Revija Obramba, december 2009

3,84 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, december 2009, si preberite:

Intervju: viceadmiral William D. Sullivan

vojaški predstavnik ZDA v Vojaškem odboru NATO

Prihodnost zveze NATO

Dogodki meseca

Skratka

tehnične, tehnološke in druge vojaške in vojaškopolitične ter varnostne zanimivosti iz sveta

Šolanje pilotov v SV

Cerkle ob Krki

Vojašnica Cerklje ob Krki je sedež Brigade vojnega letalstva in zračne obrambe (BRZOL) Slovenske vojske. Ena izmed enot v brigadi je tudi Letalska šola SV, ki izvaja osnovno in nadaljevalno urjenje bodočih vojaških pilotov Slovenske vojske. Predstavljamo slovenske vojaške pilote in njihovo šolanje.

Karierna pot letalskih tehnikov in inženirjev

V zakulisju blišča pilotov ter njihovih letal in helikopterjev stojijo možje in žene, ki svoje delo opravljajo s predanostjo, požrtvovalnostjo in ljubeznijo. Strokovnost je na prvem mestu, saj se vsaka napaka lahko že v naslednjem trenutku konča s katastrofo. Kdo so in predvsem, kako postanejo mojstri svojega poklica, si lahko preberete v naslednjem prispevku.

Posebnosti pilotskega poklica

Že od prve svetovne vojne strokovnjaki za kadre namenjajo veliko časa, denarja in truda za identifikacijo značilnosti dobrega vojaškega pilota in odkrivanju pripomočkov, s pomočjo katerih bi lahko ugotavljali te značilnosti. Za poklic vojaškega pilota so potrebne posebne gibalne in psihomotorične sposobnosti ter osebnostne lastnosti, saj morajo pod ekstremno rizičnimi pogoji in pod veliko obremenitvijo ustrezno, učinkovito in varno upravljati z letalom.

Radijske komunikacije v reševalnih operacijah

Pogoj za uspešno reševanje

Učinkovite radijske komunikacije niso zgolj podpora enotam za zaščito, reševanje in pomoč, ampak so pogoj za učinkovito in uspešno reševanje, še zlasti na mednarodnih reševalnih operacijah.

ZSČ v sodobnem vojaškem okolju

Zveza slovenskih častnikov (ZSČ) je od 15. do 18 oktobra 2009 organizirala odmevno mednarodno delavnico na temo: Poslanstvo združenj rezervnih častnikov v pogojih profesionalizacije oboroženih sil.

Minska polja smrti

“Onesnaženost” okolja po vojnih spopadih

Vojna je časovno omejen spopad med dvema ali več vojskujočimi stranmi, v katerem so civilne žrtve stalno bolj prevladujoče. Te civilne žrtve pa niso le v vojnem čase, ampak so precejšnje tudi po vzpostavitvi miru, saj ostaja okolje precej »onesnaženo« z različnimi minami in neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Improvizirane eksplozivne naprave – IED

Zahrbtni del vojskovanja

Eksplozivne naprave so v pogojih asimetričnega bojevanja postale glavno orožje v spopadu tehnološko podrejenih strani (Irak, Afganistan, Čečenija…). Nastavljene eksplozivne naprave ob cestah, v avtomobilih in drugih predmetih prikrivanja so za te sile artilerija, samomorilski napadalci pa letalstvo. Delovanje in uporaba IED sta, vsaj za Američane, porazni: najmanj 2500 mrtvih, bistveno (pre)počasna odzivnost sistema, zlasti kadrovskih in materialnih zmogljivosti.

Hrvaški letalci v bazi Bondsteel

MI-17IŠ na kosovskem nebu

S hrvaškimi letalci v bazi KFOR Bondsteel na Kosovu

Najnovejši izdelek v družini Mercedes – Benzovih vojaških vozil

Mercedez-Benz zetros

Zetros – novi vojaški transporter Mercedes-Benza

Padec Singapurja

v samo sedmih dneh…

Britanci so bili vse od zasedbe Indije sredi 19. stoletja močno prisotni v Aziji, tako vojaško kot tudi ekonomsko. Zgradili so si močna oporišča v Singapurju, Burmi, Indiji, Siamu (današnja Tajska) in na malajskem polotoku, vendar so z obsežnejšimi pripravami na obrambo Singapurja začeli šele sredi 30-ih let, potem ko je japonska cesarska vojska začela osvajalni pohod na Kitajskem.

Knjižnica cistercijanov v Stični

Vojaška literatura

Med najpomembnejšimi knjižnicami v slovenskem prostoru je bila cistercijanska v Stični, kjer so samostan utemeljili leta 1136 z ustanovno listino oglejskega patriarha Peregrina še po ukazu ustanovitelja cistercijancev kot reda benediktincev, sv. Bernarda iz Chaivauxa (* okoli 1090; † 1153). Leta 1576 so v samostanu Stična popisali 418 knjig z več kot 650 besedili. V NUK-u ohranjeni katalog in inventar, sestavljen ob ukinitvi stiškega samostana leta 1784, je naštel 1827 del v 2663 zvezkih, razvrščenih v deset strokovnih skupin.

Avtomatski noži in zakonodaja

Trdnjava

V Ameriki (ZDA) imajo avtomatski noži nekakšen mističen status. Pomemben vzrok za takšno stanje je gotovo zvezni zakon, ki velja od leta 1958 in prepoveduje poštno pošiljanje, transport in celo samo proizvodnjo tovrstnega »hladnega orožja« za meddržavno trgovino, ne le izven ZDA.

Caldwell: naslon z joystickom

Nadzor ognja

Če ste vsaj enkrat pristreljevali puško risanico, obstaja velika verjetnost, da ste pomislili, kako lepo bi bilo imeti naslon, ki omogoča natančno usmeritev namerilnih naprav v tarčo. Kdor se s streljanjem, predvsem z dolgocevnim orožjem, redno srečuje, pa bo kmalu ugotovil, da dober naslon za puško ni le dobrodošel ampak nujen kos opreme.

Malo znani francoski revolver

Maquaire

Leta 1885 je tehnična služba francoske vojske začela nov razvojni program, katerega cilj je bil zamenjava obstoječega vojaškega revolverja Mle 1873 kalibra 11 mm, v tistem času že nekoliko zastarelega sistema Chamelot-Delavigne. Po zgledu nekaterih evropskih armad, ki so že uvedle nove revolverje, so tudi strokovnjaki artilerijske tehnične sekcije zasnovali novo orožje in ga že naslednje leto ponudili v preizkušanje. Preizkušani revolver je dobil oznako Mle 1885, izdelali pa so le nekaj primerkov.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, december 2009”