Skupna taktična vaja vojaških pilotov Srbije in Rusije bo septembra 2015

by Urednik

NA VAJI BODO SODELOVALI LOVCI MIG-29 IN HELIKOPTERJI MI-8

Vojaški piloti iz Srbije in Rusije bodo z lovci MiG-29 ter helikopterji Mi-8 v septembru 2015 izvajali skupne vojaške vaje, je sporočilo rusko obrambo ministrstvo v četrtek 12. marca 2015. Glede na lanske napovedi ob skupni vaji Srem-2014 bodo tokratni manevri najverjetneje potekali v Rusiji.

“Predstavniki Ruskih in Srbskih letalskih sil so 12. marca na načrtovalni konferenci na ruskem obrambnem ministrstvu potrdili skupne taktične vaje, ki bodo potekale septembra letos,” je v izjavi dejal ruski tiskovni predstavnik polkovnik Igor Klimov in dodal, da bodo piloti iz obeh držav v mešanih posadkah z lovci MiG-29 vadili taktične manevre, helikopterji Mi-8 pa bodo podpora kopenskim enotam.

Piloti lovcev MiG-29 bodo opravljali manevre prestrezanja, medtem ko bodo vojaški helikopterji Mi-8 nudili prevoz, z njimi pa bodo vadili tudi desant vojakov, uničevali oklepne cilje in izvajali operacije  iskanja in reševanja.

Vojno letalstvo in protiletalska obramba Srbije (RViPVO) ima v svoji floti 4 lovce MiG-29B/UB (eno dvosedežno) ter 8 transportnih helikopterjev Mi-8/ Mi-17. Vendar pa srbskim pilotom močno primanjkujejo ure letanja z lovci MiG-29, ki so v zadnjih petih letih bili veliko časa prizemljeni – tako zaradi pomanjkanja rezervnih delov (pnevmatike, akumulator,…), kot tudi denarja. Poleg tega eno enosedežno letalo MiG-29B ni vzletelo že več kot 4 leta. Ob teh podatkih se seveda poraja vprašanje, če bodo v skupni srbsko-ruski vaji sploh sodelovali srbski letalniki ali bodo Srbi pilotirali ruske lovce oz. helikopterje.

Kljub temu, da je Srbija resna kandidatka za vstop v Evropske unije, pa vzdržuje prijateljske odnose z Rusijo, kljub številnim sankcija EU proti Moskvi, tudi na vojaškem področju, zaradi ruske vpletenosti v Ukrajinsko krizo. Vodstvo Srbije je že večkrat izjavilo, da se ne boji, da bo njena zavrnitev zahodnih sankcij napram Rusiji, onemogočila (zavlekla) vstop Srbije v Evropsko unijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Dimitrije Ostojić

SORODNE NOVICE:

Balkanske države na “ognjeni črti”

Srbija, Kosovo, Črna gora, Makedonija, Gruzija in Moldavija so se znašle na “ognjeni črti” v konfliktu med Moskvo in Washingtonom, ki je posledica državljanske vojne v Ukrajini.

Nemci zaskrbljeni zaradi ruske strategije na Balkanu

Strategija ruskega predsednika Vladimirja Putina na Balkanu je sprožila alarm pri nemški vladi, ki je zaskrbljena zaradi ruske “agresivne in protizahodne politike”.

VIDEO: Desant ruske vojaške tehnike med vojaško vajo SREM-2014 v Srbiji

V Srbiji v teh dneh potekajo manevri Ruske in Srbske vojske – točneje specialnih padalsko-desantnih enot obeh držav, ki bodo izvedle desant Srem-2014.

Putin in Striži na vojaški paradi v Beogradu

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo 16. oktobra 2014 v Beogradu udeležil vojaške parade v počastitev 70-letnice osvoboditve Beograda.

Povezani članki