V petih letih 5000 novih oklepnih vozil za Rusko vojsko

by Urednik

RUSIJA KREPI SVOJE OKLEPNE ENOTE

Kopenske sile Ruske vojske bodo v naslednjih petih letih dobile kar 5000 novih oklepnih vozil, med njimi bodo verjetno v največjem številu najnovejši tank T-14 armata in oklepniki BMP T-15 armata, kurganec-25, BTR bumerang 8×8 ter samovozna havbica 2S35 koalitsiya-SV.

Dejansko skorajda dnevno poročamo o povečanih v nakupih oborožitve in vojaške opreme. Tako načrtuje Ruska federacija do leta 2020 nabavo več kot 5000 novih oklepnih vozil, ob tem pa načrtuje še posodobitev 6000 starih oklepnikov, je izjavil poveljnik Kopenske vojske Oboroženih sil Ruske federacije (KoV OS RF), generalpolkovnik Oleg Salyukov, izjavo pa je prenesla agencija RIA Novosti.

Po navedbah Seljakova pa načrtujejo do leta 2020 skupaj kar 14.000 enot nove vozne tehnike, v letošnjem letu načrtujejo med ostalim tudi dobavo prvega brigadnega kompleta protiletalske raketne obrambe srednjega dosega buk-M2.

Nova ruska bojna vozila, ki jih je Ruska vojska prvič pokazala na paradi na Dnevu zmage 9. maja 2015 na Rdečem trgu v Moskvi:

Glavni bojni tank T-14 armata

Najzanimivejši novi ruski oklepnik je zagotovo novi ruski tank T-14, zasnovan in izdelan v Uralvagonzavodu. Oborožen je z gladkocevnim topom kalibra 125 mm  nove generacije, ob tem pa so na kupoli še metalci dimnih bomb 57 mm in pa mitraljez 12,7 mm na desni strani. Tank tvorita dva glavna sklopa: šasija s prostorom za tri člane posadke in oborožitvena kupola.

Oklepno pehotno vozilo BMP T-15 armata

Oklepno bojno vozilo pehote BMP-15 armata je zasnovano na platformi armata. Oboroženo je z avtomatskim topom 2A42 30 mm in štirimi vodljivimi protioklepnimi raketami kornet-EM. Značilnost vozila je veliko skupnih sklopov s tankom T-14 armata, Motor je nameščen v prednjem delu vozila, vozilo upravljata dva člana posadke, v izkrcnem delu vozla – zadaj – pa je prostora za oddelek vojakov.

Gosenično oklepno vozilo kurganec-25

Novo transportno oklepno vozilo, ki ga bodo predstavili na paradi, je BTR kurganec-25. Razvili so ga v Strojegradnem obratu Kurgan. Kurganec naj bi bil opremljen z mitraljezom 12,7 ali 7,62 mm. Izdelan je na enotni gosenični platformi kurganec, nanj pa lahko pritrdijo dodatne zaščitne module, prav tako pa so vanj vgradili pasivno oklepno zaščito.

Naslednje vozilo iz te serije je BMP kurganec-25, gosenično bojno vozilo pehote, opremljeno z električno gnano kupolo sredi vrhnjega dela vozila. Oborožen je z avtomatskim topom 2A4230 mm, desno ob glavnem orožju pa je sovprežni mitraljez 7,62 mm. Prav tako je vozilo oboroženo s parom lanserjev protioklepnih raket kornet-EM (na obeh straneh kupole). Namenjen je uničevanju gibljivih in statičnih ciljev, podnevi in ponoči, do razdalje 5500 m.

Samovozna havbica 2S35 koalitsiya-SV

V novo generacijo ruskih oborožitvenih sistemov sodi tudi samovozna havbica 2S35 koalitsiya-SV 152 mm, ki je zasnovana na podvozju 2S19, kupola pa je povsem nova. Pred nekaj meseci so Rusi predstavili dvocevno samovozno havbico z imenom 2S35, vendar je bil projekt kasneje odpovedan.

Samovozna havbica koalicija-SV (2S35 koalitsiya-SV) je opremljena z novim topom 2A88 152 mm, ki je še v razvojni fazi. Med vožnjo je cev umeščena na pritrdišču na glacisu vozila.  Za samozaščito ima havbica tudi mitraljez 12,7 mm, pritrjen na vrhu kupole. Na vsaki strani kupole so po trije metalci dimnih bomb, polnilni sistem havbice pa je avtomatski. Havbica izstreljuje granate nove generacije: 9K25 – lasersko vodljivi izstrelek 152 mm krasnopol.

Oklepno pehotno vozilo BTR bumerang 8×8

Transportno kolesno oklepno vozilo pehote BTR bumerang 8 x 8 je namenjeno zamenjavi zastarelih ruskih (izvirajo še iz Sovjetske zveze) vozil družine BTR. Na bumerang lahko pritrdijo oborožitveno postajo z avtomatskim topom 2A42 30 mm, sovprežni mitraljez 7,62 mm pa je desno od glavnega orožja. Na obeh straneh kupole sta po dva lanserja protioklepnih vodljivih raket kornet-EM.

Več  o novih oklepnih vozilih Ruske vojske si lahko preberete v tiskani izdaji Revije Obramba, maj 2015 v člankih Novi ruski tank T-14 … in še veliko več in Armata – tank za parado zmage.

Pripravil: B. Knific, A. Knific, foto: Mil.ru, Military Photos

Povezani članki