Študija: Ameriška bojna letala ostala v času industrijske dobe

by Urednik

SO AMERIŠKE LETALSKE SILE ŠE NAJMOČNEJŠE?

Ameriške letalske sile so slabo opremljene za boj s tehnološko bolj naprednimi sovražniki, trajalo pa bi lahko nekaj let ali desetletij, preden bo Pentagon razvil bolj napredna orožja, ugotavlja nova študija Centra za strateške in proračunske ocene (Center for Strategic and Budgetary Assessments). Avtorja, upokojeni ameriški general David Deptuła in vojaški analitik Mark Gunzinger, sta v študiji ugotovila, da Ameriške letalski sile (USAF) niso kos izzivom bojevanja v 21. stoletju in da si je Pentagon sam kriv za to.

Gunzinger je na enem izmed predavanj dejal, da ZDA tudi sedaj sredi 21. stoletja še vedno investira v bojna letala iz časa Reagana, ki je bil predsednik ZDA v letih 1981-1989. Ob tem je navedel, da so Ameriške letalske sile v glavnem sestavljene iz starih bojnih letal A-10, F-15, F-16, F-18, bombnikov B-1, B-52, B-2 in peščice novih lovcev F -22. Ob tem je navedel tudi, da ima USAF sedaj najmanjšo in najstarejšo floto letal v vsej svoji zgodovini (od “odcepitve” od Ameriške vojske leta 1947).

Kratkovidne odločitve Pentagon o manjšanju proračuna so oslabili letalsko floto letalstva, trdijo avtorji. Ameriške letalske sile imajo le majhno število svojih najnaprednejših zračnih orožij – bombnik B-2 in lovce F-22, medtem ko je naslednja generacija še leta daleč. Pentagon je prenehal proizvajati bombnike B-2 v letu 2000 in se ustavil pri 20. Letalih,  v letu 2010 pa tudi nove “nevidne” lovce F- 22, katerih so izdelali 187. Avtorja ob tem dodajata, da se je ustvarilo splošno mišljenje, da so ta letala predraga in da jih bodo zamenjali s cenovno bolj sprejemljivimi alternativami. Posledica tega pa je, da vojska plačuje visoko ceno za te odločitve, je dejal Deptuła, saj so novi sistemi veliko dražji in v bližnji prihodnosti še ne bodo operativni. Kljub visokim številkam novih letal v zadnjih letih, ki jih kupuje Ameriška vojska, gre predvsem za transportna letala in brezpilotna letala (UAV). Ameriška vojska ima več kot 11.000 brezpilotnih letal, vendar večina ni opremljena s sistemi za obrambo pred protiletalskimi sistemi.

Ameriška lovca F/A-18

Čeprav do sedaj še nobene sovražne zračne sile niso izzvale ZDA, pa študija napoveduje, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Ameriška vojska na preizkušnji. Deptula največje tveganje vidi pri Ameriški mornarici in marincih, ki se še vedno zanašajo na letala AV-8B harrier II, s sposobnostjo navpičnega/kratkega vzletanja in pristajanja (V/STOL), ki so jih razvili v 70-ih letih. Njihova zamenjava, palubni lovec F-35B JSF (Joint Strike Fighter) je namreč še vedno v razvoju. Čeprav palubna letala F/A-18 niso tako stara, pa so zaradi svoje radarske zaznavnosti lahek plen protiletalskim sistemom, dodajata avtorja.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

VIDEO: Ameriške letalske sile (USAF)

Povezani članki