolls-Royceva motorja viper, skupaj pa sta ga razvijali in izdelovali Romunija in Jugoslavija. Letalo je prvič poletelo davnega 1974, v operativni rabi pa je letos natančno 40 let! Primerek romunske izvedenke letala je razstavljen tudi v pivškem Parku vojaške zgodovine. Orle še vedno uporablja vojno letalstvo Srbije, v izvedenko orao 2.0 pa ga posodabljajo v Yugoimport SDPR (državno podjetje za uvoz in izvoz orožja) v sodelovanju z Vojaškim tehničnim inštitutom (VTI), ki deluje v sklopu srbskega obrambnega ministrstva.

Računajo, da bodo s posodobitvijo raztegnili življenjsko dobo uporabe orlov vse do leta 2039. V paketu nadgradnje so orli dobili optično in lasersko namerilno opazovalno – napravo v kombinaciji z v Srbiji izdelanim ”pametnim” orožjem, kar naj bi dvosedim orlom omogočalo natančne napade na kopenske cilje ponoči in podnevi v vseh vremenskih razmerah. Za zdaj še nista znana ne obseg posodobitve niti cena projekta, je pa to jasen znak, da želi Srbija izboljšati zmogljivosti vojaškega letalstva za zračne napade na kopenske cilje.

Pripravil: B. Knific, foto: MOD R Srbije

Povezani članki