VIDEO: Prvi polet Lockheed Martinovega šolskega dvoseda T-50A

by Urednik

PROTOTIP NOVEGA AMERIŠKEGA TRENAŽNEGA LETALA SESTAVILI V JUŽNI KOREJI

Lockheed Martinov prototipni šolski dvosed T-50A, ki so ga razvili v sodelovanju  s Korean Aerospace Industries (KAI), je pred dnevi opravil krstni polet. Letalo sodeluje v natečaju za prihodnje ameriško šolsko-vadbeno reakcijsko letalo (T-X), namenjeno izpolnjenemu šolanju za prehod na bojna letala 5. generacije. Letalo je krstni let opravilu v južnokorejskem Sacheonu.

Južnokorejsko podjetje Korean Aerospace Industries (KAI) je že leta 2005 uradno predstavilo trenažno nadzvočno letalo KAI T-50 golden eagle (zlati orel), ki se lahko uporablja tudi kot lahko bojno letalo (KAI FA-50). Prvo južnokorejsko nadzvočno letalo je podjetje KAI razvilo s pomočjo ameriškega Lockheed Martina, ki bo z ameriško različico tega trenažerja (T-50A) sodeloval v ameriškem programu T-X.

ZDA načrtujejo zamenjati nekaj sto ostarelih šolskih dvomotornih reakcijskih dvosedov T-38 super talon. Slednji je poletel že davnega leta 1959 in je bil prvi šolski reakcijski dvosed z nadzvočno hitrostjo, konstruirali in izdelovali so ga v podjetju Northrop. Izdelavo letal T-38 talon, skupaj so jih izdelali kar 1146, so sicer zaključili že pred 44 leti, vendar so še vedno v rabi in slovijo kot zanesljiva ter lahko upravljiva letala, ki “odpuščajo” začetniške napake.

Američani v natečaju za prihodnje reakcijsko letalo potrebujejo šolsko-vadbenega (za urjenje taktike uporabe orožja ipd.), ki bo pilotom omogočal prehod na njihovi letali pete generacije, ki sta obe enosedi – F-22 in F-35. V natečaju poleg Lockheed Marrtina sodelujeta še Boeing/Saabov šolski dvosed, ki pa še ni popolnoma definiran, in pa Raytheon, ki v sodelovanju z italijansko Alenio Aermacchi ponuja že uveljavljenega dvomotornega dvoseda M-346 master, seveda v ameriški preobleki kot T-100. Slednji dejansko izhaja iz ruskega trenažnika Jak-130, ki so ga Italijani nekaj let razvijali skupaj z Rusi, potem pa zaradi finančnih – in drugih – težav slednjih krenili po svoji poti, aerodinamična zasnova pa je ostala enaka. Teoretično torej se lahko Američani odločijo za rusko konstrukcijo prihodnjega šolskega letala.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki