Revija Obramba, junij 2014

by adminOBR

[justified_image_grid row_height=600 max_rows=1]

 

[tabs]
[tab title=”Kazalo vsebine”]

3 UVODNIK
4 INTERVJU: BORUT PAHOR
REŠITEV JE LAHKO PRIŠLA SAMO Z NEBA
10 VELIKA BALKANSKA HELIKOPTERSKA OPERACIJA
11 SKRATKA

OSREDNJE TEME
16 KAKO POMIRITI VZHOD IN ZAHOD?
– Aktualni komentar

OPREMA IN SISTEMI
19
PzH2000 NA HRVAŠKEM
– Artilerija naše sosede
23 UČINKOVITOST LAHKE PEHOTE NAD 500 M

SPECIALIST
28 AMERIŠKI ORLI NA SEVERU EVROPE
32 VRNITEV V LETALSKO ZGODOVINO ALI VOJAŠKI »NIZKOCENOCNIK«
– Textron AirLand scorpion
37 CONA SOMRAKA
– Ruska protibalistična zaščita

43 RAZVOJ BRITANSKIH ŽEPNIH PODMORNIC V 2. SVETOVNI VOJNI
48 TEST TABORNIŠKEGA IN VODNEGA FILTRA LIFESTRAW

51 NOVA URBANA LINIJA IZDELKOV V SIVI BARVI – 5.11
54 VOLTOVA PIŠTOLA IN NETILCI NABOJEV IZ IDRIJSKEGA ŽIVEGA SREBRA

KALIBER
58 ŠKORPIJON NOVE GENERACIJE
– Preizkus CZ scorpion eve 3S1
63 AMERIŠKI LUGERJI

[/tab]
[tab title=”Vsebina”]

[row] [col width=”six”]

INTERVJU: BORUT PAHOR – PREDSEDNIK R SLOVENIJE IN VRHOVNI POVELJNIK OS R SLOVENIJE
»Na poročanju o pripravljenosti Slovenske vojske za leto 2013 sta me minister in načelnik podrobneje seznanila o stanju v preteklem letu. Spomniti vas moram, da je moja prva ocena kot vrhovnega poveljnika glede pripravljenosti za leto 2012 bila, da je stanje slabše. To pot se je pripravljenost SV še zmanjšala. Moja izjava je bila, da je ob obstoječi strukturi in nespremenjenih nalogah ter razpoložljivih virih Slovenska vojska dosegla najnižjo možno raven delovanja. Zavedati se je treba, da so se finančna sredstva v zadnjih petih letih zmanjšala za 40 odstotkov. To je zmanjšanje, ki ga v tako kratkem času lahko doživi le redko katera organizacija in pri tem ohrani svojo učinkovitost. Organizacijske spremembe, notranji prihranki, zmanjševanje dejavnosti, v tem primeru manj usposabljanja in manj vzdrževanja opreme, zamik vplačevanja v proračune mednarodnih organizacij, katerih člani smo – vse to ne more zapolniti takšne finančne vrzeli. Ključno pa je to, da je posodobitev vojske, kot enega bistvenih elementov zagotavljanja zmogljivosti za prihodnost in s tem vzdrževanja ustrezne ravni obrambne sposobnosti države, z višino 2 odstotkov obrambnega proračuna, povsem zaustavljena.«

VELIKA BALKANSKA HELIKOPTERSKA OPERACIJA
Kot poroča naš skopski sodelavec Igor Božinovski, so helikopterji odigrali izjemno pomembno vlogo pri reševanju prebivalcev na poplavljenih območjih. Helikopterje so najprej uporabili v Srbiji: nekaj manj’ih helikopterjev Bell 206 jetranger in SA.342 gazelle, potem pa tudi dva AB212. Sledili so jim helikopterji Srbske vojske: štirje Mi-8 in en Mi-17 ter skoraj ducat gazel.

PzH 2000 NA HRVAŠKEM?
Avgusta lani so se mediji v naši južni sosedi na veliko razpisali o programu nakupov novih oborožitvenih sistemov za Hrvaško vojsko. V tem nakupnem seznamu je največ pozornosti zbudila najava o nakupu havbic PzH2000, za kar naj bi tudi rezervirali 26 milijonov evrov. Vendar so pristojni kmalu nato ohladili velika pričakovanja hrvaške (strokovne) javnosti in sporočili, da denarja ne bo še vsaj do leta 2020. Na začetku letošnjega aprila, po uspešni dobavi doniranih MRAP iz ZDA, pa je Ministrstvo za obrambo RH spet napovedalo, da se resno načrtuje nakup havbic v naslednjih letih.

UČINKOVITOST LAHKE PEHOTE NAD 500 METROV Sodobni pehotni vojaki se danes po vsem svetu srečujejo z zelo različnimi tipi bojišč od džungle, puščave, preko gora, do strnjenih naselij in mest. Povsod se od njih zahteva, da so hitri in učinkoviti tako v spopadih od blizu in natančni ter enako učinkoviti na večje razdalje. Ameriška lahka pehota se je desetletja usposabljala za bojevanje na kratkih razdaljah s poudarkom na bližinskem boju, na podlagi izkušenj v preteklih vojnah in operacijah. Že na začetku vojne v Afganistanu leta 2002 pa so afganistanski uporniki začeli z učinkovitimi napadi na razdaljah nad 500 m.

[/col] [col width=”six”]

AMERIŠKI ORLI NA SEVERU EVROPE
Šest od skupaj 28 držav Nata nima lastnih bojnih letal, vključno z omenjenimi tremi baltskimi državami. V državah Nata so zaščiti in obrambi zračnega prostora namenili še večjo prioriteto po 11. septembru 2001, baltske države pa imajo ob tem še dodatno skrb. Njihov zračni prostor namreč za prelete do svoje enklave Kaliningrad uporablja Rusija, ki ima tam nameščene svoje lovce Su-27 flanker in lovske bombnike Su-24 fencer. Ta bojna letala in pa še transportna letala letijo skozi litvanski zračni prostor na preletih do in iz Kaliningrada v Rusijo.
Po dogodkih na Krimu in v Ukrajini je NATO seveda pokazal še večjo odločnost ter dal jasen signal tako Rusiji kot prebivalcem baltskih držav: z vsemi salami in zmogljivostmi bo zaščitil svoje članice pred vdori na in nad ozemlje držav članic zavezništva. Sporočilo, da lahko računajo na zavezništvo, je še posebej namenjeno zaskrbljenim prebivalcem baltskih držav.

DVOSEDO BOJNO LETALO TEXTRON AIRLAND SCORPION
Textron AirLand scorpion je ameriško letalo, načrtovano kot lahki jurišnik, izvidniško in opazovalno dvomotorno reakcijsko letalo (ISR). Razvija ga Textron AirLand, LLC – skupno podjetje Textrona in AirLand Enterprises, LLC. AirLand Enterprises LL je po izjavi Textronovega vodja službe za stike z javnostmi Davida Sylvestra »skupina investitorjev, ki izhajajo iz Textronovega nekdanjega projekta nizkocenovnega taktičnega reakcijskega bojnega letala«. Prototipno letalo je v precejšnji tajnosti razvijala Cessna v svojih obratih v Wichiti v državi Kansas v obdobju od aprila 2012 do septembra 2013, letalo pa je opravilo krstni polet 12. decembra 2013.

RUSKA PROTIBALISTIČNA ZAŠČITA
Orožje, ki je prvo naredilo močan vtis na Sovjetsko zvezo, je bila nemška raketa »dolgega dosega« V-2 takrat so sovjeti spoznali neslutene možnosti razvoja in dosega raketnega orožja. Na sovjetsko žalost so Američani najprej odpeljali večino pomembnih nemških strokovnjakov in Sovjeti so se lahko zanesli samo nase …

PREIZKUS PUŠKE CZ SCORPION EVO 3 S1
Scorpion vz. 61 je verjetno svetovno najbolj znana češkoslovaška brzostrelka, do nje pa smo posebej naklonjeni tudi na tleh nekdanje Jugoslavije, saj je licenčno kopijo z oznako M84 izdelovala kragujevška Crvena Zastava. Orožje je bilo zasnovano na pobudo češkoslovaškega notranjega ministrstva kot brzostrelka za posebne namene, podlago za njen razvoj pa so podali leta 1958 s presenetljivo jasnimi in z za tedanji čas nekoliko nenavadnimi zahtevami. Novo orožje naj bi imelo večstransko uporabnost, zato so mu predpisali možnost posamičnega in rafalnega ognja, streljanja brez kopita za kratke in s kopitom na razdalje do 100 metrov. Predpisan je bil tudi kaliber: 7,65 mm browning, kar je bila verjetno v prvi vrsti posledica predvidene pridušene uporabe pri konspirativnem delovanju takratne tajne policije.

[/col] [/row]

[/tab]
[/tabs]

[button type=”large” color=”black” rounded=”1″ link=”/spletna-prodaja/letnik-2014-revija-obramba/revija-obramba-april-2014/” ]Nakup revije[/button]

 

 

 

Povezani članki