“Demokrati Joeja Bidna v ZDA nasprotujejo prodaji F-16 Turčiji”

by Urednik

BO TURČIJA PO F-35 OSTALA TUDI BREZ LOVCEV F-16?

V ZDA se kuha še en politični zaplet med sedanjim predsednikom Bidnom in njegovimi kolegi v demokratski stranki, predvsem zaradi dobave lovcev F-16 Turčiji.

Po poročanju ameriškega Politica bo predstavniški dom ameriškega kongresa ta teden izglasoval odločitev, ki bi lahko bistveno omejilo Bidnovo pobudo za prodajo lovcev F-16 Ankari.

Glavni nasprotnik dobave bojnih letal Turčiji je predsednik senatnega odbora za zunanje odnose, demokrat Bob Menendez, eden od štirih poslancev, katerih odobritev je potrebna za vojaški izvoz. Senator meni, da Turčija podpira avtoritarizem in krši suverenost sosednjih držav.

Njegovo stališče podpirajo še nekateri drugi predstavniki Demokratske stranke. Zakonodajalci menijo, da odobritev Ankare za pristop Finske in Švedske k Natu ne more biti izgovor za odpravo embarga na orožje Turčiji. Pred tem so ZDA uvedle sankcije proti Turčiji zaradi nakupa ruskih protiraketnih obrambnih sistemov S-400 in zadržale dobavo lovcev F-35. Poleg tega Ankari očitajo, da redno krši grški zračni prostor. Menendez je omenil tudi “rast avtoritarnosti” pod predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Grške oblasti so prejšnji teden vodjo Bele hiše ostro kritizirale zaradi prodaje bojnih letal Turčiji. Atene so tako sporočile, da Bidnova administracija ni ublažila njihove skrbi glede “antagonističnih dejanj” Turčije proti Grčiji, pa tudi glede njene morebitne ponovne invazije na Sirijo, da bi napadla Kurde, zaveznike ZDA.

»Dokler ameriška administracija ne bo mogla zagotoviti ustreznih odgovorov o tem, kako so nameravali omiliti zgoraj omenjene pomisleke, bomo še naprej nasprotovali temu prenosu orožja in naredili vse, da zagotovimo, da ti F-16 ne bodo dostavljeni turški vladi,« pravijo poslanci grškega parlamenta.

Medtem ko opozicija v ameriškem kongresu blokira Bidnova prizadevanja za prodajo bojnih letal Turčiji, ima predsednik “nadomestno možnost”, je zapisal Politico. Lahko bi razglasil izredne razmere, da bi zaobšel kongres, potezo torej, ki jo je sprejel predsednik Donald Trump, ko so zakonodajalci zavrnili njegov predlog za prodajo orožja Savdski Arabiji in Združenim arabskim emiratom.

Ali se bo Biden za to odločil, zlasti glede na napovedani poraz demokratov na novembrskih vmesnih parlamentarnih volitvah, ni znano. Zdi se, da ameriški predsednik ne izgublja podpore le večine navadnih volivcev, ampak celo svojih demokratov. V takih razmerah je obtožba, ki jo nameravajo republikanci sprožiti po novembrskih volitvah, videti povsem realna.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki