Velika Britanija bo nadgradila tanke v standard challenger 3

by Urednik

BRITANSKA VOJSKA BO DOBILA MODERNIZIRANE TANKE

Britanska vojska bo posodobila 148 od skupaj 227 glavnih bojnih tankov challenger 2 v standard challenger 3 v skladu s sklenjeno pogodbo s proizvajalcem Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL), ki je ovrednotena na okoli 800 milijonov funtov, je pred dnevi sporočil britanski obrambni minister Ben Wallace.

Nadgrajeni tanki bodo imeli dodatno visokohitrostno strelivo (tudi programirano), ki bo imelo tudi povečan domet, v novi kupoli bo 120-milimetrski  gladkocevni  top. Tank challenger 3 bo imel tudi nadgrajen motor z novim hladilnim sistemom, nadgrajeno bo vzmetenje za izboljšanje natančnosti pri streljanju v med vožnjo.

Za prepoznavanje groženj bo uporabljen nov sistem za samodejno zaznavanje in sledenje ciljev, medtem ko bodo nove termične kamere velikega dosega nameščene kot del dnevno / nočnega optičnega sistema.

Tank challenger 3 bo tudi prvi z novim sistemom aktivne oklepne zaščite (APS), ki bo omogočal prepoznavanje dohodnih groženj in njihovo nevtralizacijo, opremljen pa bo  tudi z novim modularnim oklepom.

Challenger 3 bo opremljen tudi z digitaliziranim sistemom za povezavo z drugimi bojnimi vozili v  enoti – brigadi, kar bo omogočilo izmenjavo podatkov med tanki in prineslo informacijsko prednost ter omogočilo integracijo večjega števila podatkov in tako prednost pred nasprotniki.

Glavni bojni tank challenger 3 v Veliki Britaniji razvijajo za nadomestitev sedanjega tanka challenger 2, ki je v službi kraljeve britanske vojske že od leta 1998. Prvi posodobljeni tanki bodo na voljo v letu 2027, vse pa naj bi posodobili dok konca leta 2030.

Pripravil: A. Knific, foto: Rheinmetall

 

Povezani članki