Obveščevalni tečaj evropskih specialnih sil v Sloveniji

by Urednik

V POLJČAH TEČAJ TAKTIČNE OBVEŠČEVALNE DEJAVNOSTI

Tečaj taktične obveščevalne dejavnosti je za evropske partnerje organiziralo Ameriško poveljstvo za specialne operacije v Evropi (SOCEUR), potekal je med 1. aprilom in 22. majem 2014 v Centru za obrambno usposabljanje v Poljčah.

Sedme ponovitve tečaja se je udeležilo 16 tečajnikov iz 10 držav. Namen tečaja je bil dvigniti obveščevalno usposobljenost častnikov in podčastnikov iz vrst taktičnih enot specialnih sil, poudarek je bil na razvoju strokovnosti med načrtovanjem in izvedbo obveščevalnega kroga, analiziranjem in izbiro ciljev. Tečaj je zajemal sedem študijskih področij: zbiranje podatkov in informacij, analiza povezav, biometrija, taktične operacije, študij držav, izdelava obveščevalnega paketa o ciljih, vse skupaj je bilo združeno v vajo z uporabo računalniške mreže s sistemom za zbiranje in uporabo informacij z bojišča.

Po besedah polkovnika Todda Runyona (SOCEUR), tri četrtine tečajnikov ni imelo predhodnih  izkušenj z obveščevalnim šolanjem, zato je omenjeni tečaj pomemben za usposobljenost obveščevalcev zavezniških specialnih sil. Letos naj bi pripravili še en takšen tečaj, saj si SOCEUR prizadeva za razvoj in dvig povezljivosti med ameriškimi in evropskimi specialnimi silami. Tečajniki so imeli priložnost pridobiti novo znanje z obveščevalnega dela, deliti izkušnje in navezati stike z evropskimi kolegi.

SOCEUR je združeno poveljstvo podrejeno Ameriškemu poveljstvu za Evropo (USEUCOM) in izvaja operativno kontrolo nad ameriškimi specialnimi silami vseh treh zvrsti v Evropi, odgovorno je za pripravljenost, vaje, načrtovanje, združeno in mednarodno usposabljanje, razvoj partnerskega sodelovanja ter izvedbo protiterorističnih, mirnodobnih in morebitnih bojnih operacij.

Pripravil: Jure Mikelj, vir in foto: SOCEUR Public Affairs

Povezani članki