ZDA z raketami (prvič) napadle hutske upornike v Jemnu

by Urednik

ZDA ODGOVORILE NA HUTSKE NAPADE NA AMERIŠKE VOJAŠKE LADJE

Vojna v Jemnu med uporniškimi Huti, ISIS-om in al-Kaido na eni strani ter Jemensko vojsko ob podpori koalicijskih sil pod vodstvom Saudske Arabije poteka že vse od marca 2015. V vojaško posredovanje pa so se vključile tudi ZDA, po tem ko so hutski uporniki v zadnjem tednu kar dvakrat napadli ameriške vojaške ladje severno od ožine Bab al-Mandab.

Ameriški rušilec USS Mason (DDG-87) razreda Arleigh Burke in amfibijska transportna ladja USS Ponce (LPD-15) razreda austin sta v minulem tednu pluli severno od ožine Bab al-Mandab, ki leži med jugozahodno obalo Jemna in Džibutija.

Na tem območju so ladji Ameriške mornarice v tem času kar dvakrat napadli z izstrelki (v nedeljo 9.10. in sredo 12.10.2016), vendar so napade odbili, plovili pa nista utrpeli škode. Neimenovan uradnik Ameriške mornarice (US Navy) je za NBC dejal, da so rakete izstrelili hutski uporniki, kar pa so njihovi tiskovni predstavniki že zanikali.

Nedeljski incident je komentiral tudi tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Jeff Davis: “Izvedeli bomo, kdo je to storil in ustrezno ukrepali. Vsakdo, ki ogroža ladje Ameriške mornarice to počne na lastno odgovornost.”

V skladu s to napovedjo so ZDA že odgovorile in se vključile v vojaško posredovanje v Jemnu. Ameriški rušilec USS Nitze (DDG-94) razreda Arleigh Burke je položaje Hutov z vodenimi izstrelki tomahawk napadel okoli 4.00 ure zjutraj po lokalnem času. Cilji napadov so bili trije priobalni radarski objekti na območju, ki je pod kontrolo hutskih upornikov.

“Izvedeni so bili samoobrambni napadi (na uporniške položaje v Jemnu, op.a.) za zaščito našega osebja, naših ladij in našo svobodo plovbe,” je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook.

Z napadi so se ZDA tako tudi prvič neposredno vključile v vojaško posredovanje proti hutskim upornikom v Jemnu. V tej akciji že aktivno sodelujejo Saudska Arabija, ZAE, Bahrajn, Kuvajt, Jordanija, Maroko, Katar, Senegal, Sudan in ameriški plačanci iz vrst podjetja Academi, medtem ko koalicijo podpirajo ZDA, Velika Britanija in Francija.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki