VIDEO: Nizki preleti lovca McDonnell Douglas F-15 strike eagle

by Urednik

F-15 OSTAJA V UPORABI VSE DO LETA 2025

McDonnell Douglas F-15 eagle (orel) je dvomotorno vojaško letalo, ki lahko leti s hitrostjo do do 3000 km/h (več kot dvakratna hitrost zvoka) na velikih višinah. Najvišja operativna višina je preko 18.000 m. Ima močno oborožitev, saj nosi na vsaki strani štiri izstrelke zrak-zrak, ki se usmerjajo na cilj z radarjem (običajno rakete tipa AIM-120 AMRAAM) ali s pomočjo toplotnih senzorjev (običajno rakete tipa AIM-9 SIDEWINDER). Poleg raketnih izstrelkov ima tudi vrtljivi gatlingov top M61 vulcan, ki lahko v minuti izstreli 6000 izstrelkov.

Začetki razvoja letala segajo v šestdesete leta 20. Stoletja, ko je sovjetski (ruski) prestreznik MiG-25 zasejal v Pentagonu močno zaskrbljenost, zato so Američani skušali odgovoriti z vsaj enako mero. Leta 1969 so na natečaju za novo sodobno večnamensko bojno letalo (prestreznik in jurišnik) izbrali proizvajalca McDonnell Douglas s projektom F-15 eagle. Vendar je bila zasnova malce drugačna od letala MiG-25, ki je bil lovec za velike razdalje, višine in hitrosti, F-15 pa je bil neprekosljiv v zračnih dvobojih.

Trup letala je zasnovan okoli velikih in zmogljivih turboventilatorskih motorjev, krili sta ramenski, velika smerna stabilizatorja pa rahlo nagnjena navzven. Puščičasti krili imata raven sprednji rob, pa rahlo lomljeni zadnji, velika višinska stabilizatorja pa imata pasji zob na sprednjem robu. Vstopna jaška za zrak ob trupu sta precej velika in s spremenljivim presekom. Kar četrtina zgradbe je iz titana, večinoma v zadnjem delu trupa, kjer sta nameščena motorja. Dostop do njiju je preprost, kar tudi omogoča hitro menjavo. V notranjosti je predvideno kar za dobrih 5 ton goriva, ob tem pa so predvideli še namestitev para dodatnih gorivnih rezervoarjev s po 2273 l goriva pod krili. Z izboljšavami so kasneje dobili kar za 6100 kg gorivnih rezervoarjev.

Posebej za lovca F-15 eagle so zasnovali večnamenski pulzni dopplerski radar APG-63, namenjen predvsem prestrezniškim nalogam. F-15 je bil prav tako eno prvih letal s sistemom roki na krmilni ročici in plinu – HOTAS. Vanj so vgradili za tiste čase superzmogljiv osrednji računalnik – CC, ki je v današnjih bojnih letalih vsakdanjost, pred skoraj trideset leti (1974) pa je pomenil resnično redkost.

Po manevrskih in aerodinamičnih zmogljivostih se je F-15 eagle še vedno lahko kosal z vsemi sodobnimi letali iz osemdesetih let in kasneje, da pa ne bi zaostajal v opremi, so vanj integrirali sodobnejšo tehnologijo v okviru večstopenjskega programa izboljšav – MSIP, v okviru katerega so prestrezniški eagli dobili zmogljivejše radarje, izpopolnjen osrednji računalnik, namerilni sistem in sistem orožja, prav tako pa tudi izboljšan radarski opozorilni sistem. Z novo avioniko so tako opremili kar 427 letal F-15.

Po meritvah zgradbe so sprva izračunali, da naj bi F-15 leteli skupaj 8000 ur, kar ob letnem naletu 270 ur pomeni, da jih bodo lahko uporabljali še vse do leta 2010. V okviru preizkušanj konec osemdesetih in začetku devetdesetih let pa so ugotovili, da bi floti lovcev F-15 z izboljšavami in nadgradnjami lahko podaljšali življenjsko dobo do leta 2030. Življenjska doba zgradbe zadnje inačice, F-14E/F strike eagle, pa je kar 16.000 ur, dvakrat več kot prejšnjih F-15C.

Ameriške letalske sile (USAF) imajo v svoji floti še 222 lovcev F-15C eagle in 32 letal F-15D eagle, kakor tudi 219 najsodobnejših F-15E strike eagle. Vsa letala F-15 nameravajo nadgraditi in jih uporabjali vse do leta 2025. Različice F-15C/D eagle bodo nadomestili nevidni lovci F-22, različico F-15E strike eagle pa z nevidnimi lovci F-35A.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

VIDEO: Nizki preleti lovca McDonnell Douglas F-15 strike eagle

Povezani članki