Bodo proizvajalca letal MiG rešili z novimi nakupi?

by Urednik

KONEC TEŽAV ZA RUSKO PODJETJE RSK MiG?

Ruski proizvajalec bojnih letal Mikojan-Gureviča oz. RSK MiG je imel v zadnjih letih velike težave z likvidnostjo, ena izmed rešitev pa je bilo celo zaprtje podjetja. Vendar bo, kot kaže, Rusija rešila RSK MiG, napoveduje pa se tudi razvoj novega “lahkega” bojnega letala 5. generacije (manjši “brat” Suhoja T-50 PAK-FA).

Potem, ko je vrsto let kazalo, da bodo razvojne in proizvodne obrate znamenitega ruskega proizvajalca bojnih letal – na civilnem področju se niso nikoli uveljavili – celo zaprli, se konstruktorskemu biroju Mikojan-Gureviča oz. RSK (Ruska letalska korporacija)  MiG kot kaže le obetajo boljši časi.

Vsaj sodeč po zadnjih napovedih, da bo Rusija naročila sto najsodobnejših izvedenk lovca 4. generacije MiG-29, ki ga zdaj označujejo z MiG-35 (pa tudi MiG-29MST), za ta tip letala pa se po izraelskih virih zanima tudi Egipt. Po teh virih naj bi se o tem dogovorili že konec februarja letos, gre pa za 24 lovcev  MiG-35. Kdaj bo do tega posla prišlo, ni jasno, saj jih še za rusko vojaško letalstvo ne bodo začeli dobavljati pred letom 2016.

Prav tako prvi mož Ruske letalske korporacije MiG ni mogel drugega, kot potrditi pogajanja z Egiptom, število lovcev za to državo namreč šeni natančno določeno. V vrsti kandidatov pa že nekaj časa stojijo tudi Srbi. Pri slednjih bo do kupčije moda le prišlo, saj je mandat za predsednika vlade dobil Aleksandar Vučić, prej obrambni minister in podpredsednik srbske vlade, ki je pred časom obiskal RSK MiG in se dogovarjal o možnostih (kreditiranja) nakupa vsaj 6 letal MiG-29SMT za Srbijo.

Kot pa za letalo MiG-35 navajajo  izraelski in zahodni viri, je še vedno v porodnih težavah, predvsem niso rešili vprašanja vmesnika med pilotom in računalnikom. In kot drugi problem navajajo vire financiranja nakupa, kajti Egipt ima prazno blagajno, zato so nakupi odvisni od radodarnosti (financiranja) Saudske Arabije in Združenih arabskih emiratov.

Rusija pa bo nakup najnovejših migov opravila v okviru razvoja oboroževalnega programa Rusije do leta 2020, po katerem bodo v prihodnjih petih letih praktično popolnoma obnovili obstoječi park letal in helikopterjev.  Vojaški resor RF naj bi pogodbo o nabavi lovcev MiG-35 podpisal po letu 2016. Kot pravijo v ruskem obrambnem ministrstvu naj bi ta nakup “omogočila optimalno korelacijo avio-parka lahkih (lovci MiG) in težkih lovskih letal (lovci družine Suhoj SU-35) v Letalskih silah Rusije“. Rok za podpis pogodbe o nakupu najnovejših letal fulcrum-F (MiG-35) je bil že nekajkrat preložen, kar naj ne bi pomenilo, da se Ruska vojska temu letalu odreka. Šlo naj bi le za izbiro optimalnega časa za podpis pogodbe.

Ruski lovci MiG-29 (zgoraj), MiG-35 (levo) in Su-35 (desno)

Pred nedavnim smo tudi poročali o odločitvi za nakup 16 lovcev MiG-29SMT, ki bo obrambni resor Ruske federacije veljal 17 milijard rubljev – približno 472 milijonov dolarjev.

Nabava letalske tehnike poteka skladno z omenjenim programom razvoja oboroževanja Rusije do leta 2020,  v katerem bodo predvidoma nabavili približno 600 lovcev – lovskih bombnikov Su-34, Su-35, PAK-FA (T-50) in MiG-35S, jurišnih letal Su-25SM, vojaških transportnih letal An-70 (?), Uil-76MD-90A, pa tudi skoraj 1000 helikopterjev  Mi-26, Mi-8MVT-5, Mi-8AMT, Ka-52 in Mi-28NM.

Karakteristike bojnega letala MiG-35

MiG-35 je zasnovan na osnovi MiG-29 in se po zunanjosti skorajda ne razlikuje, po “notranjosti”pa ga je moč uvrstiti med t.i. polpeto generacijo . Velika prednost tega lovca so t.i.  superkrmarljivostne (supermanevrske) zmogljivosti, saj ga poganjata dva močna potisnika z z usmerjenim (vektorskim) potiskom.

Med elektronsko opremo je najpomembnejši radar “Žuk-A” z aktivno fazno antensko rešetko. Radar omogoča vzporedno spremljaje ciljev v režimih zrak-zrak in zrak-zemlja, prepoznavanje in klasificiranje skupine in posamične objekte v zraku na razdalji do 150 km in morske objekte na razdaljah do 250 km. Hkrati spremlja do 30 ciljev in omogoča hkratni napad na osem ciljev. Po zaščitenosti pred zadetki raket in manevrskih sposobnostih ter skupnih bojnih značilnostih ga je moč uvrstiti med najboljša današnja tovrstna letala, če pa bi upoštevali razmerje med ceno (manj kot 30 milijonov dolarjev), kakovostjo in učinkovitostjo, pa naj bi sodil v sam vrh.

Ruska lovca MiG-35

Lahko rusko bojno letalo 5. generacije

Po mnenju nekaterih vodilnih ruskih letalskih izvedencev naj bi MiG-35 predstavljal vmesno fazo do novega lahkega bojnega letala (s posadko). Takšno bojno letalo bi potemtakem lahko dopolnjevalo “težkega” lovca pete generacije Suhoj T-50 PAK-FA, hkrati pa imelo uspeh tudi na tujih trgih. Tudi prvi mož združene letalske korporacije Rusije (OAK) Mihail Pogosjan je potrdil, da bo Rusija potrebovala enomotorno lahko lovsko letalo in da bodo v prihodnosti gotovo delali na tem (o tem smo pisali v spodnji novici – Rusija bo razvijala novega lovca 5. generacije).

V RSK MiG računajo tudi, da bo naročilo tako velike serije doma vzpodbudila tudi zanimanje tujih kupcev za letalo MiG-35, saj to zagotavlja  vzdrževanje in podporo za daljše obdobje. Trenutno so namreč izvozne perspektive za bojna letala MiG-35 zelo pičle, danes jih izdelujejo samo za Indijo, pa še to v palubni verziji MiG-29K, ki je po trditvah prvega moža korporacije RSK MiG Srgeja Korotkova ekvivalent palubni verziji lovca MiG-35.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

12/12/2013

Rusija bo kmalu začela razvijati prototip novega lahkega naprednega lovca, ki bo dopolnil “stealth” lovca 5. generacije Suhoj T-50 PAK-FA.

16/04/2014

Rusko ministrstvo za obrambo je pri proizvajalcu Mikojan-Gurevič naročilo 16-ih naprednih lovcev MiG-29 SMT za 470 milijonov dolarjev.

Povezani članki