Rusko novoletno darilo Srbiji – lovci, tanki, oklepniki

by Urednik

SRBIJA BO DOBILA 6 LOVCEV MIG-29, 30 TANKOV T-72 IN 30 OKLEPNIKOV BRDM-2

Srbski ministrski predsednik Aleksandar Vučić meni, da bo (oborožitveno) darilo Rusije Srbiji kar dramatično povečalo udarno moč Vojske Srbije, ki po tej donaciji ”ne bo več ista vojska”. Rusija bo v okviru enkratne vojaško-tehnične pomoči Srbiji donirala šest lovcev MiG-29 in po 30 tankov T-72 ter oklepnih vozil BRDM-2, je še sporočil srbski ministrski predsednik po srečanju z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem tik pred iztekom leta 2017. 

Lovci MiG-29 bodo v Srbijo prileteli v pomladnih mesecih, Vučić pa je v komentarjute donacije precej pretiraval, saj je to donacijo ovrednotil na 600 milijonov evrov (če bi namreč letala kupovali na trgu). Dejstvo je, da so ti lovci iz ruskih viškov in da gre za bojna letala 4. generacije, ki izvirajo iz osemdesetih let. Pri tej dobavi ne gre za sprva mišljene, močno posodobljene lovce MiG-30SM (MiG-35), katerih prve primerke dobivajo ruske letalske enote (čeprav se pri ruskem – domačem naročilu letal MiG-29SM/35 ne moremo znebiti vtisa, da jih naročajo pri domači korporaciji RSK MiG predvsem zaradi tega, da ohranijo razvojno in proizvodno jedro tega letalskega proizvajalca, potem ko je imela ta korporacija v zadnjih desetletjih nekaj neuspelih projektov, kot sta lovec pete generacije in šolski MiG AT, domači ”tekmec” Suhoj pa ne medtem napisal veliko zgodbo o uspehu). Malce dvomov in vprašanj ob tem pušča Vučićeva izjava o obnovi srbskih migov v treh fazah, ki naj bi bila vredna med 180 in 230 milijoni evrov. Veliko realnejši je podatek, da bo Srbija za posodobitev vseh štirih obstoječih srbskih MiG-29 (od nekdaj 14 lovcev bivše skupne ex-Yu flote, kar pomeni, da je bilo 1,75 letal tudi slovenskih) Rusiji plačala približno 25 milijonov dolarjev. Posodobitev načrtujejo za obdobje 2018 – 2020.

Vsekakor se Rusija z donacijo teh šestih lovcev – pa tudi po 30 tankov in oklepnikov – svoji največji zaveznici v tem delu Evrope vrača na Balkan z velikimi koraki. Sodelovanje med Rusijo in Srbijo na letalskem področju  sega slabo desetletje nazaj, saj so Rusiji sodelovali pri posodobitvi petih srbskih lovcev MiG-29 (Srbi so medtem enega dvoseda v nesreči izgubili) v obdobju 2008 – 2010, ko so opravili generalni remont lovcev po opravljenih 750 urah naleta. O sodelovanju med tema dvema slovanskima pravoslavnima državama na vojaškem področju pa tudi sicer lahko, sicer v skromnejšem obsegu, govorimo že nekaj časa. V začetku letošnjega leta je Srbija v Rusiji kupila dva povsem nova transportna helikopterja Mi17V-5, pred tedni pa se je iz Rusije z remonta vrnilo transportno  letalo An-26, ki ga je nabavila bivša Jugoslavija leta 1984. Srbi imajo v načrtu generalno obnovo še enega takšnega transporterja ali pa naj bi jim Rusija v okviru vojaške pomoči donirala eno takšno letalo iz lastnih viškov. Obseg rusko-srbskega vojaško-tehničnega sodelovanja naj bi bil po napovedih v obdobju prihodnjih petih kar precejšen,poleg omenjenih lovcev in morda transportnega letala, želi Srbija v letu 2020 nabaviti še 6 do 10 transportnih helikopterjev Mi-17, še vedno pa ostaja v načrtu tudi nabava eskadrilje kar 12 jurišnih helikopterjev Mi-24/35 (to željo je minula dobava hrvaških OH-58D kiowa warrior samo še podkrepila). In ko smo že pri srbskih helikopterjih: letalski zavod Moma Stanojlović na vojaškem letališču Batajnica – nedaleč od Beograda – si prizadeva pridobiti licenco ruskega helikopterskega proizvajalca Ruski helikopterji za avtorizirani center za vzdrževanje, popravilo in nadgradnje ruskih helikopterjev Mil-8/17/171.

Podpis o donaciji naj bi bil podpisan v Moskvi 23. decembra 2106, torej le dva dni po srečanju srbskega predsednika vlade Aleksandra Vučića in ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja. Poleg šestih lovcev MiG-29 bo donacija obsegala še po 30 tankov T-72 in oklepnikov BRDM-2. Pogovori pa so tekli tudi o srbski nabavi radarskih sistemov in sistemov zračne obrambe, posebej so se osredotočili na zračno-obrambne sisteme buk-M2 in 2K22 tunguška. Dokončno odločitev o tem naj bi sprejeli leta 2017 ali 2018, ko Srbija pričakuje, da bo od Rusije dobila boljšo/ugodnejšo ponudbo za ta dva zračno-obrambna sistema.

Nasploh prihaja do intenzivnejšega srbsko-ruskega vojaško-tehničnega sodelovanja v zelo občutljivem obdobju, ko si srbska soseda in članica zavezništva NATO Hrvaška  prizadeva izboljšati in posodobiti svoje vojaške zmogljivosti, kar je moč zaznati v vzporedni zaostreni in skorajda že sovražni retoriki političnih elit, ki kar vzpodbuja k oboroževalni tekmi na Balkanu.

Srbija se proglaša za nevtralno državo, obkrožena pa je s članicami zavezništva NATO(z izjemo Makedonije, Kosova, Bosne in Hercegovine ter Črne Gore, ki pa je z eno nogo že v zavezništvu), ima povsem jasno izražene ambicije po članstvu v Evropski uniji. Obenem ohranja (ali želi ohraniti) tesne povezave z Rusijo, kjer je po embargu zahoda dobila veliko tržišče za svoje kmetijsko – prehrambene proizvode. Leta 2012 je Srbija skupaj z Rusijo postavila Rusko-srbski humanitarni center (RSHC) na strateški lokaciji na letališču v bližini Niša, njegova misija pa je nudenje humanitarne pomoči ob nesrečah v Srbiji in državah Balkana. Pod humanitarno masko seveda zlahka prepoznamo tudi druge in drugačne namene, na primer zasnovo ruske vojaške baze v osrčju Balkana, ki jo je moč ob postavljeni infrastrukturi zlahka postaviti. Da gre res za strateško lokacijo, govori že podatek, da je to središče postavljeno nedaleč os Bolgarije, Makedonije, Kosova … Vsekakor je RSHC inštrument za širjenje ruskega vpliva na Balkanu.

Ruska letalska donacija Srbiji obsega enosede lovce MiG-29A (9,12A) in tri MiG-29S ter par dvosedih trenažnih lovcev MiG-29UB (9.51). Vsa omenjana letakla imajo še precejšen resurs (dolet do konca življenjske dobe) in bodo lahko ostala operativna v Vojnem letalstvu Srbije še poldrugo desetletje. Obstoječo floto srbskih lovcev sestavljajo trije dvosedi MiG-21UM, ki lahko nosijo rakete zrak-zrak R-60 ((AA-10 aphid) letala, par sodobnejših MiG-29B (9.12B) in en dvosed MiG-29UB. Vsa ta letala so nameščena v letalski Bazi Batajnkca nedaleč od Beograda, kjer je že vrsto let prizemljen tudi en neleteči MiG-28B. Vseh šest lovcev MiG-29, ki jih bo Rusija donirala Srbiji, je tudi že identificiranih: MiG-29A RF-92185 / “modri 14”, MiG-29S RF-93709 / “modri 04”, MiG-29S RF-93713 / “modri 31”, MiG-29SRF-93717 / “modri 10”, MiG-29UB RF-92196 / “modri 75” in MiG-29UB RF-29196 / “modri 101”. Vsi naj bi prišli v Srbijo v marcu ali novembru prihodnje leto. Po prvi opciji naj bi vsa letala premestili v Srbijo (v marcu 2017) , kjer bi v letalskem zavodu Moma Stanojlović opravili vsa obsežnejša vzdrževalna dela, jih prebarvali in nekolikanj posodobili ter jih pridružili obstoječi floti srbskih lovskih letal. Po drugi opciji bi omenjena vzdrževalna in druga dela opravili kar v Rusiji in jih šele nato premestili v Srbijo (november 2017).

Pripravila: B. Knific in Igor Božinovski, foto: Military Photos

Povezani članki