Slovenska vojska podpira smučarske skoke v Planici

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA PARTNER NA ŠPORTNIH PRIREDITVAH

V okviru civilno-vojaškega sodelovanja Slovenska vojska vsako leto s kadrovskimi in materialnimi zmogljivostmi pomaga pri organizaciji večjih športnih tekmovanj.

Nazadnje smo poročali, kako je Slovenska vojska prispevala k izvedbi pokljuških biatlonskih tekem. Ta konec tedna, med 20. in 23. marcem 2014, pa je Slovenska vojska nudila podporo na zaključku sezone v smučarskih skokih v Planici, na pomoč so priskočili Policiji, reševalcem in gorskim reševalcem. V poveljniškem vozilu Slovenske vojske je deloval operativni center Policije, v katerem so nadzorovali promet in varnost na prireditvenem prostoru, prav tako so poskrbeli za zveze Organizacijskega odbora. V sodelovanju z reševalci Nujne medicinske pomoči in gorskimi reševalci pripadniki Vojaške zdravstvene enote so dežurali v vojaški terenski reševalni postaji in zagotavljali urgentne prevoze poškodovanih in obolelih. Množica obiskovalcev in mladih je priložnost za promocijo, zato je Uprava za obrambo Kranj v sodelovanju s 132. gorskim polkom in Četo za JRKBO 1. BR pripravila stojnico, na kateri so predstavili delo in opremo vojakov ter seznanili mlade z možnostmi sodelovanja s Slovensko vojsko.

Slovenski orli zaključili v velikem slogu

Športni praznik v dolini pod Poncami se je začel v četrtek, 20 marca 2014, s kvalifikacijskimi skoki, v petek pa je bila posamična tekma fantov, na kateri je slovenski šampion Peter Prevc osvojil tretje mesto. Konec tedna je pokvarilo deževno vreme, kar pa skakalce ni preveč motilo, večja težava je bila za obiskovalce in organizatorje, ker je slabo vreme oklestilo obisk navijačev. V soboto je bil v Planici kar dvojni spored. Najprej so na zadnji tekmi v sezoni svetovnega pokala nastopila dekleta, potem je sledila moštvena tekma fantov. Domača pričakovanja so bila velika, fantje pa so na koncu osvojili 5. mesto. V nedeljo, 23. marca 2014, so fantje odskočili še zadnjič v tej sezoni. Petru Prevcu je to uspelo v velikem slogu, z zmago in rekordom skakalnice (142 m). Razveseljujoče je tudi dejstvo, da so na tekmah zaradi domače kvote nastopili številni mladi aduti in z dobrimi skoki potrdili, da ima slovenska reprezentanca širok nabor talentiranih deklet in fantov, skupaj jih je nastopilo kar 18.

Smučarski skoki - Planica 2014

Na koncu sezone je v izteku prenovljene Bloudkove skakalnice bila podelitev priznanj najboljšim. Peter Prevc ja na zmagovalnem odru stal kar štirikrat in dvakrat je bilo slišati Zdravljico: 1. mesto na nedeljski tekmi, 1. mesto v skupnem seštevku poletov, 2. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, Slovenija pa s 3. mestom prvič med najboljšimi v pokalu narodov. Da ne pozabimo: na zadnji tekmi biatlonk in biatloncev sta sezono s stopničkami zaključila tudi Teja Gregorin (2. mesto) in Jakov Fak (3. mesto).

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Postani vojak

Slovenska vojska in mladi v Planici, marec 2014

Povezani članki