Britanska kraljica krstila letalonosilko HMS Queen Elizabeth

by Urednik

STROŠKI GRADNJE LETALONOSILK SO SE PODVOJILI

Britanska kraljica Elizabeta je s steklenico viskija uradno krstila novo letalonosilko britanske Kraljeve mornarice, ki bo nosila ime HMS Queen Elizabeth. Slovesnost je potekala v petek 4. julija 2014 v suhem doku ladjedelnice Rosyth na Škotskem, britanski mediji pa ob tem niso pozabili navesti vrtoglave vsote denarja, ki jo Združeno kraljestvo odštelo za novo britansko ladjo iz razreda Queen Elizabeth.

Britanska Kraljeva mornarica načrtuje, da bo imela v svoji floti po letu 2020 operativni dve letalonosilki novega razreda Queen Elizabeth. Leta  2017 naj bi dobila v uporabo prvo (HMS Queen Elizabeth R08), ki bo polno operativna v letu 2020, kasneje pa še drugo letalonosilko z imenom HMS Prince of Wales (R09).

Velika Britanija je za izgradnjo obeh novih letalonosilk razreda Queen Elizabeth leta 2007 podpisala pogodbo za nekaj več kot 3 milijarde funtov (5 milijard USD), cena pa je že leta 2008 znašala 3,9 milijarde funtov, leta 2012 se je povzpela na 5,2 milijarde in skupni stroški pa so se kljub odpovedi nakupa palubnih lovcev F-35C dvignili do današnjih 6,2 milijarde funtov (10,6 milijarde USD).

Letalonosilka HMS Queen Elizabeth bo največja vojaška ladja v floti Kraljeve mornarice doslej. Z izpodrivom 65.000 ton, kar je trikrat več kot HMS Illustrious, dolžino 280m in širino 70m, bo na krov sprejela 1.600 mornarjev in več kot 40 letal (F-35B/C) in helikopterjev (AW101 merlin,  AW159 lynx wildcat,  Boeing CH-47 chinook in AH-64/AW apache). Med gradnjo letalonosilke HMS Queen Elizabeth je in bo sodelovalo več kot 10.000 ljudi v ladjedelnicah po vsej Veliki Britaniji.

Letalonosilki HMS Queen Elizabeth in HMS Illustrious

Nova britanska letalonosilka bo opremljena s palubnimi letali 5. generacije F-35B, ki imajo kratek vzlet in vertikalni pristanek (STOVL). Koalicijska vlada je v letu 2010 celo napovedala, da bo Velika Britanija kupila rajši palubna letala F-35C (navpično vzletanje in pristajanje) namesto F-35B, saj bodo imela daljši dolet in večjo bojno nosilnost, vendar pa so stroški opremljanja letalonosilk s to različico izkazali za pretirano dragi.  Britanska vlada je bila v letu 2012 tako prisiljena, da spremeni svojo odločitev.

Pripravil: A. Knific, foto: Daily Mail

Sorodne novice:

Britanci odkupujejo nazaj dele letalonosilke HMS Ark Royal

Britanska kraljeva mornarica je morala zaradi požara na letalonosilki HMS Illustrious nazaj odkupiti dele letalonosilke Ark Royal, ki jo turška družba Leyal že razgrajuje.

Je Velika Britanija lahko pomorska sila le z eno letalonosilko

13. september 2013

BRITANCI SI NASPROTUJEJO O USODI DRUGE LETALONOSILKE RAZREDA QUEEN ELIZABETH – UPORABA ALI PRODAJA?

V Veliki Britaniji se v zadnjih tednih ponovno odvijajo žgoče debate o tem, ali Kraljeva mornarica resnično potrebuje 2 letalonosilki, ali bi bila dovolj ena.

Velika Britanija trenutno gradi dve letalonosilki razreda Queen Elisabeth, ki bosta nadomestili letalonosilko HMS Illustrious (R06), ki jo bodo upokojili leta 2014. Kraljeva mornarica ima v svoji floti tudi letalonosilko za helikopterje – amfibijsko ladjo HMS Ocean (L12).

Letalonosilki HMS Queen Elizabeth in HMS Prince of Wales

Vsaka izmed novih 65.000 tonskih letalonosilk razreda Queen Elisabeth naj bi stala 3,9 milijarde funtov, prva testiranja pa naj bi se začela v letu 2018. Na obeh naj bi namestili palubne lovce F -35B (STOVL – kratek vzlet in vertikalen pristanek).

Del britanskega parlamenta je prepričan, da Velika Britanija potrebuje dve letalonosilki, če želi biti vojaška velesila. Drugi del pa se nagiba k prodaji ene od dveh novozgrajenih letalonosilk, s čimer bi ogromno privarčevali.

Zagovorniki uporabe letalonosilke so v zagovor med drugim navedli, da so v času krize morali piloti britanskih Kraljevih letalskih sil med posredovanjem v Libiji leta 2011 preleteti 3000 milj (4828 km) v obe smeri, kar je bil nedvomno ogromen strošek. Letalski napadi iz zračnih baz v Italiji pa so bili štirikrat dražji, kot če bi imeli lastno letalonosilko. Navedli pa so tudi dejstvo, da bo vsaka izmed letalonosilk lahko operativna le približno 200 dni na leto.

 letalonosilka HMS Queen Elizabeth

Nasprotniki dveh letalonosilk razreda Queen Elisabeth v Kraljevi mornarici pa so mnenja, da je druga letalonosilka nesmiselna uporaba davkoplačevalskega denarja in bi jo bilo bolje prodati, čeprav se zavedajo, da bi zanjo iztržili le okoli 3 milijarde funtov, kar bi prineslo izgubo. Že v letu 2010 so v predlogu britanskega obrambnega proračuna predvideli opcijo, da se druga letalonosilka delno zgrajena proda ali ustavi gradnja do izboljšanja finančnih razmer, vendar do tega ni prišlo.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki