Revija Obramba, februar 2009

3,84 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, februar 2009, si preberite:

Intervju: Tadej Burgar, direktor direktorata za obrambno politiko

Celovit pristop do misij in operacij

Konec januarja je v Kongresnem centru Brdo v organizaciji Ministrstva za obrambo, Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za notranje zadeve potekal prvi posvet o sodelovanju Republike Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah. Uvodne teze na posvetu so predstavile ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal ter državna sekretarka Ministrstva za zunanje zadeve Dragoljuba Benčina. V uvodnih nagovorih so poudarile potrebo po celostni strategiji sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah. O omenjenem smo se podrobneje pogovarjali tudi s Tadejem Burgarjem direktorjem Direktorata za obrambno politiko.

Reportaža o delu Euforja v Čadu

Dvanajst dni na mesec

V reportaži z obiska pri misiji Euroforja v Čadu v okviru katere delujejo tudi pripadniki Slovenske vojske je Jure Brankovič povzel prizadevanja, vsakodnevne težave in uspehe s katerimi se sooča 3200 pripadnikov oboroženih sil iz evropskih držav pri vzpostavitvi koliko toliko normalnih razmer za življenje večjega dela prebivalstva.

Stabilizacijsko delovanje slovenske vojske

Priložnost, izziv in razvojna nujnost

Stabilizacijsko delovanje je skladno z vojaško doktrino način delovanja pri zagotavljanju varnega okolja v mednarodnih operacijah in misijah, ki so namenjene preprečevanju konfliktov, vzpostavljanju in ohranjanju miru, humanitarni pomoči idr. Brigadir Branimir Furlan predstavlja priložnosti, izkušnje in prihodnje izzive s katerimi se sooča Slovenska vojska v okviru omenjenega delovanja.

Skratka

Intervju s štipendistom na U.S. Air Force Academy, Matijo Zupančičem

Tretji Slovenec na USAFA

Natalija Plemenitaš Fuchs je v pogovoru s štipendistom Matijo Zupančičem, ki trenutno študira na Akademiji letalskih sil, predstavila kaj vse je potrebno da postaneš član in končno tudi diplomant ene od najboljših ameriških vojaških šol.

Največja vaja SV v tujini

Vojaška vaja Sokol II

Poveljstvo 1. brigade SV in lahka bataljonska bojna skupina (LBBSk) oblikovana znotraj brigade sta na ameriških vadiščih v Nemčiji izvedla usposabljanje s katerim se je ugotovila pripravljenost LBBSk kot celote za sodelovanje v operacijah kriznega odzivanja (OKO). Nekaj utrinkov z usposabljanja je skozi fotografije zabeležil desetnik Robert Cotič.

Nova vojna na bližnjem vzhodu

Bojišče Gaza

Dr. Klemen Grošelj se je lotil analize nove krize na Bližnjem vzhodu, ki je na prehodu iz starega v novo leto zajela Gazo pa kljub silovitim oboroženim spopadom po svoje ostala v senci poskusov reševanja finančno-gospodarske krize.

Podmornice razreda UNA

V Slovenijo prihaja Tisa (P 911)

Črna gora je Sloveniji podarila podmornico razreda Tisa (P 911) razreda una, ki naj bi postala del stalno razstavljenih eksponatov slovenskega Vojaškega muzeja v Pivki. Drago Dakič Prelc predstavlja značilnost in usodo omenjenega razreda podmornic v katerega sodi tudi Tisa, ki predstavlja z vidika tehnične dediščine za Slovenijo izjemno pomembno in redko pridobitev.

Zmogljivost EUBG in NRF

Sodelovanje ali tekmovanje?

Erik Kopač analizira sodelovanje med NATO in EU, ki je nekako postalo večna tema govorov in izjav visokih predstavnikov z obeh strani Atlantika. Kot ugotavlja avtor sta se NATO in EU najbolj zbližala na področju načrtovanja sil za hitro odzivanje.

Avtotehna VIS

Tradicija in zanesljivost

Skupina Avtotehna se je iz zunanjetrgovinskega zastopništva podjetja od petdesetih let do danes razvila v eno od največjih in najbolj prepoznavnih trgovskih družb-ponudnika blaga in storitev v Sloveniji. Tokrat se v predstavitvenem prispevku predstavlja Avtotehna Vis ena od družb v Skupini Avtotehna, specializirana za področje avtomobilizma, ki svoje izkušnje, kakovost in zanesljivost ponuja tudi v okviru specifičnih projektov Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije.

Najmočnejši bojni sistem 1. svetovne vojne – tank (2.)

MK IV-prvi glavni bojni tank

Andrej Vilar je v prejšnji številki pod drobnogled vzel nemški tank A7V in britanske različice tanka mk I-III, tokrat pa se je podrobno posvetil predstavitvi tanka mk IV.

Prihodnji “sistem sistemov”

Po koncu hladne vojne in na osnovi izkušenj prve zalivske vojne so ameriški strategi pričeli razmišljati o prihodnjem ustroju oboroženih sil, pri katerem bo poudarek na visoki strateški mobilnosti in omrežni povezavi sistemov. Rok Ravnak tokrat predstavlja kako daleč so danes ameriške oborožene sile v realizaciji idejnega koncepta prihodnjih bojnih sistemov.

Ka-50 in Ka-52

Kot je zapisal Drago Dakič Prelc, čeprav predstavljata Kamova jurišna helikopterja Ka-50 in Ka-52 izredno zmogljiva bojna stroja, je splet okoliščin, od političnih odločitev do kroničnega pomanjkanja denarja prispeval k temu, da jih je danes v operativni uporabi le manjše število.

Razred Gerald R. Ford

Vojna mornarica ZDA ima trenutno v operativni uporabi 12 letalonosilk, ki predstavljajo najštevilčnejšo in trenutno najmočnejšo floto letalonosilk v svetu, ki ni samo izredno zmogljivo orožje temveč tudi zelo prožno orodje diplomacije. Drago Dakič Prelc predstavlja osnovne značilnosti in posebnosti novega razreda ameriških letalonosilk.

Test: Hilux D-4D (2,5/3,0 l motor)

Toyotin transporter

Kot je zapisal Andrej Vilar gre za posebneža, ki je zbudil nemalo zanimanja pri mimoidočih, čeprav tovrstnih vozil, ki imajo amerikanizirano obliko na cestah ni malo. Kaj je posebnost hiluxa: sodoben, kompakten nos vozila, elegantna, obilno kromirana karoserija z varovalnim kromiranim »roll barom« in prožen dizelski motor, ki bi ga vam zavidala večina voznikov osebnih avtomobilov in ki zmore dobrih 170 KM.

AC-Intercar

Pogled v zaledje vrhunske avtomobilske znamke

Zlato pravilo pravi: »Dobro avtomobilsko znamko podpira vrhunska logistika«. To poudarjamo zato, ker smo si pobliže ogledali oskrbo vozil, ki jih boste redko kdaj videli na vlečnih vozilih: mercedes-benze in seveda njegovega zastopnika AC-Intercar d.o.o., ki je eden od pomembnejših dobaviteljev raznih tipov vozil za SV.

Preizkusili smo

Ubertijev revolver kalibra .454 Casull Tornado

Rok Štupar je tokrat preizkusil izvrsten revolver in na koncu seveda ni skrival zadovoljstva, svoje izkušnje pa je podrobneje zapisal tudi za vas.

Fenix: Nova družina visoko zmogljivih LED svetilk

Sonce v žepu

Rok Štupar se je lotil pregleda in preizkusa najnovejših Fenixovih LED svetilk, ki kot je zapisal ponujajo veliko svetilnost v zelo majhnem paketu, da si je česa¸takšnega pri svetilkah s klasično žarnico sploh težko predstavljati.

Ameriška kratka orožja I. svetovne vojne

Colt 1911

Momir Vukčević tokrat predstavlja zgodbo ameriškega podjetja Colt, ki se je v zadnjem desetletju 19. stoletja odločilo v Ameriki prevladujočim revolverjem odkupiti tudi vrsto patentnih pravic raznih konstruktorjev med katerimi so bili tudi Browningovi, ki so se nanašali na konstrukcijo polavtomatske pištole, ki je postala zgodba zase.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, februar 2009”