Nemška vojska naročila za 55 milijonov € senzorskih sistemov LAZ

by Urednik

Nemška vojska naročila za 55 milijonov € senzorskih sistemov LAZ

Nemški Rheinmetall ima izredno pomembno vlogo v procesu posodabljanja oklepnikov in vanje vgrajenih senzorskih sistemov najsodobnejše elektrooptične tehnologije za Bundeswehr. Naročili so 700 zmogljivih senzorskih sistemov LAZ 200 in LAZ 400L za vgradnjo na različna bojna vozila v skupni vrednosti 55 milijonov evrov. Tako bo Rheinmetall v naslednjih štirih letih opremil nemške oborožene sile s 418 senzorskimi napravami LAZ 200 (na sliki spodaj) in 275 napravami LAZ 400L (LAZ – Lafetten-adaptierbares Zielsystem / namerilni sistem, vgrajen ob topu-mitraljezu).

S to opremo se bo precej povečala obrambna zmogljivost oklepnih in drugih vozil Nemške vojske, prav tako se bodo izboljšale njihove zmogljivosti za nočni boj.

Senzorska enota predstavlja osrednji sklop elektronske namerilne naprave v daljinsko vodenih nadgradnih bojnih enotah (RCWS), posadkam bojnih vozil pa se tako ni več potrebno izpostavljati nasprotnikovemu ognju neposredno, kot pri prejšnjih oborožitvenih sistemih na oklepnikih in drugih vozilih, ko so z orožjem rokovali nezaščiteni strelci izven vozil.

Rheinmetall LAZ 200

Nemci bodo vgrajevali nadgradne bojne enote s senzorskim sistemom LAZ 200/400L na oklepnike in vozila, kot so fox, boxer, yak in dingo, na katerih so se doslej že izkazali. Senzorski sistem sestavljajo termalna slikovna enota, visokoresolucijska CCD kamera in – v primeru LAZ 400L – laserski daljinomer. Predvsem LAZ 400L odlikujejo visoke zmogljivosti za nočni boj na račun hlajene termalne slikovne enote. Sistem vključuje še vmesnik in prikazovalno enoto, ki sta integralni del celotne daljinsko vodene oborožitvene enote (RCWS).

Pripravil: Boris Knific, vir: Rheinmetall

Povezani članki