Francoska vojska dobila modernizirana inženirska vozila EGB-VAL

by Urednik

FRANCOSKA VOJSKA IMA 54 MODERNIZIRANIH INŽENIRSKIH VOZIL

Francoska vojska je dobila še zadnjega izmed posodobljenih inženirskih oklepnih vozil EGB-VAL in SDPMAC, ki so nadgradnja modela EBG-F1.

Francoska vojska je posodobila 54 vozil EGB (Engin Blindé du Génie – oklepno inženirsko vozilo), od tega 42 v različico EGB-VAL in  12 v SDPMAC, ki so opremljeni s pirotehničnim sistemom za odstranjevanje protioklepnih min. Francosko podjetje Nexter je inženirskim oklepnikom EGB-VAL izboljšalo protiminsko zaščito in oklep, jih opremilo s sodobnimi sistemi in jim izboljšalo ergonomske lastnosti.

Francosko obrambno ministrstvo se je že v letu 2006 odločilo za posodobitev, inženirska vozila pa so začeli dobivati med septembrom 2011 in januarjem 2014.

Inženirsko oklepno vozilo EGB-F1 izvira iz šasije glavnega bojnega tanka AMX-30 iz 70-ih let.  Kar 32 tankov AMX-30 uporablja tudi vojska Bosne in Hercegovine, ki jih je kupila od Združenih Arabskih Emiratov.

Inženirsko oklepno vozilo EBG-F1 so v službi Francoske vojske že vse od leta 1987. Namenjeni so za podporne naloge v boju, odpiranje in zapiranje poti, odstranjevanje ovir,…

Inženirsko vozilo EBG-VAL

Modernizirana različica EBG-VAL ponuja oklepnim enotam in pehoti podporo na samem bojišču tako podnevi in ponoči. Omogočajo tako odpiranje oviranih poti, uničenje raznih ovir in zaščito proti minam. Opremljeni so tudi za ustvarjanje ovir – jarkov in barikad.

Z inženirskim vozilom EBG upravlja dvočlanska posadka, ki lahko uporablja odrivno desko z 29-tonskim potisk, , hidravlični vitel, riper za trganje trdih zemeljskih plasti in ruvanje panjev in na roki vrtalnik, pnevmatsko kladivo, izkopno žlico, klešče ter procesorsko glavo (motorno žago).

Pripravil: A. Knific

Povezani članki