Slovenija in Hrvaška podpisali “evropski” sporazum o vzajemni pomoči pri gašenju

by Urednik

SLOVENSKI IN HRVAŠKI LETALNIKI IMAJO LETOS MALO DELA Z GAŠENJEM POŽAROV

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje in Državna uprava za zaščito in reševanje Republike Hrvaške sta 17. julija 2014 v Ljubljani podpisali standardni operativni postopek med institucijama o nudenju pomoči z letalniki ob požarih na odprtem prostoru.

Sporazum med Slovenijo in Hrvaško o sodelovanju pri varstvu pred naravnimi in civilizacijskimi nesrečami, prvič podpisan leta 1997, določa okvirne pogoje in oblike sodelovanja. Pri tem gre predvsem za nudenju pomoči z letalniki v primeru požarov na odprtem prostoru, podrobneje pa določa tudi  načine obveščanja ter postopke in načine sodelovanja pri dajanju čezmejne pomoči. Sporazum tako omogoča hitrejši in bolj usklajen odziv pri ukrepanju ob morebitnih požarih, predvsem na obmejnem območju, pri čemer bodo pri nudenju pomoči sodelovali letalniki slovenske in hrvaške vojske.

Meddržavna pomoč pri gašenju požarov doslej k sreči še ni bila potrebna, kaj hitro pa bi do tega lahko prišlo leta 2012, ko smo v Sloveniji zabeležili kar 2.430 požarov v naravi, od tega tri večje na Primorskem. Z vključitvijo Hrvaške v Evropsko unijo (EU) pa bo sodelovanje odslej potekalo v okviru Mehanizma Civilne zaščite EU ter delovanja v regionalnih povezavah.

Generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But je ob tem že poudaril pomoč pri februarskem žledu v Sloveniji, le nekaj tednov za tem pa tudi pomoč Slovenije Hrvaški med nedavnimi poplavami v Slavoniji. But je nato naštel vrsto preventivnih ukrepov, ki jih je Slovenija za zmanjšanje požarne ogroženosti sprejela predvsem po letu 2003 (vstop v EU), in dejal, da želijo v nadaljevanju izboljšati tudi sistem obveščanja in opozarjanja ob večjih požarih na obmejnem območju.

Generalni direktor Državne uprave za zaščito in reševanje Republike Hrvaške Jadran Perinić se je zahvalil Sloveniji za pomoč ob poplavah in poudaril, da bo Hrvaška v primeru ujem takoj priskočila Sloveniji na pomoč, še posebno z letalskimi zmogljivostmi za gašenje požarov.

Helikopter Bell-412 - Slovenska vojska

Reševalne akcije helikopterjev Slovenske vojske

Potem ko so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos večkrat odmevnejše sodelovale v reševalnih akcijah ob vremenskih ujmah, tako v Sloveniji (žled) kot BiH in Srbiji (poplave – sodeloval tudi helikopter slovenske Policije AB-212), zaenkrat še niso bile udeležene pri gašenju požarov v naravi. So pa posadke vojaških helikopterjev Bell-412 in AS AL 532 cougarkar  54-krat posredovale pri reševanju v gorah, 40-krat nudile helikoptersko nujno medicinsko pomoč, v 111-ih naletenih urah pa so prepeljale 105 poškodovanih ali obolelih.

Hrvaški letalniki že gasijo požare v Dalmaciji

Od začetka letošnje sezone požarov  so letalniki iz 855. gasilske eskadrilje Hrvaških letalskih sil iz 93. zračne baze HRZ i PZO (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana) iz Zemunika pri Zadru  sodelovali pri gašenju šestih požarov (v Splitsko-dalmatinski župniji (3), Šibeniško-kninski (2) in Zadarski (1)). Večja požara v Cisti Provo (13. marca je gorel 9 ur) in Jadrtovcu (10. junija je gorel 8 ur) sta pogasili dve letali Canadair CL-415 in eno Airtractor AT-802 F.

Hrvaško letalo Canadair Cl-415 med gašenjem

Nazadnje sta dve hrvaški letali za gašenje požarov Canadair CL-415 in helikopter MI-8 MTV v torek, 22. julija 2014, pogasili požar na otoku Lastovo v južni Dalmaciji.

Hrvaška za gašenje požarov v naravi uporablja 6 letal Canadair CL-415, 5 letal Air Tractor AT-802 in 2 helikopterja Mi-8 MTV, kakor tudi 2 ladji Hrvaške mornarice (tip DBM ​​in DBJ) in 2 gumijasta čolna.

Pripravil: A. Knific, vir: MORS, MOHR, Slovenska vojska, foto: Military Photos

Povezani članki