Revija Obramba, maj 2015

by adminOBR

[tab title=”Kazalo vsebine”]

3 UVODNIK
4 INTERVJU: ANDREJ JURJEVIČ
– podčastnik SV, veteran vojne za Slovenijo 1991
ŠČIT 2015
10 SKRATKA

OSREDNJE TEME
15 OKVIRNI DOGOVOR O IRANSKEM JEDRSKEM PROGRAMU
– Aktualni komentar

18 MIGA PRESTREGLA HUDOURNIKA
Skupna vaja slovenskih in hrvaških vojaških letalstev
20 FOTOUTRIP 1. BRIGADE SLOVENSKE VOJSKE
Predstavitev dela Vojaške policije SV

OPREMA IN SISTEMI
22 HIBRIDNO VOJSKOVANJE

SPECIALIST
27 H&K HK121 – MG5
30 »PRAŠIČ«, KI RAZTROSI OGROMNO SVINCA
– Ameriški večnamenski (puško)mitraljez M60
32 EART 2015
35 NE TAKO SKRIVNOSTEN, KOT SE ZDI
– Novi ameriški bombnik B-3
38 PREDVSEM ZA PREVLADO NA NEBU
– Ameriški palubni lovec 6. Generacije
40 PICK UP BOJEVNIKI

43 NOVI RUSKI TANK T-14
46 ARMATA – TANK ZA PARADO ZMAGE

49 NASTANEK SRBSKIH AVTONOMNIH OBMOČIJ NA HRVAŠKEM
54 VOJNA, KI JI NI KONCA
– Afganistan: 35 let vojskovanja

KALIBER
58 IWA 2015
63 BROWNING HP 35
– Pištole v 2. svetovni vojni

[/tab]
[tab title=”Vsebina”]

[row] [col width=”six”]

Za koga? Za Slovenijo!
Avtor: Boris Knific
V teh dneh je izšel Priročnik za praporščake/zastavonoše, kot skrajšano – pogovorno – rečemo Priročniku za slovesnosti, praznovanja, počastitve in žalovanja veteranskih in domoljubnih organizacij v Republiki Sloveniji. V našem uredništvu smo mu pomagali na pot po redakcijsko-oblikovalski in fotografski plati, zato je tudi prav, da vam predstavimo njegove avtorje in tvorce, v prvi vrsti vodjo strokovne komisije zbornika, kajti spiritus movens projekta je bil Andrej Jurjevič, sicer podčastnik Slovenske vojske, vsekakor po izkušnjah eden največjih poznavalcev protokolarnih zadev, v katerih praporščaki/zastavonoše sodelujejo. Pogovoru z njim smo dodali še mnenja njegovih sodelavcev iz strokovne komisije in urednika publikacije.

OKVIRNI DOGOVOR O IRANSKEM JEDRSKEM PROGRAMU?
Avtor: mag. Tomaž Gerden
Trajalo je dvanajst let in osem napetih dni zadnjih pogajanj, da so države, stalne članice Varnostnega sveta OZN: ZDA, Rusija, Kitajska, Francija in Velika Britanija ter »pridružena« Nemčija, oziroma tako imenovana skupina 5+1, in Iran 2. aprila v Lozani razglasile, da so dosegle okvirni dogovor o iranskem jedrskem programu. To bi morale storiti že 31. marca, ta datum so si vsi postavili kot zadnjega, vendar so se pogajanja še zavlekla. Vsi so vseeno ohranili optimizem, da se lahko dogovorijo tudi po koncu roka. Zadnjih osem dni pred dogovorom je bilo zelo negotovo, ali bodo sploh prišli do rezultata. Pogajalcem so se zadnje dneve pridružili še zunanji ministri omenjenih držav in politična volja je premagala morebitne pomisleke.

MIGA PRESTREGLA HUDOURNIKA
Avtor: Antonio Prlenda
Skupna vaja slovenskih in hrvaških vojaških letalstev je bila rutinska, zato ministrstvi za obrambo Slovenije in Hrvaške nista o njej posebej poročali. No, zanjo smo izvedeli zahvaljujoč fotografom „spotterjem“ na zagrebškem letališču. Po ukazu Nata sta vojaški letalstvi Slovenije in Hrvaške sredi aprila izvedli vajo Nadzora in zaščite zračnega prostora (Air Policing), v kateri je hrvaški dežurni par lovcev MiG.21bisD v hrvaškem zračnem prostoru prestregel slovensko šolsko-bojno dvosedo letalo PC-9M hudournik.

HIBRIDNO VOJSKOVANJE
Avtor: Miha Škerbinc
Shakespeare v dialogu med Julijo in Romeom ugotavlja, da bi vrtnica dehtela opojno, tudi če bi jo imenovali drugače. Enako mora potem veljati tudi za smrad. Ko nekaj smrdi, je prav vseeno, kakšno ime nosi. In ko smo že pri znanih citatih, ali je res juha iz vrtnic boljša od tiste iz zelja, ker pač vrtnica lepše diši? Ali resnica diši lepše od laži? Koliko je neka resnica ali definicija odvisna samo od strani, s katere nanjo gledamo? To so vprašanja, ki se pojavljajo sama od sebe, ko je govora o hibridnem vojskovanju.
Še pred nedavnim smo se v zavezništvu intenzivno ukvarjali z vprašanjem, kakšno bo varnostno in obrambno okolje v obdobju po Afganistanu. Zdelo se je, da prave ideje pravzaprav ni in da je še najbližji odgovor zelo pragmatičen: zavezništvo se bo v večji meri posvetilo samemu sebi, usposabljanjem, utrjevanju interoperabilnosti in krepitvi medsebojnega sodelovanja. V poveljstvu za transformacijo (Allied Command for Transformation – ACT) so intenzivno proučevali nove grožnje in se ukvarjali z razvoji konceptov. Potem pa se je vse v trenutku spremenilo. Skoraj simultani dogodki, povezani z dejavnostmi ISIL-a na jugovzhodu, in aneksija Krima na vzhodu so temeljito pretresli zavezništvo, spodbudili burne odzive in s seboj prinesli tudi precej zanesljiv odgovor na vprašanje o prihodnjih izzivih zavezništva. Del odgovorov, kar je za poznavalce delovanja zveze Nato ekstremno hitro, je bil dan že na zasedanju v Walesu septembra 2014.

[/col] [col width=”six”]

AMERIŠKI VEČNAMENSKI (PIŠKO)MITRALJEZ M60
(J.K. in M.V)
Morda nobeno drugo ameriško orožje tako zelo ne asociira na vietnamsko vojno kot ravno večnamenski (puško)mitraljez M-60. Med drugim drži M-60 v roki eden od treh ameriških vojakov na spomeniku »Three Soldiers« v Washingtonu, medijsko pa je orožje zaslovelo v rokah Sylvestra Stallona v filmu o Johnu Rambu (First Blood). Mitraljeze M-60 so ameriški vojaki uporabljali v številnih vojnah in spopadih po letu 1957. Prvi primerki niso bili idealni in konstruktorji so morali odpraviti številne napake na orožju. Kljub številnim pomanjkljivostim pa je M-60 izstrelil veliko količino svinca, pa naj si bo to v džunglah Vietnama ali pesku Afganistana.

PICK UP BOJEVNIKI
Avtor: Stanko Pepelnak
V sodobnih vojnih spopadih, še posebej v urbanih okoljih, na težko prehodnem zemljišču ali v puščavah, vse bolj uporabljajo majhna oborožena terenska ali pick up (dostavna) vozila, ki so postala zaščitni znak teroristov, gverilcev in upornikov. Vojaški reporterji – časopisni in televizijski – svoja poročila z vojaških prizorišč v Libiji, Afganistanu, Iraku, Siriji ali Jemnu obvezno slikovno opremijo s posnetki pick-up vojakov, opremljenih z lahkimi terenskimi vozili, najpogosteje japonskih znamk Nissan ali Toyota. Ti pick-upi so priljubljena prevozna sredstva upornikov, teroristov ali gverilcev, ki jih množično uporabljajo v bojih v urbanih okoljih, na težko prehodnih terenih ali po puščavah.

ARMATA* – TANK ZA PARADO ZMAGE; “arma”(άρμα), ruski naziv za top iz 14. st.
Avtor: Andrej Vilar
Kadar ruski tank povzroči toliko hrupa, kot ga je T-14 armata, je najprej jasna ena stvar: vedno gre za izredne okoliščine, kjer je Rusija/Sovjetska zveza želela pokazati svetu, da je zunanjepolitični (in vojni) vplivi tako rekoč ne morejo raniti – in to vedno drži. Nekaj prototipov T-95 objekt 195 naj bi bila tako imenovana »case study« ali če hočete »testbed« – tank, na katerem se preizkušajo sistemi pogona, top, optika, samodejno polnjenje itd.: in to je bilo že iz oblike tanka jasno. Več skupnega z armato je imel naslednik – oklepnik kurganec-25, ki bo zamenjal skoraj 50 let stare gosenične oklepnike BMD, BMP in MT-LB. Poleg novega modularnega oklepa načrtujejo (verjetno) nadgrajeno bojno enoto z znanim topom 2A42 kalibra 30 mm in s štirimi lanserji protioklepnih raket kornet-EM. Vozilo bomo spremljali, saj letos začenja vrsto testiranj.

[/col] [/row]
[/tab]
[/tabs]

[button type=”large” color=”black” rounded=”1″ link=”http://www.obramba.com/spletna-prodaja/letnik-2015-revija-obramba/revija-obramba-maj-2015/” ]Nakup revije[/button]

Povezani članki