Preiskovalna komisija: »buk« je sestrelil malezijski boeing 777

by Urednik

ODZIV RUSIJE NA OBTOŽBE ZAHODA O RUSKEM IZVORU RAKETE

Mednarodna komisija za preiskavo nesreče malezijskega potniškega letala Boeing 777, ki je bil julija leta 2014 sestreljen v Donjeckem okrožju v Ukrajini, je danes v Bruslju sporočila, da naj bi protiletalski sistem, s katerega raketo je bilo zadeto letalo, pripeljali iz Rusije. Protiletalski raketni sistem srednjega dosega  buk s katerim so sestrelili letalo, ki je iz Amsterdama letelo v Kuala Lumpur, je bil po besedah Gilberta Paulisena, vodje preiskovalnega oddelka nizozemske policije, dostavljen iz Rusije.

Paulisen je dejal, da je bila raketa izstreljena  s področja naseljenega mesta Prvomajsko, iz območja torej ki je bilo pod nadzorom donbaških prostovoljcev. Preiskovalci so izjavili, da je bil potem raketni sistem zračne obrambe buk 18. julija 2014 (dan po sestrelitvi torej) preko Luganska vrnjen nazaj na ozemlje Ruske federacije in da Ukrajinske letalske sile niso na noben način povezane s sestrelitvijo letala. Preiskovalci so tako še enkrat obtožili Rusijo za sestrelitev malezijskega letala. V delo preiskovalne komisije so bili vključeni strokovnjaki različnih strok, relevantnih za ta primer, iz Nizozemske, ZDA, Avstralije, Ukrajine, Belgije in Malezije.

Rusko vojaško vodstvo je ob tem sporočilo nekaj novih podrobnosti o vsem, kar naj bi se dogajalo 17. julija 2014 v zraku nad samooklicano republiko na vzhodu Ukrajine. Novo sporočilo Ministrstva za obrambo Ruske federacije se razlikuje od tistega, ki ga je isto ministrstvo podalo pred dvema letoma.

Poročilo ruskega obrambnega ministrstva pravi, da v juliju 2014 niso zabeležili leta rakete protiletalskega raketnega sistema buk-M1 iz vzhodnih območij Ukrajine (ki ga nadzorujejo vstajniki Donbasa) v smeri malezijskega boeinga. To je izjavil v ponedeljek zvečer načelnik Radarsko-tehničnih enot Oboroženih sil Ruske federacije Andrej Koban. Po podatkih ruskega radarja, pa tudi na osnovi informacij, ki so jih Oborožene sile Ruske federacije pridobile od vodstev samooklicanih republik DNR in LNR, so v bližini letala malezijskega prevoznika zabeležili dve civilni letali, pa tudi brezpilotni letalnik “orlan-10” (iz kompozitnih materialov) dolg približno dva metra.

“Raketa protiletalskega sistema buk-M1 je dolga več kiot 5,5 m s premerom 0,4 m, razpetina krilc za stabilizacijo pa je približno meter. Raketa je kovinska in ima večji površino kot brezpilotni letalnik ter jo je laže zaznati z radarjem,” je izjavil poveljnik Radarsko-tehničnih enot ruskih Oboroženih sil.

Po generalovih besedah tehnična sredstva ruski vojski ne omogočajo spoznanja, kaj se je dogajalo zahodno od malezijskega boeinga. Na satelitskih posnetkih, ki jih imajo ZDA in Ukrajina, bi se lahko videlo, ali je bila raketa izstreljena iz protiletalskega sistema buk-M1, vendar naj bi ti dve državi zavračali objavo teh posnetkov.

“Kijev tudi še ni objavil informacije o položajih, na katerih so bili razmeščeni njihovi sistemi buk-M1 na dan tragedije, pa tudi ne pogovorov med kontrolorji letenja in piloti – predvsem vojaškimi, kakor tudi ne podatkov o aktivnostih ukrajinskih radarjev tega dne ter o delovanju krajinskih sistemov zračne obrambe, in tudi ne izjav prič,” je izjavil pred dnevi uradni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konashenkov.

Nova poročila ruskega ministrstva za obrambo se razlikujejo od sporočil istega resorja izpred dveh let, je v intervjuju za Rusko Rec izjavil Alexander Hramchihin, namestnik direktorja Inštituta za politične in vojaške analize. Leta 2014 je ruski vojaški vrh sporočil, sklicujoč se na podatke nadzora situacije v zračnem prostoru, da je bilo v oddaljenosti 5 km od malezijskega letala Boeing 777 opaženo ukrajinsko vojaško letalo (predpostavlja se, da Su-25), kako se dviga v smeri potniškega letala Boeing 777. Prav tako je bilo navedeno, da ima omenjeno vojaško letalo v svoji oborožitvi rakete zrak-zrak R-60, namenjene ciljem do razdalje 12 km, zagotovo pa z njimi lahko zadene cilje, oddaljene 5 km, in da lahko na kratko to letalo doseže tudi višino 10.000 m. Kasneje so ruski preiskovalni organi sporočili, da naj bi celo imeli izjave ukrajinskega pilota, ki je potrdil vpletenost vojaškega letala v tragedijo.

Kot je poudaril Hramčihin, vsi podatki in verzije dogajanja, ki jih objavljajo mediji v Rusiji, na zahodu izzovejo dvome med strokovnjaki:

 “Vsak, ki pozna taktično-tehnične značilnosti letal Su-25 in Boeing 777 vem,da e ti dve letal v zraku ne moreta srečati. Jurišno letalo se ne more dvigniti na višino 10.000 m in ne more doseči hitrosti potniškega letala. ” Po njegovem mnenju veliko neznank izzovejo tudi najnovejši podatki, po katerih naj ruski radarji ne mogli zaznati rakete protiletalskega sistema buk-M1, če bi bila slednja izstreljena z ukrajinske strani.

“Doseg buka je približno 30 km in ni pomembno, s katere strani letala je izstreljena, torej ali s strani upornikov Donbasa ali oboroženi formacij Ukrajine. Razdalja je premajhna, daje radarji ne bi zaznali,” dodaja ekspert.

Po drugi strani pa  preiskava ne podaja posnetkov razgovora kontrole letenja Dnjepropetrovskega letališča s pilotoma malezijskega boeinga, jeza Rusko reč izjavil Igor Korotchenko, urednik ruskega časopisa »Nacaionalnaja oborona«. Te dokumente naj bi zaplenila varnostna služba Ukrajine in jih tako niso predali nizozemskih preiskovalcem. Korotchenko tudi meni, da bi morali biti podatki ruskega obrambnega ministrstva prav tako zajeti v dosje preiskave sestrelitve malezijskega Boeinga 777 in bi jih morali preiskovalci proučiti pred objavo rezultatov preiskave.

Podatki bodo predstavljeni v obliki dokazov o kaznivem dejanju in kot takšni predani sodišču.

Boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines je letel iz Amsterdama v Kuala Lumpur (le MH-17), ko je bil 17. julija 2015 sestreljen na vzhodu Dionjeckega okrožja. Nihče od 283 potnikov in 15 članov posadke nesreče ni preživel.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki