Prva testiranja elektromagnetnega tirničnega topa (EMRG) že v letu 2016

by Urednik

AMERIČANE ČAKA ZAHTEVNA VGRADNJA EMRG NA RUŠILEC RAZREDA ZUMWALT

Ameriška mornarica je uspela razviti delujoč elektromagnetni tirnični top (EMRG), katerega nameravajo prihodnje leto preizkusiti na ladji USNS Millinocket (JHSV-3) razreda spearhead, na katero bodo za potrebe novega topa namestili dodatne električne generatorje.

Elektromagnetni tirnični topovi (EMRG – Electromagnetic Railgun) bodo v prihodnosti z dometom in natančnostjo svojih izstrelkov dosegli domete nadzvočnih raket, s ceno uporabe pa primerljivost s konvencionalnimi mornariškimi (ladijskimi) artilerijskimi sistemi.

Novi elektromagnetni tirni top v dolžino meri kar 10 metrov, da izstreli 10-kilogramsko granato s hitrostjo 7 Machov kar 200 km daleč (na tej razdalji prebije 8 cm debel oklep) pa potrebuje do 34 MJ (mega joulov) energije. Američani ta hi-tech top razvijajo za nove rušilce razreda zumwalt, ki lahko ustvarijo približno 78 MJ energije (dvakratno moč potrebe elektromagnetnega topa), medtem ko preostali ameriški rušilci največ okoli 10 mega joulov.

Vendar pa se ameriški strokovnjaki ukvarjajo predvsem s tem, kako bodo vgradili novi elektromagnetni tirni top na rušilec razreda zumwalt, na katerem lahko izkoristijo le 20 ton presežnih zmogljivosti, medtem ko hitra ladja razreda spearhead omogoča kar 600 ton presežnih zmogljivosti. Ob tem pa bodo morali tudi sistem za nadzor ognja prilagoditi sistemu aegis, tako da jih čaka obilico programskih in tudi strojnih sprememb, ki bi lahko trajale mesece ali celo leta, je dejal ameriški admiral William Hilarides.

Tehnologija elektromagnetnega tirničnega topa (EMRG)

Bistvo tehnologije EMRG je v proizvodnji in konverziji električne energije, pridobljene z ladijskimi pomožnimi stroji, v električno energijo, ki jo je moč uporabiti za strel in s tem tudi pospešitev granate v cevi (lanserju) elektromagnetnega topa do nadzvočnih hitrosti. Ta tehnologija zahteva obstoj pulznega energetskega sistema, ki lahko primarno pridobljeno električno energijo konvertira v trenutni električni impulz, potreben za izstrelitev granate.

Trenutno najbolj napredni pulzni energetski sistemi uporabljajo rotacijske izmenične električne generatorje (pulzne generatorje). Princip delovanja elektromagnetnega tirničnega topa je poenostavljeno v bistvu naslednji: električni pulz velike moči v zelo kratkem časovnem intervalu ustvari ekstremno veliko elektrokinetično silo, ki se uporabi za izstrelitev podkalibrne granate na cilj. Generirano magnetno polje »pomaga« Lorentzovi sili potisniti granato iz cevi (lanserja), pri čemer pa je trenutno pričakovani razpon začetnih hitrosti granate ob izhodu iz ustja cevi (lanserja) od 2,5 do 6,0 km/s.

Za primerjavo lahko omenimo, da danes konvencionalna granata kalibra 122 mm na ustju cevi razvije energijo okoli 10 MJ, granata za elektromagnetni tirnični top pa že do okoli 35 MJ. Tudi napredni artilerijski sistemi (AGS-Advanced Gun Systems) so omejeni s fizikalnimi zakonitostmi, saj je doseganje energetske ravni od 30 do 33 MJ še vedno le želja, medtem ko pa naj bi pri elektromagnetnih tirničnih topovih razvita energija bila po ocenah v razponu od 60 pa vse do 300 MJ. Torej precej drugače kot pri konvencionalnih artilerijskih orožjih, ki izrabljajo za izstrelitev granate seveda smodniške pline, nastale pri izgorevanju kemičnega pogonskega sredstva; sila, ki nastane pri širjenju plinov, požene izstrelek iz cevi (lanserja), najvišja hitrost izstrelka pa je omejena s hitrostjo širjenja plinov. Do sedaj izpeljana testiranja in izračuni so pokazali, da bi elektromagnetni tirnični top ob začetni hitrosti 2,5 km/s lahko izstrelil vodljivo granato na cilj, oddaljen okoli 463 km ob hitrosti streljanja do 6 granat v minuti.

Pripravila: A. Knific, D. Dakič-Prelc, foto: US Navy

Povezani članki