Bo Rusija uporabila jedrske izstrelke za tank T-14 armata?

by Urednik

(DEZ)INFORMACIJE O RUSKEM RAZVOJU JEDRSKIH TANKOVSKIH GRANAT

Ruski mediji so razširili dezinformacijo tem, da naj bi se v Rusiji delalo na jedrskih izstrelkih za tank tretje generacije T-14 armata. Toda takšne izstrelke so naredili za artilerijo že v sovjetskem času, težko pa jih bo kdaj uporabiti na tankih. Takega mnenja so tudi vojaški strokovnjaki.

Domet tankov in nevarnost jedrske kontaminacije lastnih sil navajajo ruski strokovnjaki kot enega poglavitnih razlogov, da za najnovejši tank niso in niti ne bodo izdelovali jedrskih izstrelkov.

Tankovski top ima največji domet 3 km, uporaba jedrskega izstrelka na takšni razdalji bi bila samomorilska. In kaj bi se zgodilo na bojišču, če bi tehnika začela streljati na cilje, oddaljene zgolj poldrugi kilometer,  z jedrskimi izstrelki? Veter bi raznesel radioaktivni oblak vse naokoli. Po mnenju vojaških strokovnjakov bi bilo v želji, izdelati izstrelek z največjo prebojno močjo, bolje poseči po izstrelku z osiromašenim uranom kot pa uporabiti jedrsko eksplozijo.

Tank T-14 armata so javnosti prvič predstavili na paradi zmage leta 2015 v Moskvi, zanj pa je značilno, da posadka ne sedi v kupoli in da so na isti platformi izdelali še druge vrste bojne tehnike, kot so bojno vozilo pehote, samovozno artilerijsko orožje. Vozilo za remont in evakuacijo ter bojno vozilo za podporo tankom.

Razvoj jedrskih polnjenj manjših gabaritov, t.j. taktičnega jedrskega orožja, so začeli v Sovjetski zvezi v petdesetih letih prejšnjega stoletja, v šestdesetih so potem v arzenalu Rdeče armade že imeli precej dolg spisek različnih taktičnih izstrelkov, vključno z artilerijskimi granatami za orožja kalibrov od 152 do 406 mm. V sovjetskem času so imele celo minometne mine jedrsko polnjenje, v skladiščih pa so bile še jedrske letalske bombe in artilerijski ter tankovski izstrelki z jedrskimi bojnimi glavami. Toda vse skupaj se je izkazalo kot neprimerno za uporabo. Nekatera artilerijska orožja, ki jih ima danes v oborožitvi ruska vojska, bi sicer takšne izstrelke lahko uporabljala, na primer izstrelke 3BV3 kalibra 152 mm lahko izstreljujejo sistemi msta-S, akacija in hiacinta (giacint), vendar takšnih izstrelkov ni več v arzenalih Ruske vojske.

Smiselna je samo uporaba jedrskih bojnih glav na balističnih raketah, ki letijo stotine kilometrov. Na primer na operativno-taktičnem sistemu iskander-M, katerega raketa lahko zadenejo cilje na oddaljenosti 500 km.

Ruski mediji so povzeli sporočilo spletne izdaje The Diplomat, ki se je sklicevala na nepotrjene vire in zapisala, da “rusko vojaško-industrijsko podjetje Uralvagonzavod ne razvija samo najnovejše verzije skrivnostnega tanka T-14 z novim topom 2A83 kalibra 152 mm, pač pa razvija tudi taktične jedrske izstrelke”.

Že kratka raziskava je pokazala, da je bil vir dezinformacije zapis na spletni strani Defence One, v katerem je vodja inštituta Potomac Phillip Karber izjavil, da Rusi to lahko naredijo.

“Napovedujejo, da bo imel novi model tanka armata top kalibra 152 mm. Govori se, da bo lahko izstreljeval izstrelke z jedrsko bojno glavo.” Na vprašanje, ali pravi, da gre za razvoj in izdelavo jedrskega tanka, ki bo lahko izstreljeval jedrske izstrelke, je Karber odgovoril: “Da, tako lahko sklepamo.”

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki