Ameriška donacija Hrvaški: 212 oklepnih vozil MRAP

by Urednik

HRVAŠKA VOJSKA PREVZELA PRVA AMERIŠKA OKLEPNA VOZILA S PROTIMINSKO ZAŠČITI MRAP

Hrvaška vojska bo uporabljala tri tipe kolesnih oklepnih vozil z izboljšano balistično in protiminsko zaščito MRAP (Mine Resistant Ambush Protected): HAGA, M-ATV in MaxPro. Prvi prevzem je bil izveden v ponedeljek, 7. aprila 2014, v Zagrebu v vojašnici Croatia.

O tej temi smo že večkrat poročali in v krogu potencialnih prejemnic “afganistanske kvote” rabljenih oklepnih vozil MRAP, ki jih ameriška vlada podarja svojim zaveznicam, je bila omenjena tudi Hrvaška. Prvi prevzem oklepnih vozil MRAP iz donacije ameriške vlade Hrvaški je bil izveden v ponedeljek, 7. aprila, v Zagrebu v vojašnici Croatia. Hrvaška vojska je prevzela prvo skupino, ki je štela 30 vozil tipa MRAP MaxPro, namenjenih za logistične naloge. Kolesno oklepno vozilo MRAP MaxPro (D = 6,8 m; Š = 2,7 m; V = 3,3 m) tehta 18 ton in ga poganja motor z močjo 450 konjskih sil, ki porabi okrog 50 litrov goriva na 100 kilometrov.

Ameriška vlada je sprejela odločitev o donaciji skupaj 212 vozil MRAP za Hrvaško vojsko: 162 vozil tipa MRAP M-ATV (bojna vozila), 20 vozil tipa MRAP HAGA (sanitetna vozila) in 30 vozil tipa MRAP MaxPro (logistične naloge). Oklepna vozila MRAP bodo razporejena v enote Hrvaške kopenske vojske, Poveljstva za podporo in Bataljon za specialno delovanje, kjer bodo postopoma nadomestila obstoječa vozila TAM, ki so v povprečju stara 30 let in imajo slabšo balistično in protiminsko zaščito. Enote jih bodo uporabljale za naloge patruljiranja, varovanja konvojev, izvidovanje, evakuacijo ranjencev, prevoz vojakov in tovora ter poveljniška vozila. Hrvaške vojake sedaj čaka usposabljanje za uporabo in vzdrževanje novih tipov vozil, nekateri so se sicer z njimi srečali že v Afganistanu.

Hrvaška vojska - vozila paxpro MRAP

Po poročanju hrvaških medijev si letos Hrvaška vojska od ameriške vlade obeta še denarno pomoč za usposabljanje v vrednosti pol milijona dolarjev, poleg tega bodo sledile še ostale primopredaje iz omenjene donacije oklepnih vozil MRAP – vrednost prvih 30-ih vozil je ocenjena na 75 milijonov kun (13,5 milijona USD).

Pripravil: Jure Mikelj, foto: MORH

Bodo ZDA podarile odvečna vozila MRAP Pakistanu, Afganistanu, Madžarski, Hrvaški,…?

04/04/2014

Ameriška vojska se želi “znebiti” nekaterih oklepnih vozil, ki jih ne želijo transportirati nazaj v ZDA iz Afganistana, od koder se umikajo konec leta 2014.

Povezani članki